Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Michael Skråmos sju barn i säkerhet – familjen vädjar

Michael Skråmo överlämnade sig för drygt en vecka sedan.
En arkivbild visar IS-terrorister i Mosul, Irak.
Foto: UNCREDITED / AP / TT NYHETSBYRÅN

IS-göteborgaren Michael Skråmos sju barn är i säkerhet och finns nu hos de syriska demokratiska styrkornas underrättelsetjänst.

Barnen överlämnades av Michael Skråmo själv för en vecka sedan.

Nu vädjar barnens familj i Sverige om hjälp från svenska staten.

– De är ensamma och behöver komma hem, säger en anhörig till barnen.

I flera veckor försökte Michael Skråmos anhöriga i Sverige övertala honom att överlämna sina sju barn till de syriska demokratiska styrkorna SDF, men han vägrade. Varje gång hans svärmor fick kontakt med honom på kommunikationsappen Telegram sa han att ”mitt befäl har inte gett order om det än”.

Men för drygt en vecka sedan överlämnade han till sist sina sju barn innan han själv kapitulerade. Underrättelsekällor säger till Expressen:

– Barnen mår efter omständigheterna bra. De har inte placerats i tältläger utan de finns hos underrättelsetjänsten. 

SDF:s mediechef Mustafa Bali säger till Expressen att han inte känner till några detaljer om de svenska barnen.

– När det gäller barn är det en prioriterad humanitär fråga hos oss, säger Bali.


Michael Skråmo anslöt sig till IS med sin fru och fyra barn. De fick ytterligare tre barn i Syrien.

Fick tre barn i Syrien

När Michael Skråmo och hans hustru Amanda Gonzales flyttade till Syrien och anslöt sig till IS hade de fyra barn. I Syrien fick de ytterligare tre. Michael Skråmo har vid upprepade tillfällen använt minst ett av sina barn i propagandasyfte. Han poserade med automatvapen i ena handen medan barnet i hans famn höll ett leksaksvapen i handen.

– Barnen behandlas väl. De har fått eget rum på en av underrättelsetjänstens baser. Det är inte fängelse men ett övervakat rum, säger underrättelsekällor till Expressen. 

Platsen där barnen befinner sig är ett område som ligger utanför städerna i nordöstra Syrien och bara underrättelsetjänsten som har tillträde dit.

Enligt samma källor har svenska myndigheter fått information om barnen.

– Barnen är inte ensamma. Två kvinnor som tillhörde IS och som bodde inne i Baghuz är nu med barnen och tar hand om dem, uppger Expressens källor. 

Barnens anhöriga i Sverige är oroliga och vill att svenska staten ska ta hem samtliga sju barn. Michael Skråmo är norsk medborgare, men enligt anhöriga har barnen - åtminstone de fyra som är födda i Sverige - svenskt medborgarskap.

– Vad jag vill från Sveriges regering är att de hjälper oss så snabbt som möjligt att hämta barnen hit. Barnen är ensamma och i dåligt skick, säger nära anhörig till Expressen.

”De vill ha officiell begäran”

Anhöriga i Sverige har varit i kontakt med utrikesdepartementet och visat intresse för att själva åka ner till Syrien för att hämta barnen. Men ledningen för de syriska demokratiska styrkorna vill helst att Sverige officiellt ska ta kontakt med SDF för att diskutera frågan.

– Just nu kan kurderna hjälpa anhöriga att komma in i läger och hämta barnen. Men de vill ha en officiell begäran från Sverige som är specifik för de barnen. UD säger att de i dagsläget inte kan göra någonting, säger nära anhöriga. 

Samtliga sju barn och de två kvinnorna som tar hand om dem delar på ett rum på basen där de förvaras. Senaste tiden har det varit kallt i nordöstra Syrien.

– Nyligen har barnen fått en dieselkamin i rummet för att det är kallt där de är, säger underrättelsekällor. 

Anhöriga i Sverige som Expressen har varit i kontakt med är oroliga.

– Av humanitära skäl, borde man inse att dessa barn som har lidit mycket inte ska sitta behöva sitta ett dygn extra där dem är just nu. De är ensamma och behöver komma hem, säger en anhörig till barnen.