Mette-Marit berättar om livet med tuffa sjukdomen

Mette-Marit är sjuk – tvingas till operation.
För norska NRK berättar kronprinsessan Mette-Marit om hur livet utvecklats sedan hon fick beskedet att hon har lungfibros.
Foto: ANDREAS FADUM/TT
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit gifte sig i början av 2000-talet.
Foto: Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff
Foto: TOM HANSEN / TOM HANSEN/IBL TOM HANSEN

Norska kronprinsessan Mette-Marit diagnostiserades med lungfibros för ett år sedan.

Sjukdomsbeskedet har inneburit en stor livsförändring, sedan hon tvingats dra ner på tempot och minska på sina offentliga framträdanden. 

– Det livet jag lever nu är väldigt annorlunda, säger Mette-Marit i NRK:s program ”Året med kungafamiljen”.

Den kroniska sjukdomen lungfibros kännetecknas av ärrbildning mellan lungblåsorna och kan orsaka hosta, andfåddhet, trötthet, återkommande lunginfektioner och att man går ner i vikt.

I oktober 2018 fick Mette-Marit besked att hon led av sjukdomen.

I en tidigare intervju med norska NRK har hon berättat om hur sjukdomen har påverkat tillvaron både för henne och för hela det norska hovet.

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare, sa Mette-Marit då till NRK, och förklarade att hon fått trappa ner på sina offentliga uppdrag. . 

Mette-Marit: ”Ett liv jag gillar”

Nu, i NRK:s ”Årets med kungafamiljen”, lyfter hon fram de positiva bitar som livsändringen fört med sig.

– Det livet jag lever nu är väldigt annorlunda. Jag har fått möjligheten att för första gången sedan jag gifte mig att få ett mindre uppmärksammat liv. Det har varit otroligt härligt, säger hon i NRK:s program ”Året med kungafamiljen”, vilket sajten Newsner tidigare uppmärksammat.

Mette-Marit, som varit en del av den norska kungafamiljen sedan hon år 2001 gifte sig med kronprins Haakon, har tidigare varit van vid en hektisk tillvaro.

– Nu får jag lov till att bestämma över vardagarna på ett annat sätt, det gör mig väldigt gott. Och det syns väldigt väl hur bra jag mår av det också. Jag kan unna mig och ta en promenad och spendera mycket tid med att läsa och bara njuta. Det är ett liv jag verkligen gillar, säger hon i programmet.

TV: Det här är norska kungahuset

Hela norska kungahuset.