Mette-Marits dotter blir historisk i kungahuset

Familjefoto från i julas där prinsessan Ingrid Alexandra, kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon och prins Sverre Magnus, poserar på kungliga slottet i Oslo.
Foto: LARSEN, HAAKON MOSVOLD / AP TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Ingrid Alexandra fotograferades i samband med sin 15-årsdag den 21 januari 2019.
Foto: Julia Naglestad/Det kongelige hoff

Norska prinsessan Ingrid Alexandra, 15, tände elden vid ungdoms-OS 2016, har medverkat vid välgörenhetsevenemang, döpt fartyg och fått en skulpturpark uppkallad efter sig.

Hon ses allt oftare på officiella uppdrag med sina föräldrar, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.

Prinsessan kan bli den första regerande drottningen i Norge på 600 år.

Prinsessan Ingrid Alexandra föddes på Rikshospitalet i Oslo 21 januari 2004 som första gemensamma barn till kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit.

När den nyblivne fadern mötte pressen efter förlossningen förklarade han stolt:

– Hon kom till världen, öppnade ögonen och kommunicerade med oss. Hon såg på oss och vi fick ögonkontakt. Hon är det sötaste och finaste flickebarnet i världen.

Och flickans framtid och position var given från allra första början eftersom tronföljden i Norge, precis som i Sverige, innebär att det äldsta barnet ärver tronen. Som tvåa i arvslängden kommer hon alltså en dag att kunna bli drottning.

Norska prinsessan Ingrid Alexandra på 10-årsdagen 2014. Hon är tvåa i tronföljden efter sin pappa kronprins Haakon.
Foto: Sølve Sundsbø/Det kongelige hoff

Första drottningen på 600 år

Hon blir då den andra kvinnan i Norges historia som blir regerande drottning. Senast det inträffade var under medeltiden då drottning Margareta (1389-1412) regerade över Norge, Danmark och Sverige.

En stark koppling till Sverige har förstås norska kungahuset även i dag. Sveriges kronprinsessa Victoria är en av Ingrid Alexandras faddrar och flickan var en av tärnorna när Victoria och Daniel gifte sig i juni 2010. Även prinsessan Estelle är tvåa i tronföljden och kan bli Ingrid Alexandras drottningkollega i framtiden.

Prinsessan Alexandra i juni 2007.
Foto: Knut Kollandsrud/Det kongelige hoff
Den norska tronföljden: Kung Harald, kronprins Haakon och prinsessan Ingrid Alexandra. Bilden är från juni 2016.
Foto: Torgrim Melhuus / TiTT Melhuus as / NDR / Det kongelige hoff

För ett par månader sedan fyllde Ingrid Alexandra 15 år och i takt med att hon växer upp får hon allt fler officiella uppdrag. 

Vid ungdoms-OS i Lillehammer 2016 var det Ingrid Alexandra som tände den olympiska elden.

Döpte forskningsfartyg

I höstas, i november, besökte hon Tromsø tillsammans med kronprins Haakon, med uppgiften att döpa ett nytt forskningsfartyg, namngivet efter pappan.

– Jag döper dig Kronprins Haakon. Måtte lycka och välgång följa dig och ditt manskap på alla uppdrag mot norr och söder, sa Ingrid Alexandra enligt Svensk Damtidning.

För tidningen Nordlys förklarade Haakon varför han och Mette-Marit tyckte det var viktigt att dottern medverkade vid ceremoni i Nordnorge:

– Vi tyckte det var väldigt bra av flera orsaker. Det ena är att det är fint att göra något tillsammans som familj. En annan sak är att vi har detta framtidsperspektivet, att det är de unga som kommer vara här längst av oss som existerar i dag. De ska ta stafettpinnen vidare och det är viktigt att också de kan gå en ljus framtid till mötes.

Sålde våfflor för välgörenhet

Någon månad tidigare syntes hon med sin mamma kronprinsessan Mette-Marit på ett välgörenhetsevenemang i Asker, där hon sålde våfflor för att samla pengar till Stadsmissionen.

Tidigare under 2018, när brittiska kungligheterna prins William och hertiginnan Kate kom till Oslo guidade hon paret runt i skulpturparken vid slottet i Oslo. En park med konstverk skapade för och av barn, som bär prinsessans namn, Ingrid Alexandras Skulpturpark.

Varje år sedan parken öppnade 2016 tillkommer nya skulpturer som prinsessan själv är med och väljer ut. Verken skickas in från skolbarn i hela Norge.

Ingrid Alexandra med sin mamma kronprinsessan Mette-Marit och storebror Marius Borg Høiby vid det norska kungaparets 25-årsjubileum i januari 2016.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRøTT/ NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Ingrid Alexandra, som har en yngre bror, 13-årige prins Sverre Magnus, och en äldre halvbror, Marius Borg Høiby, 22, gick sina första skolår på Jansløkka barneskola i Asker. Men hösten 2014 valde föräldrarna att byta skola till Oslo International School på Bekkestua.

– För kronprinsparet är det viktigt att prinsessan Ingrid Alexandra får en grundläggande nivå för att tänka, prata och skriva på engelska, förklarade slottets kommunikationschef Marianne Hagen då för VG.

Gillar kickboxning

Prinsessan sägs vara en pigg och aktiv tonåring som enligt hovets hemsida tycker om att åka skidor och ägna sig åt kickboxning. Hon delar också familjens intresse för vattensport och tycker särskilt mycket om att surfa.

Kronprinsessan Mette-Marit, prins Sverre Magnus, prinsessan Ingrid Alexandra och kronprins Haakon, surfar i Hoddevik i Norge 2017.
Foto: Fjordlapse photography

Den 31 augusti är det dags för Ingrid Alexandra att konfirmeras. Hon följer konfirmationsundervisningen i Asker församling men själva konfirmationen kommer att ske i Slottskapellet.

I samband med att Mette-Marit skulle inviga en utställning i Trondheim 2017 avslöjade hon att det var nära att dottern hade fått ett helt annat, och kanske inte lika drottninglikt, namn.

– Vi hade faktiskt tänkt döpa Ingrid Alexandra till Tyra Eufemia, men vi tyckte det skulle bli så speciellt att vi inte vågade. Hade det varit i dag hade vi nog gjort det, men vi är också glada för att det blev Ingrid Alexandra, förklarade hon då för norska Adressa.