Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mette-Marits stora ilska: ”Övertramp”

Kronprinsessan Mette-Marit rasar över norska Se och Hörs beskrivning av sonen Marius Borg Høibys flickvän.
Foto: GRøTT, VEGARD WIVESTAD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
I ett pressmeddelande skriver norska hovet att Marius Borg Høiby vid flera tillfällen har uppgett att han inte vill att medierna ska skriva om hans privatliv.
Foto: Norska kungahuset
Kronprinsessan Mette-Marit tycker att framställningen av Juliane Snekkestad i Se och Hör är beklaglig.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES
Foto: TOM HANSEN / TOM HANSEN/IBL TOM HANSEN

Norska hovet riktar stark kritik mot den norska tidningen Se och Hör. 

Det efter en artikel om kronprinsessan Mette-Marits 21-årige sons kärleksliv.

I ett pressmeddelande på hovets officiella hemsida menar kronprinsparet att sonens integritet kränkts.

Men Se och Hör slår ifrån sig kritiken.

I förra veckan skrev norska Se och Hör att kronprinsessan Mette-Marits 21-årige son Marius Borg Høiby har hittat kärleken med modellen Juliane Snekkestad, 21.

Nu rasar kronprinsparet mot tidningen. Mette-Marit och kronprins Haakon menar att artikeln om Marius Borg Høibys kärleksliv är ett ”övertramp av privatlivets helgd”.

I ett pressmeddelande på norska Kungahusets officiella hemsida skriver kronprinsparet att framställningen av Juliane Snekkestad i Se och Hör är beklaglig. De kritiserar även layouten och rubrikval på tidningens förstasida. 

På denna syns en bild på Marius Borg Høiby och en bild på Juliane Snekkestad med rubrikorden ”Mette-Marits son förälskad igen”, ”Se och Hör avslöjar” och ”Tillsammans med Playboy-modell”.

Vill inte synas i pressen

I pressmeddelandet från norska kungahuset menar kronprinsparet att Marius Borg Høiby vid flera tillfällen har uppgett att han inte vill att medierna ska skriva om hans privatliv. Det är även något som kungahuset tycker att pressen tidigare respekterat, skriver de i uttalandet. 


LÄS MER: Kronprinsessan Mette-Marits comeback – efter sjukdomen https://www.instagram.com/p/Bg6OlWZFG1X/?hl=sv&taken-by=julianesnekkestad

”Vi känner Juliane som både hårt arbetande och skicklig. Hon borde ha sluppit att framställas av Se och Hør på detta sätt”, skriver kronprinsparet i pressmeddelandet.

Tidningen: ”Finns ett offentligt intresse”

Se och Hör slår ifrån sig kritiken och menar att det finns ett offentligt intresse för medlemmarna i kungahuset och deras relationer.

”Marius Borg Høiby är en del av Norges mest offentliga familj, och det är en lång tradition att relationer och nätverk i kungafamiljen diskuteras offentligt”, skriver ansvarig redaktör på Se och Hör, Ulf André Andersen, i en artikel.

Han skriver också att Se och Hör rapporterat den glada nyheten om det nya kärleksparet och aldrig antytt att Juliane Snekkestad inte är hårt arbetande. Tvärt emot har de på ett grundligt sätt beskrivit modellens internationella karriär, menar han.

Jan Strid är medieexpert och universitetslektor vid Göteborgs universitet. Han menar att det har hänt tidigare att hovet kritiserat pressen, även om det inte är så vanligt.

– Det har hänt förut att norska hovet har lagt sig i vad tidningarna skriver. Det har bland annat varit när de skrivit illa om Mette-Marit, säger Jan Strid, universitetslektor vid Göteborgs universitet.

Han berättar att det även finns exempel från när svenska hovet kritiserat medierapporteringen.

– Det finns ingenting som hindrar att de gör det, de är ju ingen myndighet.