Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Micael Ågrens vädjan: Bli inlåst med kvinnomördare

Kvinnomördaren Micael Ågren placeras nu med likasinnade.Foto: POLISEN
Micael Ågren gick till Systembolaget efter mordet.Foto: Polisen

Micael Ågren, 42, misshandlade en kvinna till döds och brände upp kroppen i en tunna.

Han har önskat att sitta i fängelse för personer som är dömda för samma typ av brottslighet – och nu placeras han på anstalten Hall.

Därmed hamnar han i sällskap med andra kvinnomördare.

42-åringen är dömd till 16 års fängelse för mord.

Enligt domarna i tingsrätten och hovrätten dödade Micael Ågren kvinnan i bostaden för att därefter flytta hennes kropp utomhus, där han sedan tände eld på den i en tunna.

När kvinnans anhöriga inte hörde av något från henne på flera dagar anmälde de henne försvunnen.

När en polispatrull kom fram gården i Falköpings kommun den 16 mars i fjol sa Micael Ågren, enligt förundersökningen:

Det är väl därför ni är här, det är ju hon som är i tunnan”.

Men därefter har han konsekvent förnekat mordet som han överklagade ända upp till Högsta domstolen – utan att få gehör.

Gick till Systembolaget

Efter mordet, bara några timmar senare, besökte han Systembolaget där han köpte tolv öl, sex Stockholm Festival X-strong och sex Sju komma tvåan.

Han har erkänt att han brände kroppen.

Micael Ågren gick till Systembolaget efter mordet.Foto: POLISEN

Det är utifrån det våld som utövats med upprepade slag mot huvudet ställt utom allt tvivel att Micael Ågren i gärningsögonblicket trott att kvinnan skulle dö. Hans efterföljande handlande då han försökt röja undan spåren ska också tas med vid bedömningen och dessa talar rent av i riktning mot ett avsiktuppsåt. Det är således sammanfattningsvis och vid en samlad bedömning ställt utom rimligt tvivel att Micael Ågren var likgiltig till att hon skulle dö”, skrev tingsrätten när Ågren dömdes till 18 års fängelse, ett straff som mildrades med två år i hovrätten.

Micael Ågren ska sitta på Hall

Polisutredningen visade att kvinnan tidigare anmält Ågren för misshandel.

Nu har det bestämts att han ska avtjäna sitt fängelsestraff på anstalten Hall i Södertälje, framgår av Kriminalvårdens placeringsbeslut daterat till början av april.

I beslutet står det att Micael Ågren vill sitta med likasinnade, med ”personer som är dömda för samma typ av brottslighet”.

Dömde mördaren Micael Ågren placeras på anstalten Hall.Foto: KRIMINALVÅRDEN

Kriminalvården möter honom halvvägs.

Han får sitta på Hall i stället för anstalterna Skänninge eller Tidaholm som han själv föreslår.

Micael Ågren får enligt beslut om säkerhetsnivå vara placerad i anstalt av säkerhetsklass 1. Anstalten Hall bedöms vara lämplig anstalt som tillhandahåller passande säkerhet”, skriver Kriminalvården bland annat i beslutet.

Därmed får han sällskap av flera andra kvinnomördare.

Hög risk för våld

I Ågrens placeringsbeslut går det vidare att läsa:

Av riksmottagningens utredning framgår att risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara medel. Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara hög. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara hög.”

Han önskar också att gå genomgå en yrkesutbildning innanför fängelsets murar.

GT har varit i kontakt med Micael Ågrens advokat som inte kan ge några kommentarer om anstaltsplaceringen.

Kvinnomördare som sitter eller suttit på anstalten Hall

Billy Fagerström sänkte flickvännen i sjö

Billy Fagerström.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Billy Fagerström placerades på anstalten Hall i november i fjol. Han dödade sin flickvän Tova Moberg med en hammare och sänkte henne i en sjö. Han dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse.

 

Björn Olsen dödade flickvännen med yxa

Björn Olsen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Björn Olsen slog ihjäl flickvännen Therese Palmqvist med en yxa efter ett gräl. Sedan lämnade han henne i källaren i fyra månader. För dådet dömdes han till 16 år i fängelse. Inför flytten till Hall i fjol bad han om att få sitta med andra kvinnomördare ”för att undvika problem”.

 

Mark Saliba sköt ihjäl tre

Mark Saliba.

Trippelmördaren Mark Saliba sköt ihjäl två män och en kvinna i Uddevalla våren 2015. Han är dömd till livstids fängelse för de dödande skotten. Hans bror Martin Saliba hann fly landet innan den fällande domen, men har nu dömts för brotten i Libanon. Sommaren 2017 gick Mark Saliba och två andra bärsärkagång inne på säkerhetsavdelningen på Hall och slog sönder inredning för 130 000 kronor. En händelse som han alldeles nyligen dömdes för. Han flyttades till Kumla, flyttades senare tillbaka till Hall, men sitter numera på Kumla igen.

 

Tommy Alexandersson mördade fem

Tommy Alexandersson.Foto: JENS ASSUR

Tommy Alexandersson är dömd till livstids fängelse för att ha mördat sammanlagt fem personer vid två tillfällen i slutet av 1980-talet. De första offren: Hans exflickvän och en man. Alexandersson slog ihjäl dem med ett strykjärn, skar halsarna av dem och tände eld på kropparna och lägenheten. De andra offren – en man, dennes pappa och en kvinna – mördade han med kniv innan han brände dem.

 

Fouad Saleh begick trippelmord

Fouad Saleh

Fouad Saleh är dömd till livstids fängelse för tre mord. Han var den drivande personen när tre personer – två män och en kvinna – mördades i Hallonbergen i Sundbyberg utanför Stockholm den 22 januari 2017.

Saleh sattes första på Kumla-anstalten men förflyttades vid årsskiftet till Hall. Anledningen till förflyttningen var att han fått allvarliga dödshot.