Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Michael, 29, tog med familjen till IS i Syrien

FESTADE OCH VAR OMTYCKT. "Han var en glad person som älskade att spela musik och sjunga i ett band i Göteborg. Han var ute med oss och festade och var omtyckt", säger en av Michael Skråmos tidigare klasskamrater från Göteborg.
För tre månader sedan tog Michael Skråmo med fru och fyra barn till Syrien,
Terrornätverket Islamiska staten, IS.
Foto: Medyan Dairieh

BEIRUT. Här poserar göteborgaren och islamistiske predikanten Michael Skråmo med automatvapen.

Expressen/GT kan i dag avslöja att han i augusti tog hela sin familj med sig och flyttade till al-Raqqah i Syrien för att tjäna den islamistiska terrorrörelsen Islamiska staten, IS.

- Han var en glad pojke som växte upp i Göteborg och spelade med i ett band - men förändrades radikalt efter att han konverterade, säger en nära anhörig till Expressen/GT.

"Har du dödat några bävrar", frågar en av Michaels Skråmos Facebookvänner.

"Ha.ha Mosul ringde han kallar på dig", svarar Michael och syftar på den irakiska staden Mosul.

Michael Skråmo, 29 år från Göteborg kommenterar sina bilder och skriver från al-Raqqah som styrs av terrororganisationen IS i Syrien.

Han flyttade dit med sin hustru och sina fyra barn för tre månader sedan.

Chocken har inte lagt sig än hos Michaels nära anhöriga i Sverige, Danmark och Norge.

- Det är oansvarigt. Hur kan man ta fyra små barn och flytta till krigsdrabbade Syrien? säger en nära anhörig.

2005 bestämde Michael Skråmo sig för att åka till Egypten för att studera arabiska och islam. Han hade precis blivit färdig med sina kockstudier på Ester Mosessons Gymnasium i Göteborg, där han gått ut med hyfsade betyg i flera ämnen förutom religionskunskap, där han blev underkänd.

- En dag kom han hem och berättade att han har konverterat till islam. Vi trodde att det var övergående eftersom unga människor går genom olika faser i livet, nu vet vi att vi hade fel, säger nära anhörig.

Han flyttade till Egypten och bodde där vid två olika tillfällen. Då läste han arabiska och islam. Han kom tillbaka till Göteborg och började göra "Dawah" - mission. Han åkte runt i flera europeiska länder inklusive Sverige och Norge och predikade om den salafistiska riktningen inom islam. Det är samma extrema trosbekännelse som praktiseras i bland annat Saudiarabien och Qatar men även av anhängare till al-Qaida och IS.

Bytte till muslimskt namn

När Expressen via en chatt på Facebook ber Michael berätta om varför han gjorde "Dawah" bland muslimer och varför han och familjen flyttat till Islamiska staten svarar han:

"Den frågan kan man ställa till någon i Saudi. Trots att de är mer kunniga än folk till exempel i Egypten, Syrien, Irak, Libanon, osv. Fråga någon schejk i arabvärlden den frågan. Våra svar är samma."

Michael Skråmo bytte till ett muslimskt namn redan innan han åkte till Egypten för att studera. Senaste gången han var i Egypten var för tre år sedan. Då gick han under namnet Abdul Samad. Under det namnet bloggade han aktivt och gjorde sig känd bland islamister på sociala medier.

Predikar på sin blogg

På Facebook har han två konton med olika namn - Abou Ibrahim al-Swaidi och Abdulsamad al-Swaidi. På sin blogg "Islam idag" går han under namnet Abdul Samad. Han predikar om allt från hur en "riktig" muslim ska bete sig till frågor som rör himmel och helvete.

"Välkommen till Islamidag bloggen, en blogg främst för muslimer att lära sig sin religion och förstärka sin Iman (tro) kanske till och med lära känna folk genom att kommentera inshaAllah."

"För de som undrar om min Akhida (trosuppfattning) så är jag bland Ahlal Sunnah wa jammaah med förståelse av Salaf. Enklare sagt sunni muslim som vars tolkning är av följeslagarna av Profeten Muhammed Sallallaho aleyh wa salam och Tabieen osv."

Slutade att höra av sig

Efter att han flyttat till Syrien för tre månader sedan lade han upp bilder på sig själv där han poserar med kalasjnikov och pistol. På Facebook lägger han också ut bilder med IS-symboler.

- De sa till mig att de var på väg på semester. Så småningom kom sanningen fram att de hade flyttat till Syrien på obestämd tid. De åkte till Turkiet först och därifrån vidare till Syrien, säger nära anhöriga till Michael Skråmos hustru.

Strax innan han flyttade till Syrien tog han kontakt med sin pappa som bor i Danmark och frågade om han kunde hjälpa honom att fixa ett nytt norskt pass. Hans pappa var upptagen och hade svårt att hjälpa honom. Han bad honom att ansöka om nytt pass på norska konsulatet i Göteborg där han bor eller åka till Oslo. Han säger att sonen därefter slutade höra av sig.

- Han var en glad person som älskade att spela musik och sjunga i ett band i Göteborg. Han var ute med oss och festade och var omtyckt, säger tidigare klasskamrat från Göteborg.

"Skulle jobba på sjukhus"

När hans anhöriga fick veta att han hade konverterat till islam togs det med ro. De trodde att det var övergående.

- Vi accepterade hans beslut om att bli muslim men trodde aldrig att han skulle ta steget fullt ut och flytta till Syrien med sina små barn. Det är oansvarigt, säger en nära anhörig.

- Vi trodde att han åkte till Syrien för att jobba som kock. Det är det han sa till oss. Han skulle jobba på sjukhus och inte direkt vid fronten, säger nära anhörig.

Blockerar Facebook-kontot

Efter att Expressen kontaktat Michael Skråmo blockar han Expressens reporter från Facebook-kontot med krigsbilderna.

Terrorforskare Magnus Ranstorp menar att alla som frivilligt åker till Syrien vill bidra med att bygga upp kalifatet.

- Oavsett vad han jobbar med där nere är han där med familjen för att tjäna projektet med kalifatet. Flyttar hela familjen dit tror man på projektet, säger Ranstorp.

Michael Skråmo är känd bland islamister i Malmö, Göteborg och Stockholm. Flera muslimska missionärer känner honom. Han gör ingen hemlighet av att han slåss - om inte militärt så ideologiskt - för terrororganisationen IS.

Dömd för flera vapenbrott

På Facebook-kontot Abou Ibrahim al-Swaidi har Michael en bakgrundsbild som föreställer en man med IS-flagga och IS-loggan "al-Khilafa" som betyder kalifatet.

- Han har varit med i IS före de flesta här, säger flera i Skråmos omgivning till Expressen.

På ett av sina Facebook-konton uppmanar han muslimer att skänka pengar till den amerikanske islamisten Abu Taubahs familj.

Abu Taubahs riktiga namn är Marcus Robertson, är dömd för flera ekonomiska brott, vapenbrott och terrorbrott i USA.

Michael skriver: "Må Allah underlätta för vår älskade bror och schejk Abu Taubah och hans familj. Jag uppmuntrar alla som kan om de har möjlighet att bidra och hjälpa hans familj."

Han fortsätter:

"Vi kan lägga 100 kr. på pizza, chips och läsk vad kan vi offra till Allah".

Marcus Robertson som Michael Skråmo samlar pengar till ska ha varit ansvarig för träningsläger för terrorister i Mauretanien och Mali. Han var en av dem som agerade som livvakter åt imam Omar Abdel Rahaman som är dömd för delaktighet i terrorattentatet mot World Trade Center 1993. Han var även misstänkt för att han planerat omfattande terrordåd i Washington.

Fyrabarnspappan, Michael Skråmo är inte den förste etniske skandinav som ansluter till terrorgrupper.

- Vi har sett likadana fall både i Norge och i Danmark. Det har varit ovanligt med manliga konvertiter som ansluter sig till IS. Det finns flera kvinnliga konvertiter som väljer att gå med i IS för att deras män är med där. Det är ovanligt med män, säger Magnus Ranstorp.

"Gud är kärlek - bara kärlek"

Michael Skråmo träffade sin hustru som också är konvertit för några år sedan. De gifte sig muslimskt och fick fyra barn tillsammans.

När Michael gifte sig muslimskt träffade han hustruns anhöriga många gånger. Det var möten som väckte många funderingar hos en del.

- Han var mystisk och sa inte mycket. Det kändes som att han alltid var nervös och inte var harmonisk med sig själv. Man kände inte lugn och ro när man satt med honom, säger nära anhörig.

När Michael Skråmos svärfar diskuterade de brott som IS begår i Syrien och i Irak försvarade paret IS.

- De sa att det var IS-medlemmar som dödades av andra och inte tvärtom. De sa att IS inte dödar oskyldiga människor. Vad ska man tro på? Jag tror inte att Gud är glad över alla dessa religioner. Gud är kärlek - bara kärlek, säger Michaels svärfar.

Expressen har förgäves sökt Michael Skråmo för en intervju.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​