Mette-Marits tuffa sjukdomsbesked

Norska kronprinsessan Mette-Marit har periodvis haft det tufft.
Foto: LISE ASERUD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mete-Marits pappa Sven O Høiby.
Foto: EIK/ROBERT S. / EIK ROBERT

Mette-Marit har gått på smäll på smäll.

Konflikterna med pappan Sven O Høiby, som trivdes bäst på den lokala ölpuben och som gifte sig med en strippdansös.

Broderns fängelsedom efter att ha misshandlat en tidigare sambo på en 40-årsfest. 

Kungahusets kontrovers med norska Se & Hör som kunde berätta att sonens flickvän varit modell för Playboy.

Nu går den norska kronprinsessan sin kanske tuffaste match – mot den obotliga sjukdomen.

Den norska kronprinsessan föddes som Mette-Marit Tjessem Høiby den 19 augusti 1973. 1999 mötte hon kronprins Haakon på en konsert på Quart-festivalen i Kristiansand. De flyttade ihop ett år senare och den 1 december 2000 förlovade de sig. 

Sedan den 25 augusti 2001 är hon en del av det norska kungahuset, gift med kronprins Haakon, 45 – och innerligt älskad av folket. Men den kungliga resan har i mångt och mycket påmint om en berg- och dalbana. Genom åren har Mette-Marit gått på smällar, den ena hårdare än den andra. 

Men hon har rest sig gång på gång – och kommit tillbaka. 

Nu har Mette-Marit, 45, diagnosticerats med en obotlig sjukdom – lungfibros. Det var det norska kungahuset som valde att gå ut med den dystra nyheten om kronprinsessans hälsotillstånd: 

– Jag har kämpat med hälsoproblem i några år nu. Under de senaste åren har plågorna varit mer uttalade, sa hon i ett uttalande till NRK. Jag har haft perioder där jag har varit dålig under en tid, så jag vet lite om vad det här handlar om. Det här är inget nytt för mig, även om vi har beskrivit det mer nu.

LÄS MER: Kronprins Haakon bryter tystnaden kring Mette-Marits svåra sjukdom


Mette-Marit har två barn med sin make, prins Haakon: Prinsessan Ingrid Alexandra, 14, och prins Sverre Magnus, 12.
Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES PATRICK VAN KATWIJK

Ansträngd relation med pappa Sven

Enligt Riksförbundet HjärtLung kännetecknas sjukdomen av ärrbildning mellan lungblåsorna. Det kan i sin tur orsaka hosta, andfåddhet och återkommande lunginfektioner. Även trötthet och viktnedgång är förekommande symptom. 

Men det är inte första gången som Mette-Marit går på en tuff personlig motgång. Relationen med pappan Sven O Høiby, som gick bort i sviterna av lungcancer 2007, gav kung Harald och kronprins Hakon många gråa hår efter sitt skandalomsusade liv med mycket alkohol och kvinnor. 

Under flera års tid var fadern en ständig följetong i de norska medierna, något som tidvis plågade kungahuset hårt. 

Sven O Høiby var gift med Marit Tjessem, men äktenskapet kraschade samma år som Mette-Marit kom till världen. Pappan har själv berättat i Expressen att han hade ett sätt att leva, med återkommande pubrundor, stora mängder urdruckna ölsejdlar och kvinnoaffärer, som inte passade in i det det norska kungahuset. Att han hade mycket kontakt med journalister sågs inte heller med blida ögon:

– Jag har en livsstil som inte passar det kungliga, har han berättat. 

– Jag lever fritt och tycker om att ta en pilsner och pratar gärna med journalister eftersom jag själv har varit journalist.

LÄS MER: Kungafamiljens stöd till lungsjuka Mette-Marit

Förbjöds all kontakt med Mette-Marit

Under ett antal år förbjöds fadern all kontakt med dottern och hennes barn. Han dolde inte den frustration han kände:

– Jag har inte tillåtits att träffa mitt barnbarn Ingrid Alexandra sedan hon föddes, berättade han i samtal med Expressen. Och jag har inte tillåtits att träffa Marius sedan Mette-Marit och Haakon gifte sig. Jag har längtat efter att få träffa flickan, men mest har jag längtat efter att få träffa Marius, som är min gullegutt.

2004 bröts plötsligt ismassivet mellan Mette-Marit och fadern, då han blev inbjuden till slottet inför barnbarnet Ingrid Alexandras dop. Han fick visserligen inte gå på röda mattan, utan blev insläppt i de kungliga salongerna genom en bakdörr. Men efteråt sågs han och dottern ömt krama om varandra:

– Jag har svårt att klä känslan i ord. Men jag tror att det kändes skönt för Mette-Marit. Nu tror jag inte att det blir några problem att träffas igen, sa han efteråt. 

Mette-Marit med kärleken Haakon.
Foto: MANUELE MANGIAROTTI/OLYCOM / STELLA PICTURES

Iskyla efter romansen med strippdansösen

Men iskylan var tillbaka när det blev känt att Sven O Høiby träffat en ny kärlek i strippdansösen Renate Barsgård. De möttes första gången på hans favoritölschapp. 

Det blev ganska snart tal om förlovning och bröllop. 

Inför parets vigsel, lät pappan syrligt hälsa till det norska kungahuset:

– Vi ska inte bjuda Mette-Marit. Vi gifter oss i stillhet i utlandet. 

Vigseln skedde på ambassaden i Haag och den efterföljande bröllopsresan gick till Thailand. Norska Se & Hör, som blivit en nagel i ögat på det norska kungahuset, stod för reskostnaderna och 10 000 kronor var i fickpengar. Men bara några månader efter bröllopet, gick Sven O Høiby och berättade att paret skulle gå skilda vägar. Bröllopet hade, enligt honom, enbart varit ett mediajippo.

Mette-Marit har två barn med sin make, prins Haakon: Prinsessan Ingrid Alexandra, 14, och prins Sverre Magnus, 12. 

Sonen Marius tillsammans med mamma Mette-Marit (till vänster).
Foto: GRøTT, VEGARD WIVESTAD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Flickvännen beskrevs som Playboy-modell

Med Morten Borg har hon sedan tidigare sonen Marius, 21. 

Runt honom har det också blåst en del på senare tid, något som också  gått ut över Mette-Marit. Detta sedan den norska tidningen Se & Hör skrev om sonens förhållande med Juliane Snekkestad som arbetar som modell. 

LÄS MER: Mette-Marit rasar mot bilden av sonens kärlek

Mette-Marit och prins Haakon menade att artikeln, där flickvännen beskrevs som "Playboy-modell", var "ett övertramp av privatlivets helgd". Det ledde till att det norska kungahuset gick ut och fördömde publiceringen i ett starkt brev. 

– Jag vet att det har förekommit att kungahuset i Norge har kallat till sig representanter för tidningar som publicerat saker de ogillat och helt enkelt ”tagit dem i örat”, sa Karin Lennmor, kunglig krönikör i GT/Expressen, efter att kritiken mot tidningen blivit känd.  

Mette-Marits bror Espen Höiby.
Foto: ANNEMOR LARSEN/VG/SCANPIX / CODE 90013 SCANPIX NORWAY

LÄS MER: Prinsessonen visar upp stora kärleken – i Vogue

Brodern dömdes till fängelse för misshandel

En annan person i Mette-Marits närhet som fått svarta rubriker är brodern – den tidigare SAS-piloten Espen Höiby, 59. År 2003 dömdes han till 60 dagars fängelse efter att ha misshandlat sin före detta sambo på en 40-årsfest. Året därpå lämnade han på egen begäran sin tjänst, som chef för flygbolaget SAS norska piloter. 

För kronprinsessan Mette-Marit har alla skandaler kring henne varit kännbara, inte minst för att det också svärtat ner det norska kungahuset. 

Men hos norska folket är hon fortfarande orubbligt älskad.

Kärleken blev inte mindre sedan det blivit känt att hon drabbats av en obotlig sjukdom.

Hennes make, kronsprins Haakon, har kommenterat insjuknandet för norska NRK:

– Det upptäcktes tidigt och har varit mycket stabilt fram tills nu. Det är två tecken som är positiva inför den framtida prognosen. Jag tror att vi med vissa justeringar sannolikt kommer att ha många fina dagar framför oss.