Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mette-Marits comeback efter sjukdomsbeskedet

Mette-Marit och kronprins Haakon.
Foto: ANDREAS FADUM / IBL BILDBYRÅ / IBL/TT

Norges kronprinsessa Mette-Marit är tillbaka på jobbet.

Sedan beskedet om hennes kroniska lungsjukdom har de officiella uppdragen varit få, men nu är hon tillbaka på banan med nya uppdrag, skriver NRK.

I höstas gick det norska kungahuset ut med att Mette-Marit led av den kroniska sjukdomen lungfibros, vilket GT tidigare rapporterat.

– Jag har haft perioder där jag har varit dålig under en tid, så jag vet lite om vad det här handlar om. Det här är inget nytt för mig, även om vi har beskrivit det mer nu, sa kronprinsessan till NRK.

I samband med beskedet meddelade kungahuset att de officiella uppdragen skulle bli färre då en nedtrappning var nödvändig.

Hennes kungliga höghet kronprinsessan Mette-Marit har diagnostiserats med en kronisk lungsjukdom som i perioder kan begränsa utövandet av hennes officiella program”, stod det att läsa i pressmeddelandet.

Men nu är hon alltså tillbaka. Och det är litteraturen hon satsar på. Tidigare i veckan var hon nämligen med på öppningen av en tysk-norsk litteraturfestival i Oslo.

Mette-Marit: ”Väldigt glad”

Mette-Marit.
Foto: PEDERSEN, TERJE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Festivalen blev något av en uppvärmning inför den stora bokmässan i Frankfurt i höst där Norge är hedersgäst och just norsk litteratur kommer lyftas fram.

– Jag är väldigt glad över att få vara med och sparka i gång det som leder fram till bokmässan i Frankfurt, säger kronprinsessan till NRK.

Anledningen till att norska kungahuset gick ut med sjukdomsbeskedet var att Mette-Marits framtida arbetsförmåga beräknades bli nedsatt. 

Kristian Bjøro, läkare på Rikshospitalet, är kronprinsessans läkare. I samband med beskedet berättade han för NRK att man hade upptäckt sjukdomen på ett tidigt stadium och att man därför kommer kunna kontrollera sjukdomsutvecklingen på ett bra sätt.