Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Militär pjäs hittades i närheten av camping

Simon Kjellberg, 22, var den som hittade den farliga fosfor-pjäsen. "Den såg ut som en klassisk James Bond-missil. Det stod något på den och den var blårandig", säger han.
Foto: Läsarbild/71717

En militär målmarkeringspjäs hittades i närheten av en camping i Kungshamn på lördagseftermiddagen.

Bombtekniker har tagit hand om pjäsen som innehåller fosfor.

– Får man det på sig kan man inte släcka det utan att hoppa i vattnet, säger Joakim Hansson, biträdande vakthavande befäl vid polisens ledningscentral.

Simon Kjellberg, 22, från Falköping utforskade klipporna på Wiggersvik camping i Kungshamnsområdet tillsammans med en kompis när han såg den farliga pjäsen vid 16-tiden på lördagseftermiddagen.

– Vi gick upp för klipporna och jag såg något som såg väldigt skumt ut. Det var metallgrått och vi vågade inte gå så jättenära, säger han.

Och det var tur.

– Det är en målmarkeringspjäs som odetonerad innehåller fosfor, säger Joakim Hansson, biträdande vakthavande befäl vid polisens ledningscentral.

En målmarkeringspjäs används för att visa var exempelvis artilleri ska riktas.

Bombtekniker skickades dit för att göra en besiktning av föremålet. En polispatrull höll uppsikt medan teknikerna kom på plats.

"Såg ut som en klassisk James Bond-missil"

– De spärrade av ett område på campingen. Den såg ut som en klassisk James Bond-missil. Det stod något på den och den var blårandig. Men jag vågade inte gå så jättenära, säger Simon Kjellberg.

Efter att raketen undersökts togs den med för att förstöras. Fosfor kan vara mycket farligt.

– Om det kommer i kontakt med syre börjar det brinna. Får man det på sig kan man inte släcka det utan att hoppa i vattnet. Så det är ett otäckt ämne. Det var bra att camparna såg det och larmade, säger Joakim Hansson.

Ingen person skadades i samband med att föremålet hittades och togs om hand.

Ärendet har lämnats över från Västra Götalandspolisen till Rikskriminalpolisen, som numera hanterar polisens bombgrupper.