Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelsen öppnar för att sälja – efter 155 år

Alingsås tidnings redaktion.Foto: LEOTRIM JUSUFI
Alingsås Tidnings upplaga från den 3 september.Foto: Daniel Olsson

Efter 155 år av ägande öppnar nu ägarfamiljen Michelsen för att sälja krisande Alingsås Tidning.

Susanna Michelsen – ägare i femte generationen – skriver i ett mejl till GT att situationen ”är beklaglig” och att familjen ”lämnat en ansökan om utvidgat driftsstöd. Men är också öppen för ett förvärv.” 

Under torsdagen kom inte Alingsås tidning ut till prenumeranterna.

Obetalda räkningar fick till slut distributionsbolaget VTD att vägra dela ut några fler tidningar åt familjen Michelsens koncern.

Under lördagen väntas tidningen komma som förväntat.

Tidningen ägs sedan starten 1865 av familjen Michelsen. Bengt Michelsen, 91, är huvudägare, chefredaktör och ansvarig utgivare. Sonen William Michelsen är vd och delägare, dottern Susanna Michelsen är delägare.

”Omfattande förändringar”

GT har sökt familjen Michelsen i en veckas tid för att få svar på frågor om mediekoncernens framtid och ekonomin. Sent på fredagseftermiddagen svarar Susanna Michelsen via mejl. Hon konstaterar att situationen för ägarbolaget William Michelsen boktryckeri AB, WMB, ”är beklaglig” och att familjen ”lämnat en ansökan om utvidgat driftsstöd. Men är också öppen för ett förvärv.”

– Tidningsbranschen har – som de flesta vet – gått igenom omfattande förändringar under senare år. Det har inneburit stora utmaningar för de flesta tidningsföretag i landet, med bland annat hårdnad konkurrens från sociala medier och vikande annonsintäkter, som resultat, skriver Susanna Michelsen och fortsätter: 

– Upp emot 70 procent av tidigare annonsintäkter för en del tidningar går nu till digitala medier som Google och Facebook. Med förlusten av dessa intäkter är det svårt eller nästan omöjligt att upprätthålla en tidning ekonomiskt utan statligt stöd. Många tidningar har överlevt endast tack vare mycket omfattande statliga subventioner eller presstöd, medan WMB har erhållit endast minimalt stöd under 2018 och 2019.

”Omöjligt att förutsäga”

Hur ser ni på möjligheten att Alingsås Tidning även på sikt ägs exklusivt av familjen Michelsen, eller kommer det ske ett breddat ägande?

– Vid denna tidpunkt är det omöjligt att förutsäga vad framtiden innebär för ägandet av WMB, skriver Susanna Michelsen.

Alingsås Tidning har ju genom åren fått flera anbud om försäljning. Har ni några sådana diskussioner i dag?

– Detta vill vi inte kommentera.

Alingsås tidning är en prenumererad morgontidning med utgivning tre dagar i veckan, enligt sin egen hemsida har de en räckvidd på 55 procent av hushållen i de tre kommunerna Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.