Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Michelle satsade på sin dröm – fotar i London

Michelle Äärlaht arbetar som fotograf i London.
Foto: Luca Stassi
Michelle har bott i London i flera år.
Foto: Shutterstock

Michelle Äärlaht, 29, lånade som liten sin mormors digitalkamera för att fota familjens hästar.

Det blev starten på en karriär som fotograf där hon kunnat försörja sig på att fota exklusiva produkter för modeföretag som Net-a-porter i London. 

Precis innan pandemin slog till startade hon eget som frilans.

– När jag flyttade till London så tänkte jag att jag kanske stannar i ett år eller något, men man vet aldrig vad som händer, man kan alltid testa. Det går, säger hon. 

Hon började med att fota familjens hästar, senare resten av hästarna i stallet och sina vänner. 

Det blev sen en gymnasielinje med inriktning på foto och senare en utbildning på Nya Zeeland.

– Sen fortsatte det därifrån helt enkelt. 

29-åriga Michelle Äärlaht, från Borås, bor nu i London sedan fem och ett halvt år och var under flera år heltidsanställd som fotograf på företag som säljer lyxiga produkter, vilket Borås Tidning tidigare skrivit om. 

Fotade diamanter 

– Först var jag på Net-a-porter, det är exklusivt mode online. Då fotade jag mest mode, både produkter och modeller. Det är ganska hög prisklass och senare när de expanderade sin smyckes- och klockavdelning så var jag en av dem som började specialisera mig på att fota diamanter och klockor. 

– Det kan vara ganska krångligt, men det är kul att tänka till hur man ljussätter och med mer fokus. Sedan fick jag jobb på ett diamantföretag som bara säljer det och började fota för dem. 

Två månader innan coronapandemin slog till så beslutade hon sig för att bli frilans.

– Det var inte den bästa timingen. Men eftersom jag har bott här i så pass många år så har jag kontakter och kolleger jag jobbat med tidigare som har gått vidare till företag som kan behöva frilansare. Det är nätverket som gör att man kan försörja sig som frilansare, säger hon.

Har inte kunnat vara hemma på ett år 

Michelle berättar att när hon bestämde sig för att bli frilans så stod hon lite vid ett vägval, om hon faktiskt skulle stanna i London eller flytta hem till Sverige igen.

Man vet aldrig, menar hon, men som det känns just nu så kommer hon stanna kvar i England.

– Jag tror ändå jag blir kvar i London, det är väldigt kul här och jag har vänner här nu också. Men helst hade man ju velat splitta på tiden och vara hemma mer. Nu har jag inte varit hemma på ett år, man saknar ju alla där hemma.

UR ARKIVET:

Samlaren Justin gick från arbetslös och med en dålig ekonomi till miljonär.