Metro försvinner från Göteborgs kollektivtrafik

Det har den senaste tiden stormat kring tidningen efter att ägaren Mats Qviberg gjort kontroversiella uttalanden med Nyheter Idag.
Foto: SVEN LINDWALL
Från och med årsskiftet kommer tidningen Metro inte att finnas tillgänglig i Göteborgs kollektivtrafik.
Foto: HENRIK JANSSON

Från och med årsskiftet kommer resenärerna i Göteborgs kollektivtrafik inte längre ha tillgång till gratistidningen Metro.

Detta sedan Västtrafik valt att inte förhandla om ett nytt avtal.

– Vi kommer att se över vilken kommunikationskanal som vi erbjuder våra kunder, säger Västtrafiks vd Lars Backström.

Det har stormat rejält kring gratistidningen Metro den senaste tiden. Detta efter att tidningens ägare Mats Qviberg gjort kontroversiella uttalande i en intervju med SD-vänliga sajten Nyheter Idag.

Mats Qviberg säger bland annat i intervjun att vissa av journalisterna på Metro är "stalinister" och bör rensas bort.

Uttalandet har väckt starka reaktioner och Mats Qviberg har i efterhand gått ut och bett om ursäkt och hävdat att han inte kände till kopplingen mellan sajten och SD.

Avtalet uppsagt – av Metro

Nu står det klart att tidningen inte kommer att delas ut i Göteborg efter årsskiftet. Men avtalet ska vara uppsagt sedan tidigare – på Metros initiativ.

– Det var tidningens förra ägare som sa upp avtalet. Jag kan tänka mig att det var för att omförhandla tidigare ekonomiska villkor, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Men vid tidpunkten för Mats Qvibergs uttalande i Nyheter Idag ska Västtrafik redan ha bestämt sig för att inte gå in i några nya diskussioner enligt Lars Backström

– Det beslutet tog vi tidigare. Vi kom fram till att vi ville göra något nytt.

Hur ser du på Mats Qvibergs uttalande?

– De är olyckliga och märkliga. Det är många som reagerat och det har vi också gjort. Men gällande våra avtalsförhållanden så ändrar det ingenting. 

Politikerna vill bryta avtalet

Vad Västtrafiks resenärer kommer att erbjudas för lektyr under sin resa, när Metro inte längre finns att tillgå, är ännu inte bestämt enligt Lars Backström.

– Precis som alla andras kunder så blir våra mer o mer digitala. Det här kanske öppnar för nya samarbeten i andra kanaler. Vi har en stund på oss att bestämma oss kring det.

Metros avtal med kollektivtrafiken i Stockholm (SL) kan också vara i fara sedan Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet flaggat för att bryta avtalet.

Något som Metros styrelseordförande Christen Ager-Hanssen kommenterar i DN:

– Om politiker har lust att kapitalisera på situationen, då är det deras val. Vi kan bara förhålla oss till det avtal vi har. Vi ser inte att det finns någon grund för att bryta avtalet.


LÄS MER: Kritikstormen mot Mats Qviberg 


Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android