Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mette-Marits glada nyhet – efter sjukdomsbeskedet

Mette-Marit gör kungaparet sällskap på de engelska tronföljarens vräkiga 70-talskalas. Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Prins Charles fyller 70 och bjuder in till pangfest i Buckingham Palace. Foto: STELLA PICTURES B68

Norges kronprinsessa Mette-Marit lider av en kronisk lungsjukdom och har flaggat för att hon behöver ta ett steg tillbaka från rampljuset.

Men än så länge kämpar hon på med oförminskad kraft och om några dagar kommer hon, tillsammans med resten av kungafamiljen att besöka England.

Anledningen? Kronprins Charles av England ska fira sin 70-årsdag med pompa och ståt.

I slutet av oktober gick det norska kungahuset med att kronprinsessans Mette-Marit led av den kroniska sjukdomen lungfibros i norska medier, något som GT har skrivit om tidigare.  

– Jag har haft perioder där jag har varit dålig under en tid, så jag vet lite om vad det här handlar om. Det här är inget nytt för mig, även om vi har beskrivit det mer nu, sa kronprinsessan till NRK, vid det tillfället.

I och med att diagnosen meddelade också det norska hovet att Mette-Marit kommer att börja trappa ned på sina officiella uppdrag.

”Hennes kungliga höghet kronprinsessan Mette-Marit har diagnostiserats med en kronisk lungsjukdom som i perioder kan begränsa utövandet av hennes officiella program”, stod det i ett pressmeddelande.

Men än så länge verkar Mette-Marit vara pigg, kort därefter delade hon nämligen ut ett litteraturpris på operan i Oslo och nu i veckan är det dags för nästa stora uppdrag.

 

 

Den 14 november fyller nämligen den brittiska tronföljaren, kronprins Charles, 70 år och det ska firas med pompa och ståt.

Storartad fest i Buckingham Palace

I pressmeddelande framgår det att Mette-Marit gör sin make kronprins Haakon och svärföräldrarna drottning Sonja och kung Harald sällskap till festligheterna som äger rum i Buckingham Palace.

I Norska Se og Hør framgår det att drottningen sedan en längre tid är på plats i London och att kronprinsparet åker till den brittiska huvudstaden i någon gång i början av veckan. 

Detaljerna kring Prince Charles stora fest är fortfarande höljda i dunkel, men enligt Se og Hør kan man vänta sig hundratalet gäster.

Svenska kungahuset missar festen

Charles mor, drottning Elizabeth av Storbritannien lär också hålla ett tal till sin son, som enligt tidningen spås göra en storartad entré.

Det svenska kungaparet kommer tyvärr att missa tillställningen, eftersom man sedan länge bokat in ett statsbesök till Italien det aktuella datumet.

– Kungaparet är ledset, men det italienska statsbesöket har vi planerat för sedan i våras, sa hovets informationschef Margareta Thorgren, när den olyckliga dubbelbokningen uppdagades.