Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michaela, 45, fick diagnosen diskbråck – var hjärnblödning

Michaela Germano, 45.Foto: Privat

Michaela Germano, 45, fick kraftig värk i huvudet och ryggen, och tappade känsel och kraft i ena benet.

På vårdcentralen fick hon diagnosen diskbråck och skickades hem med värktabletter.

Men Michaela blev sämre och åkte till akuten.

– Där konstaterades att jag hade fått en svår hjärnblödning. Jag kunde ha dött hemma, säger hon.

När Michaela Germano från Göteborg satt och drack te en kväll för drygt en månad sedan blixtrade det till i huvudet.

Hon säger att huvudvärken kom från ingenstans. Det var en smärta hon inte kan beskriva. Efter en stund fick hon även kraftig värk i ryggen.

– Men jag är envis och inte den som söker vård i första taget, jag gick och lade mig och tog värktabletter. Jag hade jätteont även dagen efter men tänkte att jag skulle härda ut och ringa vårdcentralen dagen därpå om det inte blev bättre, förklarar Michaela Germano.

Michaela drabbades av en hjärnblödning.Foto: PRIVAT

Värken var kvar och hon fick tid på vårdcentralen. Innan hon fick hjälp att åka i väg låg hon på soffan. När hon skulle resa sig upp var känseln i benet borta och hon ramlade ihop på golvet.

Då ringde hon vårdcentralen igen och sköterskan tyckte att hon kanske borde söka sig till akuten.

Fel diagnos

– Men jag ville hellre till vårdcentralen och det gick bra att komma dit. Där blev jag undersökt av tre olika läkare. De kom alla till samma slutsats, att jag drabbats av diskbråck och ischias, berättar Michaela Germano.

Hon fick recept på Alvedon och Naproxen och ombads kontakta en sjukgymnast när hon kom hem.

– Jag litade på läkarna. Men på väg därifrån grät jag eftersom jag hade så ont.

Påföljande dag låg hon hemma med fortsatt värk i huvud och rygg, och utan känsel i benet. 

– Eftersom läkarna sagt att det var diskbråck tänkte jag att jag inte ville vara en belastning för sjukvården och åka in igen. Jag borde förstås ha skickats direkt till akuten från vårdcentralen, säger hon.

Men nästa morgon hade hon fortfarande kraftiga smärtor och Michaelas syster fick henne att ta sig till akuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

”Hade drabbats av svår hjärnblödning”

– Då gick allt jättefort. Jag kom in direkt. Jag tänkte att jag höll på att dö och bara grät och grät. Efter att jag snabbt hade fått göra magnetröntgen förklarade läkaren att jag drabbats av en svår hjärnblödning, och att jag även fått en blödning i ryggen, berättar hon.

Sahlgrenska, dit Michaela fördes med kraftiga smärtor.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Michaela Germano fick ligga på intensiven i en vecka och därefter ytterligare ett par veckor på en strokeavdelning.

– Läkarna tror att hjärnblödningen beror på att jag har ovanligt tunna blodkärl sedan födseln. Och att jag haft det extra stressigt omkring mig det senaste året, med dödsfall i familjen, separation och ett ansträngande arbete.

Nu är hon hemma igen och kämpar mot hjärntröttheten. Förlamningen i benet har släppt, men hon haltar och får ta stöd av en rullator. Varannan timme tar hon mediciner.

– Jag mår inte alls bra. Läkarna har sagt att jag kommer att behöva vara sjukskriven i ett halvår upp till ett par år, konstaterar hon.

”Jag kunde ha dött här hemma”

Fyra dagar i veckan får hon hembesök av sjukgymnast och arbetsterapeut.

– Samtidigt är det mycket som snurrar i huvudet. Jag kunde ha dött här hemma, säger hon.

Michaela Germano har nu anmält händelsen till Ivo.Foto: SANNA WIKSTRÖM

Michaela Germano har skickat en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, med klagomål på vårdcentralen, Närhälsan i Högsbo, där hon fick den felaktiga diagnosen. 

– Jag kan inte säga något om det specifika ärendet. Men detta låter väldigt olyckligt. Det är väldigt beklagligt. Vi kommer självklart att göra en utredning om vad som har hänt och hur det kunde bli så här, säger Monica Ericson Sjöström, chefläkare vid Närhälsan i sydvästra Göteborg.

Se även:
Lukas, 4 veckor, blev akut sjuk –  blev hemskickad från sjukhuset: ”Ge honom en alvedon”

Lukas, fyra veckor, blev hemskickad från sjukhuset fyra gånger i våras. När han blev akut sjuk fick familjen råd av en sköterska på 112 att byta sjukhus.

Michelle blev biten av hund i huvudet – skickades hem med värktabletter:

Michelle Staaf var på väg ut för att slänga lite skräp från lastbryggan på jobbet i Luleå, när hon såg en man passera med en grönlandshund.