Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miguel, 5, gör succé i onlinespelet Fortnite

En dansstudio i Long Beach, Kalifornien använder sig av det populära spelet Fortnite för att locka elever till dansklasserna. Ett knep som verkar fungera.
Miguel, 5, gör succé i spelet Fortnite.Foto: Privat
Fortnite.Foto: EPIC GAMES

Miguel, 5 år, från Götene visade tidigt stort intresse för datorer och tv-spel – nu gör han succé i onlinespelet Fortnite.

Flera e-sportproffs lovordar den unga talangen.

– Jag har inte en chans mot honom längre, säger hans pappa Emanuel, som också är en erfaren inom e-sportspel.

Samtidigt är Miguels föräldrar noga med att begränsa sonens datorspelande.

Miguel var fyra år när han började ta efter sin 11-åriga syster Esmeralda som börjat spela datorspelet Fortnite på X-box med sina klasskompisar. Samma år fick han också sin första dator.

Nu slår han både systern och pappan i Fortnite.

– Vi har inte en chans längre när vi spelar mot honom. Det är inte roligt ens. Han är väldigt mycket bättre än någon av oss, konstaterar pappa Emanuel som har lång erfarenhet av spel som spelas i e-sportvärlden.

Det gick snabbt upp för familjen hur lätt Miguel hade för att snappa upp detaljerna i spelet, att hantera tangentbordet och musen och läsa av kartan i spelet.

Att femåringen var en fena på att spela Fortnite förstod Emanuel, men det var inte förrän han och Miguel besökte Dreamhack i Jönköping i slutet på november i år som han förstod hur bra sonen verkligen är.

Vann turnering på Dreamhack

Dreamhack är världens största festival dit tiotusentals människor i alla åldrar kommer för att följa e-sporteliten och för att spela datorspel mot varandra.

Miguel och Emanuel deltog i turneringen Winter Family DUO som de vann. Enligt Emanuel var det tack vare Miguel.

På plats på Elmia fick Miguel också tillfälle att spela mot en proffsspelare som överrumplades över pojkens talang.

– Han blev nästan chockad av att Miguel gav ett sådant motstånd. Han frågade mig om jag förstår vilken talang min son är, och förklarade att Miguel är ”fruktansvärt duktig”, säger Emanuel som tidigare intervjuats av SkLT.

Nu har Miguel en egen Youtubekanal och ett Instagramkonto. Där använder han namnet Miggeman14. På två veckor har han fått över 1 000 följare på Instagram.

Emanuel berättar att han kontaktats av flera organisationer i e-sportvärlden som vill knyta till sig femåringen:

– Jag uppfattar det som att de vill värva honom, som man värvar en ung fotbollstalang. Men jag har sagt nej till det. Jag vill inte kontraktsbinda honom vid så låg ålder. 

Inte för mycket datorspel

Miguels föräldrar är noga med att det inte får bli för mycket datorspelande. 

– Miguel ska fortsätta vara barn och förutsättningen för att han ska få spela är att han är aktiv utanför spelandet. Vi är mycket ute i skogen, är på lekplatser och badar ett par dagar i veckan. Han är med och städar hemma och går på dagis som andra barn. Skulle vi märka något negativt med Miguel på grund av allt det här kommer vi att lägga ner.

Miguels föräldrar är noga med att begränsa tiden vid datorn för sonen. Varje vecka tar de med Miguel på olika familjeaktiviteter, badar och är på lekplatser.Foto: Privat

Fortnite är ett spel som innehåller våld och går ut på att döda figurerna.

Hur ser du på att Miguel kommer i kontakt med detta?

– Det är ett animerat spel. Det finns inga blodeffekter och om du träffar någon blixtrar det till och personen försvinner bort. Det är så långt i från verkligheten. Det är en sagovärld. Detta förklarar vi för honom dagligen. Vi pratar mycket om att detta är ett fantasispel.

Miguel säger redan att han vill spela med proffsen. Men Emanuel betonar att sonen inte har en aning om vad ordet proffs innebär eller vad det kräver.

– Vi är väldigt noga med att hela tiden påpeka att man inte behöver vara bra för att ha roligt. Det ska inte nämnas i hans närhet att det finns pengar inblandat. Han ska spela spelet för att han älskar det, säger pappan.

Vad är e-sport?

E-sport är en förkortning av elektronisk sport och är ett samlingsnamn på tävlingsinriktade dator- och tv-spel.

Begreppet är vedertaget över hela världen.

Det finns enligt Svenska e-sportföreningen siffror på att 191 miljoner människor i världen spelar eller följer e-sport mer än fyra dagar i veckan.

Spelet Fortnite har över 125 miljoner spelare i världen. I Sverige är största spelet Counter-Strike.

 

Källa: Svenska e-sportförbundet, och Svenska e-sportföreningen

”Kan finnas undantag”

Patrik Wincent är terapeut och specialist inom dataspelsmissbruk. Han ser en fara i att introducera teknik för barn i en alltför ung ålder och förespråkar försiktighetsprincipen.

– Det kan finnas undantag med människor som är väldigt duktiga och har en kapacitet som gör att de blir exceptionella, där man märker att det finns en talang vid låg ålder, säger han.

Patrik Wincent, terapeut och föreläsare med digitala missbruk som specialområde. Foto: Pressbild

Patrik Wincent påpekar att vi har en hjärna som inte är van vid den snabba utveckling som tekniken erbjuder oss. 

– Utvecklingen sker i en oerhörd hastighet. Samtidigt är vi människor desamma sedan stenåldern. Vi har samma hjärnsystem, nervsystem, samma kropp. Vi har inte förändrats. Vi måste ha det i åtanke när vi dyker in i de här snabba spelen.

80 procent spelar digitala spel

Enligt organisationen Friends nätrapport från 2019 spelar 80 procent av alla barn och ungdomar digitala spel.

– Det är det mest vanliga intresset, konstaterar Jesper Englin, som arbetar med jämställdhet inom e-sporten på spelhobbyförbundet Sverok. Han har också skrivit boken ”Föräldrar och e-sport”.

Hans viktigaste råd till föräldrar är att vara närvarande i barnens spelande och skaffa sig kunskaper om grundpremisserna i digitala spel.

– Många föräldrar har inte vuxit upp med spel själva och då finns ett glapp där det blir konflikter och oförståelse. Det mest klassiska är mattider. Att man säger ”stäng av för nu ska vi äta”. Spelar man online går det inte att sluta eller pausa mitt i spelet. Det är detsamma som att hämta barnet från fotbollen mitt i andra halvlek och säga nu ska vi åka hem och äta. Vet man att matchen tar en halvtimme kan man i stället be barnet att inte starta ett nytt spel när matchen är över, säger Jesper Englin.

Jesper Englin, från spelhobbyförbundet Sverok, har skrivit en bok om föräldrar och e-sport.Foto: Sverok

Många unga lämnas ensamma

Han menar att om barnen vet att föräldrarna respekterar deras intresse kommer de lättare att acceptera gränsdragningar. Som exempelvis kring stillasittandet framför datorn.

– Det är den nöt som är svårast att knäcka. Men det går att sätta upp regler kring det, menar Jesper Englin.

Ett annat bekymmer tycker han är att många unga lämnas ensamma i den ibland tuffa digitala miljön där bland annat ett grovt språk kan vara ett problem.

– Det blir som en fritidsgård utan vuxna. Också därför är det viktigt att vara närvarande som förälder i barnens spelande.

Han uppmanar föräldrarna att låta spelet pågå där familjen vistas, till exempel i vardagsrummet, i stället för att barnet sitter ensam i ett annat rum.

Se hela SportExpressen E-sport med Emil ”Heaton” Christensen:

Emil ”Heaton” Christensen i SportExpressen E-sport. Allt det senaste inom Counter-strike, Dota 2 och League of Legends med Erik Askered och Peter Strömberg.