Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mette-Marits ärliga ord – om svåra samtalen

Mette-Marit i samband med ett arrangemang på riksteatern i Oslo i höstas.Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Mette-Marit tillsammans med kronprins Haakon. Foto: ANDREAS FADUM

Kronprinsessan Mette-Marit har länge varit aktiv inom frivilligarbete och är engagerad i frågor som rör miljöfrågor och psykisk ohälsa.

Nu berättar hon om hur de många olika människomötena format henne.

– Om man vågar fråga, får man också svar. Det handlar om hur man möter människor, säger hon i NRK:s ”Vindmo”.  

Mette-Marit är ambassadör för norsk litteratur i utlandet. Här syns hon på en resa på en bok-tåg från Kristiansand till Stavanger.Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Norges kronprinsessa Mette-Marit, 45, sjukskrevs tidigare i år efter att hon genomgått en operation för sin kristallsjuka.

Några månader senare var hon tillbaka lagom till ett besök i baltländerna Estland, Lettland och Litauen.

 

 

I det senaste ”Vindmo”, en talkshow i norska NRK, är Mette-Marit gäst, vilket Dagbladet uppmärksammat.

I programmet pratar hon bland annat om den årliga tv-insamlingen till en frivilligorganisation där hon är aktiv, men också om hur hennes många olika människomöten format henne.

Kronprinsessan Mette-Marit.Foto: SPLASHNEWS.COM

– När man är i en vansklig situation där man önskar att prata eller önskar att vara tillsammans, så är det ofta så att det man behöver är att bli mött där man är, inte där man skulle ha varit eller den personen man skulle önskat att man var, säger hon i programmet.

Mette-Marits långvariga frivilligarbete

Kronprinsessan Mette-Marit har länge varit engagerad inom frivilligarbete. År 2006 mottog han bland annat Unaids ”Special representative”, en roll där hon flera gånger lett norska delegationer till den internationella aids-konferensen.

Men hennes nyfikenhet på de människor som finns runtomkring henne har, berättar hon, inte alltid varit till fördel för hennes allra närmsta.

 

 

– Jag är inte rädd för svåra samtal, och det tror jag inte att min familj alltid är så nöjd med. Men jag upplever att jag inte är rädd för att fråga. Om man vågar fråga, får man också svar. Det handlar om hur man möter människor, säger Mette-Marit.

”Handlar om att vara nyfiken”

Hon upplever samtidigt att människor gärna öppnar upp sig för henne.

– Jag upplever i alla fall att folk öppnar upp sig väldigt mycket. Det gör de. Det handlar också om att våga vara nyfiken. Jag är ganska nyfiken och glad i människor, säger hon.

 

 

Mette-Marit fick i april 2017 rollen som ambassadör för norsk litteratur i utlandet och sedan tidigare är hon aktiv i Röda korset.

Hennes namn förknippas främst med ämnen så som litteratur, entreprenörskap, miljö- och hållbarhet, psykisk ohälsa samt hälso- och utvecklingsfrågor.