Militärfordon och militärer har intagit Göteborg under de senaste dagarna. Foto: GTMilitärfordon och militärer har intagit Göteborg under de senaste dagarna. Foto: GT
Militärfordon och militärer har intagit Göteborg under de senaste dagarna. Foto: GT
Generalmajor Bengt Andersson som är övningsledare för Aurora 17. Foto: GTGeneralmajor Bengt Andersson som är övningsledare för Aurora 17. Foto: GT
Generalmajor Bengt Andersson som är övningsledare för Aurora 17. Foto: GT

Militär från flera länder på plats i Göteborg

Publicerad

Militärfordon och militärer har intagit Göteborg under de senaste dagarna. Ute på Säve depå i Göteborg har trupper från Sverige, Frankrike och USA samlats får att genomföra övningen Aurora 17.

– Det huvudsakliga syftet är att på uppdrag av regeringen och riksdagen höja Försvarsmaktens förmåga. Vi ska bli bättre, säger generalmajor Bengt Andersson som är övningsledare för Aurora 17.

Just nu pågår Försvarsmaktens övning Aurora 17 på flera håll i landet. Övningen är den första övningen i sitt slag på 20 år, och även den största. Över 19 000 män och kvinnor ur Försvarsmakten och ett 40-tal myndigheter och förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA deltar i övningen som kommer att pågå under september. Övningen kommer att genomföras på land, i luften och till sjöss.

Övar på att strida tillsammans

– Aurora 17 är en övning där vi i Försvarsmakten övar oss på vår operativa förmåga. Det betyder på riktigt att vi övar oss i att strida tillsammans mot ett gemensamt mål, säger Bengt Andersson, som är övningsledare för Aurora 17 på Säve.

I Göteborg deltar förutom svensk militär även ett franskt luftvärnsförband och ett amerikanskt luftvärnsförband.


LÄS MER: Så påverkas du av militärövningen Aurora 17

Ska göra svenska försvaret bättre

– Ute på Säve har vi tagit vårt första steg. Då övar vi något som heter värdlandsstödsavtalet där vi har fått i uppgift av regering och riksdag att kunna ta emot utländska förband och på något sätt integrera dem i det svenska försvaret, säger han.

Men i övningen ingår även ett antal andra länder som är inbjudna för att göra det svenska försvaret bättre. En del av dem utländska förbandet kommer även att agera motståndare  under övningen.

Var kommer namnet Aurora 17 i från?

– Jag la mig inte i vad övningen skulle heta, men Aurora är ju morgonrodnadens gudinna enligt den grekiska mytologin. Så kanske är det ljuset vi ser igen, säger Bengt Andersson.

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck
Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER