Skråmos barn har undersökts av läkare – ska till Göteborg

Michael Skråmos svärfar Patricio Galvez och hans sju barnbarn i Syrien.
Foto: PRIVAT
Här omfamnar morfar Patricio Galves ett av barnen i Erbil i Irak.
Foto: Cecilia Uddén/Sveriges radio
Michael Skråmo.
Patricio Galvez intervjuas av TV4 efter att han återförenats med sina barnbarn.
Foto: TV4

Svenska IS-terroristen Michael Skråmos barn är återförenade med morfar Patricio Galvez i Erbil I Irak. 

– Det som kommer efter det här är bara som efterrätt. Att de kommit ut är den största saken, säger Patricio Galvez till TV4.

Barnen är dock svårt påverkade i av vistelsen tiden i Syrien. Enligt en läkare som Aftonbladet talat med är samtliga sjuka.

I Sverige kommer barnen tas om hand av socialtjänsten i Göteborg, skriver Ekot.  

På tisdagseftermiddagen kom uppgifter från Ekot om att Michael Skråmos barn var på väg från Syrien till Irak. 

Vid lunchtid var Expressen i kontakt med Patricio Galvez som då befann sig i Erbil, i irakiska Kurdistan. På eftermiddagen uppgav han att han var chockad över beskedet att barnen är på väg men att han inte vågar tror det förrän han ser dem. 

Sent på tisdagskvällen intervjuades Patricio Galvez utanför hotellet där han nu återförenats med barnen. 

Patricio Galvez intervjuas av TV4 efter att han återförenats med sina barnbarn.
Foto: TV4

– Det som kommer efter det här är bara som efterrätt. Att de kommit ut är den största saken, säger barnens morfar Patricio Galvez till TV4.

Galvez skrev tidigare under dagen att han kanske kunde hoppas på att återförenas med sina barnbarn under tisdagskvällen, i ett sms till Expressen, en önskan som alltså gick i uppfyllelse. 

https://twitter.com/sr_ekot/status/1125755767745929216

Vid 16:30-tiden bekräftade Shiyar Ali, Sverigerepresentant för YPG, det kurdiska självstyret, att barnen befinner sig i Irak och är på väg till Sverige.

– Syftet är att de ska komma till Sverige. Vi har gjort vårt. Vi har lämnat dem till svensk personal och de är förhoppningsvis på väg till Sverige, säger han till Expressen. 

– De mår relativt bra trots omständigheterna. De var tidigare väldigt dåliga. Lägret som de befann sig i var inte optimalt men i dag mår de relativt bra. De behöver bara hamna i en trygg miljö för att kunna börja leva ett normalt liv, fortsätter han. 

När barnen väl kommer till Sverige kommer de tas om hand av socialtjänsten i Göteborg, rapporterar Ekot. 

– Jag uttalar mig inte om några specifika barn av sekretesskäl, men kan säga att Göteborg har god kunskap och hög kompetens på detta område.

 – Vi är vana att hantera barn som har farit illa. Så staden har en god kompetens, säger Ing-Marie Larsson, talesperson för socialtjänsten i Göteborg.

Hur många ”IS-barn” har kommit tillbaka till Göteborg?

– Jag har ingen sådan siffra, men oavsett vilken socialtjänst man kommer möta så kommer man mötas av samma sak, det vill säga att vi kommer utreda varje individs behov.

Larsson berättar vidare att det är först när man får en så kallad orosanmälan från polisen som socialtjänsten kopplas in.

– Och den kan polisen ge socialtjänsten när barnet eller individen det gäller finns på svensk mark.

Till Ekot säger hon också:

– Är man då föräldralös handlar det också om att ge barnen en tillfällig vårdnadshavare i väntan på att man får en varaktig vårdnadshavare

Michael Skråmos barn lämnar Syrien på tisdagen.
Foto: TV4/Skärmdump
På tisdagskvällen återförenades barnen med sin morfar Patricio Galvez.
Foto: TV4/Skärmdump
Foto: TV4/Skärmdump

”Barnen såg storögda ut”

Vid 21-tiden på tisdagen, svensk tid, rapporterade Ekots korrespondent Cecilia Uddén att barnen återförenats med sin morfar Patricio Galvez på ett hotell i Erbil i Irak.

https://twitter.com/ceciliauddenm/status/1125837761850818560

– Vid halv tio-tiden på kvällen svensk tid kom barnen till hotellet. Jag såg dem gå upp för trappan, barnen såg storögda ut. De flesta gick och några bars upp, säger Cecilia Uddén i Ekot. 

För TV4 berättar Patricio Galvez att han kommer att ta sig till ett sjukhus tillsammans med barnen på onsdagen.

– Vissa hostar, vissa har diarré. De känns lite varma. Men det är ingen fara, så att säga. Jag behöver inte ta dem i dag, säger Patricio Galvez till TV4.

Under onsdagen undersöktes också barnen på sjukhuset, rapporterar Sveriges Radio

– De verkar må hyfsat, men naturligtvis är de traumatiserade, vilket märks mest på de äldre barnen, säger kanalens korrespondent Cecilia Uddén.

Anwar Abduljabbar Yakkob, specialistläkare på sjukhuset, ger en dystrare bild.

– De är alla sjuka, säger läkaren till Aftonbladet.

UD: ”Tät kontakt med barnens morfar”

Utrikesdepartementet bekräftade under tisdagskvällen för SVT att barnen befinner sig i Irak.

– Ja, vi kan bekräfta att barnen anlänt till Erbil. Vårt fokus nu är på att bistå barnen på bästa sätt, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, till SVT. 

Tidigare under tisdagen sa UD:s kommunikatör Rasmus Eljanskog till Expressen:

– Vi är i tät kontakt med barnens morfar. Jag kan inte gå in på detaljer exakt när och under vilka former det har hänt, men vi har haft det under en lång tid och har det under vårt arbete framåt. Det handlar om att vi bistår i kontakt med relevanta aktörer, bland annat kurdiska representanter, säger Rasmus Eljanskog, kommunikatör på UD.

Michael Skråmo och hans fru är döda

Michael Skråmo lämnade Göteborg 2014 tillsammans med sin hustru Amanda Gonzales för att ansluta sig till IS i Syrien. Då hade de fyra barn. Därefter fick paret ytterligare tre barn i Syrien. Michael Skråmo propagerade för IS i flera videos och genom dem försökte han rekrytera fler personer som skulle ansluta sig till terrororganisationen.

Både Skråmo och hans fru är döda och de föräldralösa barnen har varit kvar i Syrien efter IS fall. Patricio Galvez är far till Amanda Gonzales som dog i en flygattack i december förra året. 

Expressen har också sökt inrikesministern Mikael Damberg och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som båda hänvisar till UD.