Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelles sambo Jens klämdes ihjäl på jobbet

Michelle Zinram förlorade sin sambo Jonas i arbetsplatsolyckan.Foto: Privat

Chauffören Jens Lindblom, 30, fick tonvis med virke över sig och klämdes till döds på sin arbetsplats.

För sambon Michelle Zinram är saknaden stor.

– Det var inte bara hans liv som förstördes, utan mitt med, säger Michelle som är kritisk till att polisens efterföljande utredning lades ner.

Jens Lindblom jobbade som chaufför inom Derome-koncernen. Den 5 mars 2018 lämnade han hemmet och sambon Michelle Zinram tidigt, för att åka till jobbet.

– Klockan fyra på morgonen, precis som vanligt, säger Michelle och fortsätter:

– Vid klockan nio pratade vi i telefon. Då berättade han att allt var lugnt och fint och att han nästan var klar med sitt arbete.

”Vi var precis i starten av vårt gemensamma liv”, berättar Michelle, som förlorade sin sambo i en olycka.Foto: Privat

Michelle och Jens, som hade varit ett par i sex år, hade precis köpt ett hus i Fagered inte långt från Ullared och hade stora planer i livet.

– Vi var precis i starten av vårt gemensamma liv. Det skulle bli giftermål, barn och allt det där. Vi var väldigt tajta, berättar Michelle.

Fick tonvis med virke över sig

Den här dagen hade Jens transporterat virke från ett sågverk till en av Deromes produktionsanläggningar i Varberg. Vid lunchtid skulle han lossa virket från transporten.

Med sig hade han en person som han handledde och tillsammans lossade de spännbanden runt lasten. Sedan körde en truckförare fram och lyfte de första paketen i 1000-kilosklassen ned från lastbilsflaket.

Hallands Nyheter, som Michelle Zinram tidigare pratat med, har tagit del av utredningsmaterial kring händelsen. 

Där framgår det att lasten som fanns på trucken på något sätt kom i gungning och att plastbanden som säkrat brädorna slets av.

Sedan föll alltsammans och tonvis av virke hamnade ovanpå Jens, som tappade medvetandet.

Hans liv gick inte att rädda.

Jonas fick tonvis med virke över sig.Foto: Polisen

Michelle fick beskedet av sin svärmor som hade åkt till det sjukhus Jens förts till.

– Jag satt och väntade på att hon skulle ringa mig. Man hade förhoppningar om att det var något mindre. Men hon ringde sen och grät i telefonen och sa att han hade avlidit. Det går inte att beskriva hur det kändes, berättar hon.

Utredningen lades ner

Michelle berättar att det under tiden efter olyckan var svårt att hitta tid att sörja.

– Det var väldigt påfrestande. Från första början var det mycket att tänka på med begravning och allt sånt där. Man hade mycket att göra, man slapp liksom att tänka. Sorgen kom när allt lugnat ner sig, säger hon.

Förundersökningen lades ner efter 10 månader.Foto: Polisen

Olyckan utreddes av polis och Arbetsmiljöverket och tio månader efter att den inletts meddelade åklagaren att förundersökningen lagts ner.

”Utredningen inte visar på sådana brister i arbetsmiljön att vi kan kräva straffrättsligt ansvar”, löd förklaringen.

Michelle Zinram är kritisk mot att man från de anhörigas sida inte fick någon uppföljning på det som hänt, att utredningen tog så lång tid.

Dessutom tycker hon att rutinerna på arbetsplatsen visst brustit.

”Att han är borta är en stor förlust”

Maria Johansson är kammaråklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Västra Götaland, och den som fattade nedläggningsbeslutet.

Hon berättar att hon inte kommer ihåg ärendet i detalj, men berättar att utredningar av det här slaget i regel tar lång tid.

– Det är många utredningsåtgärder som ska göras och mycket information som ska samlas in. När det gäller den här typen av allvarliga olyckor med dödsfall, så har vi en målsättning på att fatta ett beslut inom 18 månader, något vi gjorde i det här fallet. Samtidigt kan jag förstå att man som anhöriga tycker det tar väldigt lång tid, säger hon.

Michelle fick byta bostad och lämna sitt arbete till följd av det som hänt och jobbar i dag på att försöka komma tillbaka till livet.

– Jens var alltid väldigt glad, hjälpsam, snäll och rolig. Att han är borta är en stor förlust, säger hon och fortsätter:

– Det var inte bara hans liv som förstördes, utan mitt med.