Mette-Marit rasar mot bilden av sonens kärlek

Marius Høiby Borg bredvid sin mamma kronprinsessan Mette-Marit när kungaparet firade 25-årsjubileum 2016.
Foto: VEGARD WIVESTAD/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Senaste officiella familjebilderna på norska kungahuset togs för knappt två veckor sedan på kungaparets sommarställe beläget på Mågerø. Då fyllde kronprins Håkon 45 år. Från vänster prins Sverre Magnus, prinsessen Märtha, drottning Sonja, kronprins Håkon, kronprinsessen Mette-Marit, kung Harald, prinsessen Ingrid Alexandra och Maud Angelica Behn.
Foto: ÅSERUD, LISE/ NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon anländer till slottet när prinsessan Madeleine gifte sig med Christopher O'Neill i Slottskyrkan 2013.
Foto: SCANPIX SWEDEN

I Norge rasar en debatt kring kronprinsessan Mette-Marits son.

Ska han behandlas som en kunglig höghet eller inte i offentligheten?

Och inte minst: Hur framställs egentligen hans stora kärlek?

– Jag vet att det har förekommit att kungahuset i Norge har kallat till sig representanter för tidningar som publicerat saker de ogillat och helt enkelt ”tagit dem i örat”, säger Karin Lennmor, kunglig krönikör i GT/Expressen.

Det var i slutet av mars i år som norska Se og Hør stort slog upp nyheten om kronprinsessan Matte Marits sons nya kärlek. Tidningen berättade att 21-årige Marius Borg Høiby var i ett förhållande med modellen Juliane Snekkestad.

Kungahuset gick ut med ett starkt kritiskt brev kring publiceringen. Mette-Marit och kronprins Haakon menade att artikeln om Marius Borg Høiby var "ett övertramp av privatlivets helgd". Man reagerade framför allt på att Juliane presenterades som Playboy-modell.

”Vi känner Juliane som både hårt arbetande och skicklig. Hon borde ha sluppit att framställas av Se och Hør på detta sätt", skrev kronprinsparet i ett pressmeddelande.

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon reagerade starkt över hur Juliane Snekkestad framställdes.
Foto: HENNING BAGGER/RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Kronprins Haakon uttalade sig också i en intervju med statliga TV-kanalen NRK.  

– Vi hade ett val, skulle vi låta henne stå helt ensam i den situationen, eller skulle vi säga något, sa kronprinsen bland annat.

Ulf André Andersen, Se og Hørs ansvarige utgivare, försvarade sig med att tidningen anser att det hela har ett allmänintresse.

"Marius Borg Høiby är en del av Norges mest offentliga familj och det finns en lång tradition av att kungafamiljens relationer omskrivs offentligt", skriver han i en text på Se og Hørs hemsida.

Kungahusets officiella protest

Den sjätte april i år lade det norska hovet ut följande artikel på sin officiella hemsida:

”Kronprinsparet önskar att ta upp förra veckans uppslag i Se og Hör”.   ”Se og Hør hade i förra veckan ett stort uppslag med fokus på privatlivet till Marius Borg Høiby. Marius Borg Høiby har av flera anledningar uttryckt att han inte önskar medias uppmärksamhet kring sitt privatliv, något han är tacksam för att norsk press i stort sett har respekterat. Kronprinsparet tycker framställningen av Juliane Snekkestad i förra veckans Se og Hør är beklaglig. Vi anser detta vara ett övertramp av privatlivets helgd och en mycket olycklig formulering av rubrik och layout på tidningens förstasida. Vi känner Juliane som både hårt arbetande och duktig. Hon borde ha sluppit att hamna på förstasidan av Se og Hør på detta sätt".

Tidigare konflikter

Att det norska kungahuset reagerar betydligt hårdare på publiceringar än till exempel det svenska är inget unikt, förklarar GT/Expressens kungliga krönikör Karin Lennmor.

– Jag vet att det har förekommit att kungahuset i Norge har kallat till sig representanter för tidningar som publicerat saker de ogillat och helt enkelt ”tagit dem i örat”. Något sådant vore helt otänkbart här i Sverige, säger Karin Lennmor, som har mer än 25 års erfarenhet av att skriva och publicera artiklar om hovet.

Karin Lennmor, kunglig krönikör i GT/Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG

Och det norska kungahuset har alltså haft sina duster med medier också tidigare. Exempel på det är prinsessan Märtha Louises giftermål med och – särskilt – skilsmässan från författaren Ari Behn.


LÄS MER: Prinsessan Märtha Louise om sin högkänslighet


Kungaparets andra barn, kronprins Haakon, träffade sin Mette-Marit alldeles i slutet av förra seklet. Också i samband med detta gjorde norska medier reportage som kungahuset betraktade som övertramp. Mette-Marit var då ensamstående mamma till tvåårige Marius. Förhållandet var minst sagt känsligt och det skulle dröja innan hon vann folkets kärlek.

Nu är kungahuset åter ”på krigsstigen” mot delar av den norska pressen och det är skriverierna om Mette-Marits son som är i fokus.

Ari Behn och prinsessan Martha Louise gick skilda vägar.
Foto: GRøTT, VEGARD WIVESTAD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsens förklaring

Debatten om journalistiken kring kungahuset har varit het i Norge sedan ”Marius-publiceringen” i mars.

Är det slut på den ”hovsamma” bevakningen eller inte?

Kärnfrågan: 21-åringen. Är han som son till kronprinsessan från ett tidigare äktenskap en offentlig person eller inte? Till saken hör att han inte verkar ha prioriterat ett diskret privatliv och har exempelvis valt att vara med i tv-serien ”Skam”, som blivit en världssuccé.


LÄS MER: Kronprinsessan Mette-Marits comeback efter sjukdomen


En av landets största tidningar, Dagbladet, publicerade i april en ledare i ämnet.

”Overspent reaksjon”, löd rubriken.

Kungahusets kritik mot att berätta att Juliane presenterats som Playboy-modell beskrevs som orimlig och otillbörlig. Man menade att publiceringen borde bedömas professionellt av instansen PFU (Pressens Faglige Utvalg) och inte av kungahuset självt.

Folkets åsikt glasklar

Dagbladet lät nyligen också göra en undersökning bland sina läsare. Man frågade om Marius är att betrakta som en offentlig person eller om han ska han slippa skriverier i medier om sitt privatliv.

Resultatet: 68 procent ansåg att Marius Borg Høiby inte är en offentlig person och borde slippa mediebevakning.

https://www.instagram.com/p/BlyeXvBDpFU/?taken-by=marius_borg

För bara några dagar sedan lade Marius Borg Høiby själv lade ut en bild på sitt Instagramkonto, om vilken Se og Hør rapporterat. Det är den första han publicerat där på sig själv tillsammans med Juliane Snekkestad och på bilden kysser de varandra.

Detta är norska kungahuset

Harald V född 1937 är Norges kung sedan år 1991.

Drottning Sonja (född Haraldsen 1937) är hans hustru sedan år 1968.

Kungaparet har två barn. Kronprins Haakon Magnus, född 1973, är tronarvinge.

 Han är gift med kronprinsessan Mette-Marit (född 1973) sedan år 2001. Paret har två gemensamma barn: Prinsessan Ingrid Alexandra, född 2004, som är nummer två i tronföljden efter sin pappa och lillebror – prins Sverre Magnus.

Mette-Marit har en äldre son, Marius Borg Høiby, född 1997. Marius far heter Morten Borg.

Kungaparets andra barn är prinsessan Märtha Louise, född 1971, och hon är nummer fyra i tronföljden. Märtha Louise har varit gift med Ari Behn. Paret skiljdes i augusti 2016.

Man har tre barn med gemensam vårdnad: Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah.