Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Militärer från 20 länder ska öva i Småland

Militärer från 20 länder kommer under de närmaste dagarna att invadera Småland för en militärövning. Bilden kommer från ett annat tillfälle. Foto: Lasse Svensson

Från och med måndag i nästa vecka kommer en stor militärövning med 20 deltagande nationer genomföras i Jönköpings län.

– En hel del utländska militärfordon kommer att synas på vägarna runtom i Jönköping, säger Maddelena Lago, informationschef vid Försvarsmakten, till Jp.se.

Bland annat ska deltagarna förberedas för att möta hot från grupper som använder egentillverkade bomber.

Syftet med den stora militärövningen, totalt deltar runt 1000 personer från 20 olika länder, är att skapa en bättre förmåga att möta hot från motståndare där egentillverkade bomber används.

Jp.se skriver att övningen kommer handla om att skapa underrättelser och att bryta ner terroristnätverk och kriminella nätverk som använder improviserade sprängladdningar. Soldater och förband som kan riskera att bli utsatta för den typen av hot ska förberedas.

"Hel del utländska militärfordon"

Militärövningen heter Bison Counter och genomförs i två veckor i Jönköping, Eksjö, Skillingaryd och Karlskrona.

Men det är i Skillingaryd, som ligger i Vaggeryds kommun, som den största delen av den internationella militärövningen ska genomföras. Även flygplatsen i Jönköping kommer användas för delar av övningen.

– En hel del utländska militärfordon kommer att synas på vägarna runtom i Jönköping, säger Maddelena Lago, informationschef vid Försvarsmakten, till Jp.se.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!