Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Militären ville gå i krig mot Ryssland – kan få sparken

Militären ville gå i krig mot Ryssland – kan få sparken. Obs, genrebild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Obs, genrebild.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Den Försvarsmaktsanställde mannen hade bestämt sig – han ville lämna sin tjänst i den svenska armén och i stället ta värvning i ett ukrainskt militärförband.

Tre dagar senare hade han ångrat sig.

Hans överordnade har dock förlorat förtroendet för honom, och nu riskerar han att förlora sitt jobb.

I början av maj tog mannen, som är anställd på ett Västsvenskt regemente, kontakt med sin överordnade och berättade att han ville säga upp sig från sin anställning i Försvarsmakten. 

Anledningen: Han hade för avsikt att resa till Ukraina och ansluta sig till ”någon grupp och kriga mot Ryssland [...] det är där kriget om Europa sker". Så står det i en anmälan från Försvarsmakten som GT tagit del av.Enligt anmälan uppgav mannen att han hade kontakter i Ukraina som erbjudit honom tjänstgöring i konflikten mot de ryska separatisterna i de östra delarna av landet. Mannen ska ha jämfört med hur svenskar – sanktionerat eller osanktionerat – hjälpte den finska krigsmakten under finska vinterkriget på 30-talet.

Kritik från Amnesty

Amnesty har kritiserat utländska soldater i Ukraina för att vara delaktiga i kidnappningar och misshandel, och misstankar om att summariska avrättningar har förekommit.

Flera ukrainska milisgrupper har också kopplingar till högerextrema grupper.


LÄS MER: Svenskarna som strider i Ukraina


Vilket förband som mannen hade för avsikt att strida i, ville han dock inte uppge för sin arbetsgivare. Det framgår av anmälan.

Målsättningen, ska mannan ha förklarat, var att ansluta sig till en milisgrupp som godkänts av den ukrainska regeringen, men att han även kunde tänka sig att strida för någon annan milisgrupp.

Ångrade sig 

Efter samtalet togs mannen ur tjänst, men bara tre dagar senare ska han ha ångrat sig. Vid det laget var förtroendet för honom dock förbrukat, och regementet har nu fattat beslut om att ärendet ska lämnas över till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd för ”prövning om skiljande från anställning.” I anmälan beskrivs mannen som lojal och pålitlig i fält. Dock meddelar hans chef att han saknar förtroende för honom, och ställer sig bakom beslutet att undersöka möjligheten att sparka mannen från Försvarsmakten.