Mildred, 86, är fast i hemmet: "Småaktigt"

Mildred Petersson är 86 år och har svårt att gå utan hjälp. Trots detta nekar kommunen henne färdtjänst.
Foto: Privat
Uddevalla kommun tycker att Mildred kan ta flexbussen istället, trots att hon har svårt att ta sig till hållplatsen.
Foto: JAN WIRIDEN

Mildred Petersson, 86, har ont i knäna och svårt att gå. 

Uddevalla avslog hennes ansökan om färdtjänst – och tyckte att hon kunde ta bussen i stället.

– Det känns småaktigt, jag förstår att man inte bara kan få massa grejer av samhället, men det är tråkigt att man sparar in på våra gamla, säger Mildreds dotter Ann-Christine Petersson.

Mildred Petersson har de senaste åren haft allt större problem med att gå i takt med att hon drabbats av allt större smärtor i sina knän. Hon har också problem med sin balans, och har vid upprepade tillfällen ramlat – både i sin lägenhet och utomhus. Hon är därför helt beroende av en rullator för att ta sig fram, något som Bohusläningen tidigare skrivit om.

– Jag har till och med svårt att gå till affären, jag måste alltid ha någon väninna eller min dotter med mig. Det går, men det är väldigt, väldigt svårt, säger hon.

Vill inte vara någon till last

Mildred berättar att hon inte vill vara nära och kära till last och vände sig därför till Uddevalla kommun för att få hjälp med färdtjänst, så hon kunde utföra sina ärenden och gå på sina läkarbesök.

Kommunen avslog hennes ansökan och tyckte att hon kunde ta flexbussen i stället – men hållplatsen ligger för långt bort för att Mildred ska kunna ta sig dit utan hjälp.

– Hon bor på andra våningen och det är knappt att hon tar sig upp och ner, hon får ta ett steg i taget och hålla sig i räcket. Hon känner sig så klart otrygg, hon har ju trots allt ramlat flera gånger, säger Mildreds dotter Ann-Christine Petersson.

Mildred valde att överklaga beslutet, men det avslogs ännu en gång – kommunen tyckte fortfarande att hon var i skick att ta sig till hållplatsen, trots att hennes läkare skickat med ett intyg på att hon var i behov av stöd.


LÄS OCKSÅ: Färdtjänsten dumpar rullstolsburne Gustav


Mildred poängterar att hon inte är ute efter någon särbehandling eller att åka billigt men hon har svårt att förstå varför hon inte kan få den hjälp av kommunen som hon behöver.

– Jag är ju 86 år och tycker inte att jag är en sån stor belastning, jag behöver ju inte åka så ofta, jag är mest hemma, dessutom är det inte gratis att åka med färdtjänst.

– Jag har vänner i andra delar av landet som fått färdtjänst direkt, trots att de klarar sig utan rullator, berättar hon.

"Det känns småaktigt"

Mildreds dotter Ann-Christine är upprörd och tycker att hennes mor ska få chansen att styra över sin egen vardag, så länge hon klarar av det.

– Hon fyller snart 87 år och det kommer ju inte bli bättre, snart kanske det kommer bli så illa så hon inte ens kan ta sig i väg till affären överhuvudtaget.

– Det känns småaktigt, jag förstår att man inte bara kan få massa grejer av samhället, men det är tråkigt att man sparar in på våra gamla. Det är ju inte meningen att hon ska flänga runt i köpcenter och sådana grejer, men hon vill ju kunna hälsa på sina vänner. Man måste få känna den värdigheten, trots att man är gammal.

Ann-Christine bor i Lysekil, och hjälper sin mamma så ofta hon kan, men eftersom hon jobbar heltid så har hon svårt att köra henne till olika ställen på vardagar.

– Sist hon var hos tandläkaren var hon tvungen att ta taxi, berättar hon.

Eva Tjörnebro-Falkenqvist är färdtjänsthandläggare på Uddevalla kommun. Hon berättar att hon inte kan uttala sig i specifika fall, men att man i kommunen följer lagen om färdtjänst.

Hur gör ni bedömningen att någon är i behov av färdtjänst?

– Det är den enskilde själv som ska visa att den är i behov av det.

Hur går det rent konkret till när en person visar för er hur stort behovet för färdtjänst är?

– Jag vill inte gå in i den diskussionen, det är för mig helt ointressant, jag kan inte säga så mycket mer än att vi följer lagen.