Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mette-Marits hemliga födelsedagsfirande

Mette-Marit mötte premiärminster Erna Solberg och författaren Olaug Nilssen i litteraturhuset i Oslo.Foto: SPLASHNEWS.COM / SPLASHNEWS.COM/IBL SPLASH NEWS
Mette-Marit är redo att bli drottning, enligt experter.Foto: SPLASHNEWS.COM / SPLASHNEWS.COM/IBL SPLASH NEWS
Mette-Marit har ägnat sommaren åt att – bland annat – åka vattenskidor.Foto: Instagram

Nyligen gjorde den norska kronprinsessan Mette-Marit comeback i rampljuset efter semestern.

Innan dess hade hon en härlig sommar – som hon delat med sig av till norrmännen på sociala medier och officiella bilder.

– Kungafamiljen har också varit turné med Kungaskeppet Norge till Svalbard, säger kungahusexpert Anders Johan Stavseng till norska Se og Hör.

Den norska kungafamiljen var i början av augusti på Svalbard.Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Norges kronprinsessa Mette-Marit sjukskrevs tidigare i år efter att ha genomgått en operation. Sjukskriven var hon fram till i påsk, då hon kom tillbaka lagom till ett besök i baltländerna Estland, Lettland och Litauen för att fira deras 100 år av självständighet.

 

 

Under sommaren har Mette-Marit bland annat kunnat ses spela en årlig fotbollsmatch arrangerad av det norska kungahuset och det norska fotbollsförbundet, en match i vilken hon gjorde två mål.

Kronprinsessan Mette-Marit gjorde två mål i den årliga fotbollsmatchen.Foto: Instagram

Firade sin 45-årsdag

Men hon har också varit ledig.

– Kronprinsfamiljen drog först på semester med Mette-Marits mor till Spanien. Resten av sommaren har de bott på Dvergsöya utanför Kristiansand. Kungafamiljen har också varit på turné med Kungaskeppet Norge till Svalbard. Kronprinsessan åkte också på en liten snabbtur till sydligare områden för födelsedagsfirandet, säger Anders Johan Stavseng, kungahusexpert till Se og Hör.

Mette-Marit besökte ett arrangemang i litteraturhuset i Oslo för några dagar sedan.Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

I juli firades kronprins Haakons 45-årsdag på kungafamiljens lantställe.

Och för bara några dagar sedan, den 19 augusti, fyllde även Mette-Marit 45 år. De båda träffades under år 1999. Paret förlovade sig i december 2000 och gifte sig knappt ett år senare, närmare bestämt den 25 augusti 2001.

Nu har paret prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus av Norge tillsammans. Mette-Marit har också sonen Marius sedan tidigare.

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon har båda fyllt 45 den här sommaren.Foto: JON OLAV NESVOLD/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Hennes födelsedagsfirande var en privat tillställning, ämnad endast för de närmsta.

– Hon har själv sagt att födelsedagar i huset markeras med gåvor och kakor på sängen, och att gåvorna hon får av mannen ofta är av det praktiska slaget, som till exempel cykel och tält, säger kungahusexperten Caroline Vagle till Se og Hör.

 

 

För några dagar återvände Mette-Marit till rampljuset när hon besökte ett arrangemang i litteraturhuset i Oslo.

Sverre Magnus, Ingrid Alexandra, Mette-Marit och Haakon från sommaren i fjol.Foto: NSIGHT MEDIA/STELLA PICTURES