Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Michaelas skoluppror: ”Som att kasta grus i ögonen på barnen”

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Michaela Almhav från Skövde startade gruppen ”Skolupproret” på Facebook. Foto: Privat
”Kommunen har valt estetik framför etik och moral. Och det motsätter den värdegrund som de tycker ska lyftas i skolan”, tycker Michaela Almhav Foto: SHUTTERSTOCK

När Skövde kommun renoverade torget för flera miljoner, väcktes ilskan hos tvåbarnsmamman Michaela Almhav.

Hon tycker att mer pengar ska gå till kommunens skolor och har startat ett uppror i en Facebookgrupp.

– Det är som att kasta grus i ögonen på barnen, säger hon.

”Jag och många fler, struntar FULLSTÄNDIGT i att torget, berget, namnbyten och resten av all onödig lyxbudgetering görs”.

Det skrev tvåbarnsmamman Michaela Almhav från Skövde på Facebook i september, och startade sedan gruppen ”Skolupproret” som i skrivande stund har över tusen medlemmar.

Initiativet fick hon i samband med att Hertig Johans torg i Skövde invigdes den 30 augusti efter att ha genomgått en stor renovering. Enligt kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) har upprustningen av stadskärnan kostat runt 80 miljoner kronor.

– Skövde kommun har lagt astronomiska summor på att bygga om stan. Kommunen har valt estetik framför etik och moral. Och det motsätter den värdegrund som de tycker ska lyftas i skolan, tycker Michaela Almhav, vars två barn går i grundskolan.

– Det är som att kasta grus i ögonen på barnen.

Totalstopp på inköp

I Facebook-gruppen är det många som delar med sig av sina åsikter.

– Jag får meddelande hela tiden. Senast häromdagen berättade en lärare för mig att hon ibland gråter efter jobbet. När hon inte hinner med allt hon borde, säger Michaela, som också satt upp lappar i staden, startat namninsamling och kontaktat barn- och utbildningsnämnden med syfte att mer pengar ska satsas på skolorna.

Kommunstyrelseordföranden Katarina Jonsson håller inte med Michaela Almhav.

– Åtta kronor av tio skattekronor prioriterar vi till skola, vård och omsorg. Resten av pengarna ska räcka till allt annat. Skolan är bland det viktigaste vi har, men vi kan inte lägga alla pengarna där. Det måste man ha förståelse för, säger Katarina Jonsson.

Hon säger att pengarna som kommunen använt för investeringar i upprustningen av centrum dels är lånade och dels kommer från tidigare överskott och inte från statsbidrag och skatteintäkter som finansierar skolans löpande verksamhet. 

– Påståendet att vi lagt astronomiska summor på torget som i stället kunde används till skolans verksamhet är utan grund. Vi kan inte låna till skolans driftkostnad, då måste vi låna pengar varje år för att hålla samma nivå. Då får vi i förlängningen en djupt osund ekonomi. Den årliga driftkostnaden för centrum är runt tre miljoner och det är inte så mycket pengar, jämfört med kommunens budget på över tre miljarder, säger Katarina Jonsson. 

Kommunstyrelsens ordförande i Skövde, Katarina Jonsson (M) Foto: Skövde kommun/Mattias Nilsson

”Det är väldigt tråkigt”

Michaela Almhav säger att eleverna i hennes barns skola inte får nya linjaler och suddgummin när det behövs, något som tillbakavisas av kommunstyrelsens ordförande.

Något inköpsstopp i skolorna finns inte, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna Ljungberg (M).

– Vissa skolor har gått över sin budget och det betyder att skolorna måste få en balans. Man ska alltid vara återhållsam när det gäller inköp av skattemedel. Om en elev tar sönder tio linjaler på två veckor, då är det inte konstigt. Vi har också ett hållbarhetsmål i läroplanen, säger hon, och fortsätter:

– Jag tycker det är väldigt tråkigt när politiker blir anklagade för att inte förstå vad som händer i skolan. Jag har besökt varenda skola i hela Skövde kommun det senaste året, så jag har god uppfattning. Enligt skolresultaten från förra läsåret, går det mycket bra för Skövdes skolor.

Kommer bli värre

Sveriges Radio skickade nyligen ut en enkät till landets kommunala skolor där skolcheferna fick svara på frågor kring ekonomi, besparingar och kostnader och P4 Skaraborg har gjort flera inslag om skolsituationen i just Skaraborg.

Åtta av grundskolecheferna i Skaraborgs 15 kommuner svarar att det är ”ganska sannolikt” eller ”mycket sannolikt” med besparningar inom skolan nästa år.