Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikaelas myggvrede – mot kommunen

Mikaela Blixt håller barnen inne under sommarmånaderna, för att skydda dem mot myggen.
Foto: Privat
Invånarna i Forshaga kommun plågas av miljontals mygg.
Foto: FELIPE DANA / AP

Politikerna i Forshaga kommun gör inte tillräckligt för att lösa problemet med de miljontals översvämningsmygg som varje år plågar befolkningen.

Det menar ett stort antal Forshagabor, som nu förbereder en JO-anmälan mot kommunen.

– Vi jobbar stenhårt för att få till olika åtgärder, säger Per Lawén, kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande.

– Jag har totalt tappat förtroende för kommunen, säger myggforskare Jan Lundström, som kräver en offentlig ursäkt för att – återigen – bistå med sin expertis.

Översvämningsmyggorna har kommit rekordtidigt i år. Det hävdar Mikaela Blixt, 40, som bor i lilla Deje i Forshaga kommun.

– En god vän var ute och gick med hunden i går, och i dag har den röda fläckar och stora svullnader över hela kroppen, säger hon.

Översvämningsmyggen är en återkommande plåga i kommunen. Problemet är så pass allvarligt att många håller sina barn inomhus under sommarmånaderna, hävdar Mikaela.

– Det är jättetråkigt. Min yngsta får stora allergireaktioner av myggbetten, och för att komma undan och få lite sommar brukar vi åka till Karlstad. Men det är ju inte alla som kan eller har råd med det.


LÄS OCKSÅ: Kommunen har dödat miljontals myggor


Mikaela, och många med henne, har i åratal efterlyst biologisk vectobac-bekämpning av myggen, med de myggrika kommunerna vid nedre Dalälven som förebild. Men trots återkommande påstötningar riktade mot de förtroendevalda, har någon bekämpning ännu inte blivit av.

Och nu tycks måttet vara rågat. I ett upprop på Facebook uppmanas kommuninvånarna att anmäla Forshaga kommun till justitieombudsmannen, JO.

”Det är bullshit”

– Jag gjorde samma sak 2014 och fick in 400 anmälningar, men tyvärr hände ingenting, säger Mikaela Blixt.

Per Lawén (S) är kommunstyrelsen ordförande i Forshaga:

– Vi jobbar stenhårt för att få till olika åtgärder. I det längre perspektivet vill vi få till en bekämpning, men då måste vi få tillgång till expertis och sådan expertis finns det på väldigt få ställen, säger han.

– Vi försöker få till ett samarbete med Nedre Dalälvens Utvecklingsaktiebolag, som har tillgång till alla forskare. Bland annat Jan Lundström, som är erkänt duktig på den här problematiken. 

Men att politikerna ”jobbar stenhårt” ger inte Mikaela Blixt mycket för.

– Det är bullshit. Jag blir förbannad när jag hör ett sånt uttalande. De har gjort så himla mycket fel under de här åren, säger hon, och tar kommunens göranden och låtanden med Jan Lundström, myggforskaren som Per Lawén nämner, som exempel.

– Jan Lundström vill ha en ursäkt av kommunen innan han kan tänka sig att ha något mer med dem att göra, säger Mikaela.

Ett påstående som visar sig stämma, när GT ringer upp myggforskare Lundström.

Myggforskare Jan Lundström vill ha en ursäkt från Forshaga kommun, innan han är beredd att samarbeta med dem igen.
Foto: Privat / Privat

Vill ha skriftlig ursäkt

– Befolkningen i kommunen har en väldigt besvärlig situation, men jag har ingen möjlighet att hjälpa dem. Jag väntar fortfarande på att kommunen skriftligt och officiellt ska berätta vilka misstag de har gjort och be mig och min kollega om ursäkt. Då kan vi föra ett samtal, men jag kan inte lova att det leder till någonting, säger Jan Lundström.

Samarbetet mellan Lundström och Forshaga kommun inleddes 2009, och enligt Jan Lundström fungerade det bra i flera år. Man kom långt i förberedelserna med att bekämpa myggen i kommunen, men när en hög tjänsteman byttes ut rasade allt samman, hävdar Jan Lundström.

Kommunen kryper till korset

– Kommunikationen fallerade och det blev en omöjlig situation, säger Lundström, som menar att hans kunnande har ifrågasatts.

– Jag har totalt tappat förtroendet för den här kommunen. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Enligt Per Lawén kommer Jan Lundström få den ursäkt som både han och stora delar av den myggplågade befolkningen i Forshaga kommun väntat på.

– Ja, självfallet. Vi är beredda att be om ursäkt för det som har varit. Vi har haft ett antal händelser som inte har stärkt vårt samarbete, säger Lawén.