Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Militär från flera länder på plats i Göteborg

Militärfordon och militärer har intagit Göteborg under de senaste dagarna.
Foto: GT
Generalmajor Bengt Andersson som är övningsledare för Aurora 17.
Foto: GT

Militärfordon och militärer har intagit Göteborg under de senaste dagarna. Ute på Säve depå i Göteborg har trupper från Sverige, Frankrike och USA samlats får att genomföra övningen Aurora 17.

– Det huvudsakliga syftet är att på uppdrag av regeringen och riksdagen höja Försvarsmaktens förmåga. Vi ska bli bättre, säger generalmajor Bengt Andersson som är övningsledare för Aurora 17.

Just nu pågår Försvarsmaktens övning Aurora 17 på flera håll i landet. Övningen är den första övningen i sitt slag på 20 år, och även den största. Över 19 000 män och kvinnor ur Försvarsmakten och ett 40-tal myndigheter och förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA deltar i övningen som kommer att pågå under september. Övningen kommer att genomföras på land, i luften och till sjöss.

Övar på att strida tillsammans

– Aurora 17 är en övning där vi i Försvarsmakten övar oss på vår operativa förmåga. Det betyder på riktigt att vi övar oss i att strida tillsammans mot ett gemensamt mål, säger Bengt Andersson, som är övningsledare för Aurora 17 på Säve.

I Göteborg deltar förutom svensk militär även ett franskt luftvärnsförband och ett amerikanskt luftvärnsförband.


LÄS MER: Så påverkas du av militärövningen Aurora 17

Ska göra svenska försvaret bättre

– Ute på Säve har vi tagit vårt första steg. Då övar vi något som heter värdlandsstödsavtalet där vi har fått i uppgift av regering och riksdag att kunna ta emot utländska förband och på något sätt integrera dem i det svenska försvaret, säger han.

Men i övningen ingår även ett antal andra länder som är inbjudna för att göra det svenska försvaret bättre. En del av dem utländska förbandet kommer även att agera motståndare  under övningen.

Var kommer namnet Aurora 17 i från?

– Jag la mig inte i vad övningen skulle heta, men Aurora är ju morgonrodnadens gudinna enligt den grekiska mytologin. Så kanske är det ljuset vi ser igen, säger Bengt Andersson.