Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mette-Marits och Haakons starka budskap till sina barn

Kronprinsparet tillsammans med sina barn.Foto: PPE/INSIGHT MEDIA/INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES
Kronprisessan Mette-Marit och kronprins Haakon.Foto: SCANPIX SWEDEN
Prins Haakon tycker att det är viktigt att värna om naturen.Foto: SHUTTERSTOCK

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit har ett stort intresse för miljö- och utvecklingsfrågor.

Något de försöker föra vidare till sina barn.

– De ska ta stafettpinnen vidare, säger Haakon till norska tidningen Nordlys.

Norska kronprinsen Haakon och kronprinsessan Mette-Marit tycker att miljöfrågor är viktiga och arbetar aktivt för att dra sitt strå till stacken.

Det berättar Haakon i en intervju med Nordlys.

Bland annat har de minskat plastförbrukningen hemma, precis som många andra i både Norge och Sverige.

– Det har hänt mycket under de senaste två åren. Många har blivit engagerade, och  plastföroreningsproblemen, speciellt gällande den i havet, har fått mycket mer uppmärksamhet. Norge är inget undantag, vi har haft tusentals människor som har deltagit i kustnära projekt, säger kronprins Haakon till Nordlys.

Det norska kronprinsparet.Foto: LISE ÅSERUD/ NTB SCANPIX/TT NYHETSBYRÅN

Ska döpa ett skepp

Han träffar tidningen med anledning av att han och dottern, 14-åriga prinsessan Ingrid Alexandra, ska döpa ett skepp i Nordnorge i hans namn.

När han får frågan om varför han och Mette-Marit tycker det är viktigt att Ingrid Alexandra medverkar på en sådan här ceremoni blir svaret:

– Vi tyckte det var väldigt bra av flera orsaker. Det ena är att det är fint att göra något tillsammans som familj. En annan sak är att vi har detta framtidsperspektivet, att det är de unga som kommer vara här längst av oss som existerar i dag. De ska ta stafettpinnen vidare och det är viktigt att också de kan gå en ljus framtid till mötes.

Haakon och Mette-Marits barn

Kronprins Haakon förklarar att de i familjen pratar om alla utmaningar som världen står inför.

– Jag tror att barn i dag, och våra är inga undantag, är engagerade i den här typen av frågor. Lyckligtvis läggs det mycket tid på det i undervisningen i skolan och det är många unga och förnuftiga människor som har tankar om att vi måste ta tillvara på miljön. Det handlar om deras framtid, och att deras egna barn ska ha det bra.

Haakon och Mette-Marit gifte sig år 2001. Förutom Ingrid Alexandra har de också sonen Sverre Magnus ihop. Mette-Marit har även en son, Marius Borg Höiby, från ett tidigare förhållande.