Mikael Andersson från Stenungsund räddade ett rådjur som hade suttit fast i ett fotbollsmål i flera timmar. Foto: Mikael Berglund
Mikael Andersson från Stenungsund räddade ett rådjur som hade suttit fast i ett fotbollsmål i flera timmar.  Foto: Mikael Berglund

Mikael hyllas efter fina hjälteinsatsen

Publicerad

Mikael Anderssons specialkunskaper som jägare kom väl till pass på måndagsmorgonen.

Under hundpromenaden fick han plötsligt göra en dramatisk räddning av ett rådjur – som fastnat i ett fotbollsnät.

– Jag lyckades hålla fast den och skära bort nätet, berättar Mikael Andersson som löste situationen medan räddningstjänsten bara behövde titta på.

Morgonens hundpromenad slutade med en annorlunda räddningsinsats för Mikael Andersson i Stenungsund.

När han gick förbi en villatomt såg han att rådjur sprattla inne i trädgården. Rådjuret hade trasslat in sig med hornen i ett mindre fotbollsmål.

– Mina hundar, som är jakthundar, började skälla och signalera att det var något inne i trädgården. Då såg jag rådjuret, men sprang först hem och lämnade hundarna innan jag gick tillbaka och knackade på i huset, berättar han.

Villaägaren hade då redan upptäckt vad som hänt och kontaktat räddningstjänsten som ryckte ut till platsen vid sjutiden på måndagsmorgonen.

Jägaren Mikael Andersson gjorde en hjälteinsats under morgonpromenaden med hundarna.Foto: Polisen

"Väldigt stressat"

Mikael Andersson, som är jägare, gick fram till rådjuret tillsammans med räddningstjänstens personal. Rådjuret hade dragit med sig fotbollsmålet in i ett buskage.

– Det var väldigt stressat. Vi skulle lägga en filt över och försöka få loss det tillsammans, men jag lyckades komma nära och rådjuret var trött och slitet så jag orkade hålla i det i hornen. Jag kunde skära bort nätet som satt runt hals och horn, berättar Mikael Andersson.

 

LÄS MER: Patriks fina insats – upptäckte storbrand

 

Räddningstjänsten behövde bara stå och titta på när Mikael Andersson löste situationen på egen hand.

– Det var en väldigt bra insats. Han har ju mer kännedom om djur än vad vi har, kommenterar Daniel Axelsson, insatsledare vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

"Mer kännedom om djur än vi"

Mikael Andersson bedömer att rådjuret suttit fast i nätet i flera timmar eftersom marken var rejält upptrampad och målet var "helt skavt med päls överallt".

– Jag var först rädd att vi skulle behöva avliva rådjuret, men när jag kom nära såg jag att det var friskt. Och när rådjuret väl kommit loss och kunde springa i väg hoppade det över buskar och allting utan problem. Så det var ingen fara med det, säger Mikael Andersson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER