Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelinkockens oväntade satsning – på Åbytravet

Mats Larsson, Åbytravets nye köksmästare.Foto: Pressbild / Åbytravet
Åbytravet i Mölndal är landets näst största travbana.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Mitt i coronapandemin presenterar Åbytravet en oväntad värvning.

För det handlar inte om någon ny travtränare utom en synnerligen meriterad – kock.

– Det här ska bli hur kul som helst. Vi tänker inte försöka konkurrera med lyxkrogarna inne i stan men vi ska höja nivån på maten, berättar Mats Larsson.

Larsson är göteborgaren som efter ett antal krogsatsningar på hemmaplan packade ner sina kockredskap och flyttade utomlands.

– Det blev femton år i utlandet totalt. Mestadels i Spanien som ligger mig mycket varmt om hjärtat, berättar Larsson.

Mats var också executive chef på Oro i Oslo när man tilldelades en stjärna av Guide Michelin.

Jobbade på ”rockkrog”

Innan han flyttade jobbade han med klassiker som La Scala, Papagallo och Göstas.

Mats jobbade också med Totta Näslund och Nicke Ström i Nationalteatern i samband med rockstjärnornas krogsatsning i Göteborg.

Nationalteatern modell 1983: från vänster Håkan Nyberg, Kurt Bünz, Nikke Ström, Ulf Dageby, Totta Näslund och Lars-Eric Brossner.Foto: OKÄND / EXP

Nu är det alltså Åbytravet som gäller. Eller rättare sagt när pandemin tillåter det. Åby har travtävlingar utan publik under coronakrisen.

– Så vår verksamhet är inte öppen, men jag längtar verkligen till att vi kan ta emot travpubliken och konferensgästerna.

Åby och Larsson har förhoppningen att höja standarden på maten i alla led. Åby har fem olika matställen och under storloppsdagar kan det vara över 10 000 i publiken.

”Världens bästa skaldjur”

Larsson har ambitionen att göra modern mat med närproducerade varor.

– Köket ska vara modernt och internationellt men jag brinner för att skapa rätter efter det lokala. Det får gärna vara okomplicerat men med mycket hög nivå på råvarorna.

Mats Larsson gillar säsongsvariationerna som är tydligare i Norden än i till exempel Spanien.

Det kommer att bli en hel del från Västerhavet på menyerna.

– Ja, absolut. Vi har ju världens bästa skaldjur på Västkusten.