Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mikael fick dödshot av irländska asfaltläggarna

Mär mannen och hans kolleger närmade sig Mikael trodde han att det var kört. "Nu smäller det, tänkte jag," säger han. Foto: Privat
Så här lämnade arbetarna ett av taken. Foto: Polisen
Männen som åtalats är alla från Irland. Foto: Polisen

När de irländska hantverkarna började jobba med att tvätta den äldre grannens tak, ville Mikael Thomsén se till att allt stod rätt till. När han började ställa frågor om företaget och kontrakt blev det bryskt stämning – och Mikael blev hotad till livet.

– De sa: "Du bråkar med fel kille, går du inte här i från kommer jag att döda dig,” säger Mikael Thomsén.

På flera olika platser i Västsverige misstänker polisen att tre irländska män har slagit till mot äldre. Med sitt företag ska de tre männen rest runt och erbjudit villaägare taktvättning. Efter påbörjat arbete ska de nu åtalande männen ha menat att renovering av taket var ett måste och krävt mer pengar för arbetet – men allt var en bluff, enligt åtalet. 

Hantverkarna kallas för irländska asfaltläggare – men erbjuder långt mer än asfaltläggning. 

– Att de kallas asfaltsläggare är för att det var så det först uttryckte sig när de kom hit. Sedan har det legat kvar och blivit vad många i allmänheten kallar dem, säger polisens presstalesman Hans Lippens. 

Var orolig för äldre granne

Det var i slutet av juni Mikael Thomsén, som bor i Alingsås kommun, kollade Facebook på morgonen och fick syn på ett inlägg i en grupp för grannsamverkan. 

– Någon hade skrivit att de var oroliga för en äldre granne som fått besök av utländska arbetare. De hade varit där dagen innan och skulle återkomma i dag klockan åtta på morgonen.

Mikael tänkte att grannen bodde ganska nära honom och bestämde sig för att gå dit och kolla att allt stod rätt till.

Ville bara ha kontanter

Grannen berättade att 8 000 kronor i kontanter har betalats i förskott till de påstådda takläggarna.

– De ville bara ha betalt i kontanter och de hade skrivit kontrakt på en papperslapp. Jag tyckte det lät väldigt märkligt, säger Mikael Thomsén.

När arbetarna dök upp senare under dagen gick Mikael bort till grannen och började prata med en av dem.

– Jag började ställa frågor om kontraktet och om vad det var för företag och jag filmade registreringsnumret på bilen. 

Dödshotades 

Konversationen började lugnt och den irländska mannen var trevlig berättar han. Men när Mikael fortsatte att ställa frågor slog det om – och hantverkaren blev hotfull.

– Han började närma sig tills han stod några centimeter ifrån, och då trodde jag först att han skulle ge mig en skallning. 

Mikael stoppade ner telefonen i fickan och då verkade mannen tro att han inte spelade in mer.

Han sa: ”Du bråkar med fel kille, går du inte här ifrån kommer jag att döda dig,” säger Mikael.

Situationen upplevdes som skrämmande och när mannens två irländska kolleger kom ut från bilen trodde Mikael att det var kört. Han backade och började gå hemåt.

– De gapade och svor i bakgrunden. När jag hade gått en bit kom de körandes med bilen. Då tänkte jag att nu kollar de upp var jag bor någonstans, för jag hade ju berättat att jag var granne som var orolig för den äldre grannen.

Anmälde händelsen

Men männen körde där ifrån och kom inte tillbaka. Mikael kontaktade polisen direkt och anmälde händelsen som olaga hot, men anmälan blev nedlagd. När grannen anmälde bedrägeriet togs även Mikaels anmälan upp igen.

 

LÄS MER: Polisens hårda slag mot asfaltsläggarna 

 

De misstänkta bedragarna ska ha slagit till i Uddevalla, Partille och Alingsås. När de var mitt uppe i ett försök att bedra ett äldre par i Uddevalla togs de på bar gärning av polis. Nu är de åtalade i Sverige.

Vad åklagaren kommer att yrka på för straff är inte än klarlagt, men männen nekar till att de har bedragit någon. 

– De förnekar brott i sin helhet, säger åklagaren Malin Melin.