Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Michelles man mördades av vännen på familjemiddagen

Michelle Simonsson är orolig för att den person som mördade hennes man ska ge sig på henne och hennes döttrar. Foto: Privat
”Det var min livskamrat och bästa vän”, säger Michelle som sin make Marcus, som mördades av en barndomsvän efter en middag hemma hos paret. Foto: Privat
Marcus Simonsson blev mördad av sin barndomsvän. Foto: ANDERS YLANDER

Marcus Simonsson mördades av sin barndomsvän efter en familjemiddag.

Marcus fru, Michelle, stod bara några meter bort och försökte förtvivlat rädda livet på sin man medan han förblödde på köksgolvet, samtidigt som parets barn lekte på övervåningen.

Nu berättar hon om rädslan över att den dömde mördaren ska angripa henne eller hennes barn.

– Det här är någonting som är med mig varje andetag från det att jag vaknar till dess jag går och lägger mig, säger Michelle.

Det har gått två och ett halvt år sedan dagen Marcus mördades av sin barndomsvän i sitt eget kök i Onsala. 

Det var den 5 december 2015 och allt hade börjat som vanligt. Vännen och hans fru skulle komma över till Marcus och Michelle på middag, en situation som tillhörde vanligheterna. De två paren var vänner och Marcus och mannen hade känt varandra sedan barnsben.

Men vännen, den nu mer dömde mördaren, hade mått psykiskt dåligt en tid och bara några månader tidigare hade han vårdats inom psykiatrisk slutenvård i Varberg. 

På morgonen för mordet hade Marcus träffat vännens fru i stallet, där Michelle och Marcus dotter red. Frun var orolig att hennes make blivit sämre psykiskt igen och frågade om inte Michelle och Marcus kunde bjuda hem dem på middag för att också bilda en uppfattning.

– Så blev det och vi bjöd hem dem, säger Michelle.

 

”Det var min livskamrat och bästa vän”, säger Michelle som sin make Marcus, som mördades av en barndomsvän efter en middag hemma hos paret. Foto: Privat

Barndomsvännen högg ihjäl Marcus

Michelle berättar att hon inte märkte något ovanligt när paret kom förbi på kvällen, något som hon tidigare pratat med GP om.

– Allting var som vanligt, barnen var uppe på övervåningen och lekte. Vi drack var sin öl och stod och pratade och skrattade, sånt som man gör, säger Michelle.

Men efter att middagen var avklarad och barnen återvänt till övervåningen för att fortsätta leka skedde det som fick Michelles liv att kastas omkull – när de två paren dukade av bordet stack plötsligt barndomsvännen en kniv i Marcus bröst.

– Han tog fatet där vi haft revbensspjäll, där låg en kniv som vi skurit dem med. När de är i köket så sticker han kniven i brösten på Marcus. Skaftet på kniven gick av och sen sprang han ut.

Snabbt stod det klart att Marcus var allvarligt skadad och Michelle minns fortfarande sin makes reaktion:

– Han sa åt mig att ringa en ambulans, men den paniken och ångesten som jag såg i hans ögon då kommer jag aldrig glömma. Det var som att han förstod hur illa det var, han måste ha varit chockad över att hans bästa vän kunde göra något sådant, säger hon.

Yxattackerade grannarna

Efter att barndomsvännen lämnat paret Simonssons hus sprang han till sin egen bostad och beväpnade sig med en yxa och en kniv, sedan bröt han sig in hos ett annat grannpar och slog yxan i huvudet på båda två. De blev allvarligt skadade men överlevde.

Samtidigt som attacken pågick i grannhuset så kämpade Michelle och barndomsvännens fru med att försöka rädda Marcus liv. Medan Michelle sprungit och hämtat lakan för att stoppa blödningen och ringt ambulansen hade situationen förvärrats.

– Under tiden jag gör det så drar Marcus ur knivbladet och lägger det på köksön, när han har gjort det så kommer det som en rekyl och det börjar spruta blod ur munnen på honom. Han tömdes liksom på blod där på köksgolvet och sen gled han ner på mage. Han hade ingen puls och vi började med hjärt-lungräddning, då tänkte jag att det fortfarande fanns en chans, berättar Michelle.

Efter ett tag lät Michelle barndomsvännens fru ta över hjärt-lungräddningen för att själv springa över till grannarna för hjälp, bland annat med att ta hand om barnen. I grannskapet fanns också en man som jobbade som polis och Michelle tänkte att han kunde hjälpa till.

 

LÄS OCKSÅ: Misstänkte Onsala-mördarens hustru försökte rädda offret 

 

Efter att ha stuckit en kniv i bröstet på Marcus sprang barndomsvännen över till ett grannpar och överföll dem med en yxa. Foto: HENRIK JANSSON

"Han var stendöd"

Grannen hade gäster och tillsammans med en av dem följde de med till huset. När de kom fram höll de om henne och bad henne att inte titta på Marcus mer. 

– Jag förstår att han är död. Allt det blodet, jag förstod då. Han var stendöd när ambulansen kom, säger Michelle.

Marcus förklarades död på sjukhuset och barndomsvännen greps av polis i bostaden.

Rättsmedicinalverkets stora rättspsykiatriska undersökning slog fast att barndomsvännen lider av en psykisk störning och att han också gjorde det på morddagen. Därmed kunde han inte dömas till fängelse.

Både tingsrätt och hovrätt ansåg att straffvärdet för de gärningar som begåtts motsvarade livstids fängelse, men att hans mentala tillstånd gjorde att påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

Han vårdades först på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Där fick han gå på permissioner på egen hand, bland annat för att kunna gå på gym. Detta motiverades av att man ansåg att vården och behandlingen haft god verkan och att risken för återfall till brottslighet minskat, enligt GP.

 

LÄS OCKSÅ: Mannen åtalas för mordet på sin vän 

 

Mördaren vårdas 30 minuter från familjen

För några veckor sedan nåddes Michelle av beskedet att hennes makes mördare skulle börja vårdas på rättspsykiatriska vården på Varbergs sjukhus, en klinik med lägre bevakningsgrad än den i Växjö. Tillsammans med personal kommer han att få vistas inom Varbergs kommun under sina permissioner. 

Barndomsvännen dömdes till rättspsykiatrisk vår för mordet på Marcus och mordförsök på två grannar. Foto: HENRIK JANSSON

Michelle är orolig för vad som kan hända om barndomsvännen avviker från kliniken.

– Det är 30 minuter därifrån till min dörr. De kanske inte ens har upptäckt att han är borta innan han är här. Vem ska ta hand om mina barn om han ger sig på mig också, säger hon och fortsätter:

– Jag är rädd varje dag. Han ska inte vara så här nära mig och framför allt inte så nära mina barn. Han är farlig och han är inte frisk, han äter medicin för att hålla sig på mattan.

Thomas Wejstam är chefsläkare på psykiatrin i Halland, för GP förklarar han att han har full respekt för att Michelle och hennes familj känner misstro för psykvården i Halland och beskriver mordet som ”en oerhört tragisk händelse”, men förklarar beslutet så här.

– Det är den princip som råder inom rättspsykiatrin. När man gör bedömningen att det är möjligt att flytta över patienten till ett sjukhus med mer lokal anknytning så görs det. Det handlar då om närhetsprincipen ur patientens synvinkel, förklarar Thomas Wejstam, för tidningen.

"Saknar honom oerhört"

Både Michelle och hennes döttrar lider av posttraumatiskt stressymptom efter händelsen.

– Det som hänt hände i min hemmiljö, det har hänt med en person som vi kände förtroende för. Det är en människa som vi ätit middag med fyra dagar i veckan och åkt på alla semestrar med och att något sånt här kan hända är ofattbart, säger hon.

Mitt i all rädsla gör sig saknaden av maken påmind. Michelle och Marcus hade varit tillsammans i femton år och gifta i tio.

– Det här är någonting som är med mig varje andetag från det att jag vaknar till dess jag går och lägger mig. Jag saknar honom oerhört. Det var min livskamrat och bästa vän. Jag saknar honom varje dag, säger Michelle.

GT har sökt barndomsvännens advokat som inte vill ge någon kommentar i nuläget.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!