Mikael, 19, blev mördad – dumpades i gödselbrunn

Mikael Andersson, 19, blev mördad och dumpad i en gödselbrunn för tio år sedan. Mördaren dömdes till sju års fängelse.
Foto: Privat
Polisen fick veta att Mikael Andersson hade dumpats i en gödselbrunn och det tog många timmar innan man kom fram till hur man skulle bärga kroppen.
Foto: Polisen
Utanför gödselbrunnen där Mikael Andersson dumpats fanns däckspår. Polisen vallade en av de som senare åtalades i målet på platsen.
Foto: Polisen
"Thord är Sveriges bästa polis. Det sa jag till honom när han avtackades. Han var fantastiskt duktig, vände på alla stenar och hade en förmåga att se saker som andra inte såg. Det är en ära att ha fått jobba med Thord. Han gav sig aldrig", har chefsåklagaren i Göteborg, Mats Eriksson, nyligen sagt om Thord Haraldsson.
Foto: Pressbild

NOSSEBRO. Under 46 års tid har Thord Haraldsson, 66, medverkat i över 200 utredningar om dödligt våld och han har beskrivits av chefsåklagare Mats Eriksson som "Sveriges bästa polis".

Nu berättar den pensionerade kriminalkommissarien i en artikelserie i GT om fallen han aldrig glömmer.

I dag: Mikael, 19, mördades och dumpades i en gödselbrunn.

– En dykare fick dyka i gödseln, säger Thord Haraldsson.

Några dagar före julafton år 2007 är Mikael Andersson från Lidköping på en fest utanför Skövde. Polisen kommer dit för att ta hand om en berusad flicka – då går en jämnårig man till Mikael till attack mot dem.

Mikael går emellan och den andre mannen knivhugger honom i benet. För det döms han till åtta månaders fängelse. Men han släpps tidigare än så och bara några månader därefter, en lördagskväll i maj 2008, åker Mikael Andersson till en annan fest där han hamnar i dispyt med samma person.

Den här gången får det dödlig utgång.

I förundersökningen berättar vittnen för polisen att det uppstår ett tumult mellan de båda och Mikael Andersson blir slagen med ett järnrör och dränkt i en damm i trädgården. 

Två dagar senare skulle han ha börjat på ett nytt jobb, men Mikael dyker aldrig upp. Hans pappa anmäler honom försvunnen. Den 22 maj, fem dagar efter det att han mördades, hittas Mikaels Volvo 740 sönderslagen i Södra Ryd, också det i Skövde, och en polishund markerar liklukt i bagageluckan på bilen.

Mikael Anderssons Volvo stod på en parkeringsplats, sönderslagen.
Foto: POLISEN

Det är på lördagskvällen den 24 maj som hans kropp hittas – i en gödselbrunn på en gård strax utanför Skara. 

Då sitter flera personer anhållna och vid den tidpunkten är det Thord Haraldsson som har hand om polisutredningen.

– I något fall så framkom det uppgifter om att det var en man inblandad på något sätt. Han skulle nog göra någonting med den här kroppen. Vi hämtade in honom och jag själv och en polis till hörde honom under lördagseftermiddagen. Ganska snabbt fick vi klart för oss att han visste någonting, även om han nekade blankt, säger Thord Haraldsson.


LÄS MER: Mikael Anderssons pappa: "Skrämmande att få veta"


Han fortsätter:

– Timmarna gick och vi kom närmare och närmare. Framåt seneftermiddagen på den här lördagen började han prata om en gödselbrunn och vi hängde på. Sedan kom det fram att han blivit ditringd för att ta hand om kroppen, på en parkeringsplats. Därifrån körde man i riktning mot Skara, och strax utanför Skara körde man till en gödselbrunn där man slängde i kroppen.

I en artikelserie i GT berättar den pensionerade kriminalkommissarien Thord Haraldsson, 66, om fallen han aldrig glömmer. Intervjun är gjord i Nossebro, där han och hustrun Margareta driver ett kafé som Thords mormor grundade på 1920-talet.
Foto: Lovisa Waldeck

Dumpades i gödselbrunn

Mannen visar var Mikael hade dumpats efter att han bragts om livet.

I gödselbrunnen.

– Det var en stor brunn, kanske 50 meter i diameter, och då var nästa steg: Hur ska vi lösa det här? Jag fick reda på vem det var som brukade den här gården och det visade sig att det var en jag kände, säger Thord Haraldsson.

Kriminalkommissarien knackar på hos paret som bor intill brunnen.


LÄS MER: Mikael Andersson misshandlades och dumpades i gödselbrunn


De blir glatt överraskade av hans besök och vill bjuda på middag. Men Thord Haraldsson vill något helt annat.

– Jag presenterade mitt problem och hade en väldig tur. Dels att frun var polis och att han väldigt förstående. Vi dividerade i flera timmar om hur man skulle göra och räknade på hur mycket gödsel det var i brunnen, säger Thord Haraldsson.

Mikael Anderssons kropp hittades åtta dagar efter det att han mördats, i en gödselbrunn utanför Skara.
Foto: POLISEN

De diskuterar om det går att tömma den och hur mycket det skulle kosta.

Då kommer en av teknikerna fram till Haraldsson. Teknikern har fått kontakt med kustbevakningen, som erbjudit sin hjälp.

– De lovade att komma på söndagen och dyka i gödselbrunnen och det gjorde de. Vi spärrade av och fick presentera vad det var som var på gång för media som var runtomkring. Vi hade hjälp av räddningstjänsten med en korg och lyfte upp dykaren. Sedan hoppade han i. Han fick dyka i gödseln, säger Thord Haraldsson.

– Sedan var det polisen i Skövde som hade ärendet. 

Thord Haraldsson berättar att polisen fick ta hjälp av kustbevakningen för att hämta kroppen ur gödselbrunnen.
Foto: BERNDT WENNEBRINK

Mördaren: En nynazist

Mannen som tidigare dömts för att ha knivhuggit Mikael Andersson får senare sju års fängelse för mordet, varav tre försvann i så kallad ungdomsrabatt.

Han var en nynazist som tidigare levererat dödshot mot Mikael, något som Göta hovrätt också lyfter fram i sin dom mot honom.

"Av utredningen i målet har framkommit att NN (mördaren), sedan han frigetts från ett fängelsestraff han dömts till efter att ha misshandlat Mikael Andersson, hyst ett starkt och ofta uttalat agg mot denne. Detta har kommit i uttryck bl.a. genom uttalanden av den innebörden att NN skulle vilja skada eller döda Mikael Andersson", skriver Göta hovrätt i domen, i vilken det också står att mördaren "uttryckte viss stolthet och belåtenhet över att ha dränkt honom".

I tingsrättsdomen står det samtidigt att den dömde mannen uppger att han drack mycket alkohol den aktuella kvällen, att "det blev en livlig diskussion" mellan honom och Mikael och att "de puttade på varandra", men att han sedan inte minns mer.

Göta hovrätt skriver:

"Inledningsvis kan konstateras att han inte själv kunnat redogöra för några säkra minnen av händelseförloppet. Stora delar av vad som utspelat sig efter detta minns han inte heller. I målet blir alltså inte fråga om att hans ord står mot hans medtilltalades, utan snarare huruvida dessas berättelser är sådana att de kan läggas till grund för bedömningen i ansvarsfrågan".

Mikaels pappa Göran om sorgen

Mikael Anderssons pappa Göran Andersson medverkade för några år sedan i TV3-serien "Mordet". Göran hänvisar nu till det han sade i dokumentären då.

Mikael och hans mördare befann sig i samma bekantskapskrets och i TV3 berättade Göran Andersson att mannen under tiden som sonen var försvunnen ringde upp honom – för att erbjuda sin hjälp i sökandet efter Mikael.

– Jag hade förstått att något hemskt hade hänt och låg i sängen hos min dotter för att skingra tankarna. Då ringde han och erbjöd sin hjälp, jag var redan övertygad om att det var han som hade gjort det. Jag visste att polisen hört om festen och planerade en husrannsakan, så jag fick hålla masken. Det var tungt, sa Göran Andersson, och fortsatte:

– Det känns ruttet, men jag har förstått att det är ett vanligt fenomen. Han var inte den förste som gick skallgång efter sitt eget offer.

Mikael Anderssons pappa Göran Andersson berättade i en TV3-serie om saknaden efter sonen.
Foto: ROBIN ARON

Göran Andersson förklarade i programmet att han även om han inte bevittnade händelsen så kan han, i sitt inre, höra sin sons rop på hjälp.

– Jag har inte orkat läsa polisförhören två gånger, men det stod något om ett fruktansvärt rop på hjälp. Ibland hör jag det ropet – fast utan ljud. Jag ser det framför mig hur Mikael ropar på hjälp. Då får jag panik, sa Göran Andersson till TV3.

Ytterligare fyra unga personer dömdes till fängelse för skyddande av brottsling.

Precis som den dömde mördaren har de avtjänat sina straff i dag.