Stjärnkrögaren Håkan Thörnström berättar att nedgången vad gäller antalet gäster och därmed intäkter varit drastisk de senaste dagarna.
– Der handlar om en 90-procentig nedgång. Massor bokar av, ingen bokar på. Och då fattar väl vem som helst att det inte går att bedriva någon verksamhet.
Så vad händer?
– Jag har precis samlat personalen och berättat att jag tvingas varsla dem. De flesta har en månads uppsägning, några har två månader.
Värsta krisen hittills
Håkan Thörnström har drivit sin krog i nästan 23 år.
– Det har varit kris tidigare och det var nära konkurs 2008, men den krisen var inte i närheten av det jag upplever nu, säger han och fortsätter:
– Och många med mig. Jag har haft kontakt med många krögarkollegor här i Göteborg, i Stockholm och i Malmö. Jag har också några polare som driver krogar i USA, och alla upplever samma sak. Det är en jättekris helt enkelt.
Thörnström stänger dock inte igen – ännu.
– Vi får kämpa på. I morgon ger vi oss ut på stan och säljer matlådor. Man får gripa alla halmstrån. Kommer inte kunderna till oss får vi komma till dem.
Inte gett upp hoppet
Han har inte gett upp hoppet om att slippa konkurs.
– Alltså, det har gått så fort nedåt att det kan vända fort uppåt också. Men ska vi klara oss måste det vända snart. Och regeringens stödinsatser är vad jag förstått inget som jag som företagare får ta del av. De riktar ju sig till arbetstagarna.
Det är tolv personer som sagts upp under onsdagen, uppger Håkan Thörnström som driver sin verksamhet ihop med hustrun Anne. Utöver Michelinkrogen Thörnströms kök i Johanneberg har man också två mindre rörelser för slutna sällskap: Privata rum och Studio Thörnström.
Det pågår kampanjer på sociala medier om att stötta utsatta krögare, bland annat genom att köpa presentkort.
– Det kan inte jag uppmana någon att göra med gott samvete. Det skulle ju kännas som rena bedrägeriet eftersom det mest sannolika är att den som köper presentkortet inte kan komma att utnyttja.
Thörnströms kök öppnade 30 april 1997. Under 2001 belönades man med en stjärna i Guide Michelin och den har man behållit sen dess.