Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelinrestaurang – 27 år på raken

Ulf Johansson – krögaren som är en doldis i Göteborg trots unika framgångar med sin restaurang 28+.
Foto: Privat

Restaurang 28+ är unik i Göteborg och Sverige – ingen annan krog har haft kvar sin stjärna i prestigefyllda Guide Michelin lika länge.

För 27 år sedan fick Ulf Johansson ta emot en stjärna för första gången.

– Vi har väl lyckats hålla den nivå som många eftersträvar. Jag ser mig själv som en upplevelsekonsult, säger han.

Ulf Johansson är lite av en doldis i restaurang-Göteborg. Ändå är han en av de mest framgångsrika krögarna i stan. 

– Jag är alltid på restaurangen. Då är det självklart att man blir en doldis, konstaterar han.

Han öppnade lyxrestaurangen 28+ redan 1985 och den har legat kvar på samma adress på Götabergsgatan sedan dess. I 32 år har restaurangen hållit sig kvar på toppen med sitt svensk-franska kök och med en av landets mest välsorterade vinkällare.

Stjärna för 27 år sedan

Nyligen kunde Ulf Johansson glädjas åt att han, 27 år efter den första stjärnan i Guide Michelin, återigen fick en stjärna i den prestigefyllda restaurangguiden. Ingen annan restaurang i landet har haft en stjärna sammanhängande i så många år.

Vad har gjort att din krog hållit sig kvar på topp?

– Det är svårt att sätta fingret på det, eftersom det inte finns något facit att följa. Det är en känsla, en tanke om hur man själv vill att det ska vara på den här nivån. Det är nog också en personlighetsfråga, hur perfektionistisk man är och vilka medarbetare man omger sig med. Ett gott teamarbete där allas kompetens kommer till sin rätt är avgörande för ett bra resultat, säger Ulf Johansson.

Samma grundtanke

Han förklarar att även om matlagning och råvaror utvecklats och förändrats genom åren är det fortfarande samma grundtanke som vid starten:

– Konceptet är att hålla högsta kvalitet på råvaror och tillagning och ge gästerna en helhetsupplevelse, säger han. 


LÄS MER: Ulf Johansson blev "Årets krögare" 2015 


Ulf Johansson pratar om att det är många komponenter som bidrar till helheten. 

– Det är känslan man skapar och en stämning man bygger upp, och tajmingen. Det handlar om smakkombinationerna och att det blir en förtjusning i kombinationer mellan mat och dryck. Det är inte alltid man måste överraska jättemycket. För oss är det viktigt att det smakar gott i munnen. Att smakerna är goda istället för att vara spektakulära.


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Sju stjärnkrogar i Göteborg

Sju restauranger i Göteborg har en stjärna i krogbibeln Guide Michelin:

Bhoga

Norra Hamngatan 10

Har haft en stjärna i Guide Michelin sedan 2014. Erbjuder "skandinaviska råvaror som styrs av tillgång och fantasi".


Koka

Viktoriagatan 12

En stjärna i Guide Michelin sedan 2015. Arbetar med "modern, västsvensk gastronomi".


Restaurang 28+

Götabergsgatan 28

Fick sin första stjärna 1990 och har behållit den sedan dess. Svensk-franskt kök anpassat efter säsong och med i huvudsak ekologiska råvaror.


Sjömagasinet

Klippans kulturreservat

En stjärna i Guide Michelin sedan 2013. "Klassisk och innovativ mat baserad på fisk och skaldjur i en unik miljö".


SK Mat och människor

Johannebergsgatan 24

Fick stjärnan i Guide Michelin 2015 och har den kvar. Mat och dryck "tar avstamp i den svenska mat- och smaktraditionen".


Thörnströms kök

Teknologgatan 3

En stjärna i Guide Michelin sedan 2011. Erbjuder "modern skandinavisk och regional matlagning". 


Upper house

Mässans gata 24 ( Gothia Towers andra torn)

Fick sin första stjärna i Guide Michelin 2016. "Har säsongens råvaror i fokus och västkustens fantastiska skafferi som klangbotten".