Meteorologen: ”Inte slutet på sommaren”

Solen kan titta fram i helgen även om det under söndagen mest blir moln och regn.
Foto: Colourbox / Apriori
”Lurigt väder” beskriver meteorologen statusen i helgen.
Foto: LEIF GUSTAFSSON

Från värmebölja till översvämningar till grått och kyligt. 

Sommaren i Västsverige har bjudit på det mesta – och än är den inte över. 

– I slutet av nästa vecka ser det ut att komma in ett högtryck, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet StormGeo. 

Helgen i Västsverige kommer att bjuda på ”lurigt” väder, det säger meteorologen Johan Groth på väderinstitutet StormGeo. Fredag och lördag kommer vara överhängande fint men under söndagen kommer regnet från Danmark. 

– Det ser ut att bli lite mer omfattande. Det kommer redan nästan innan man vaknat oh det passerar under söndagen i hela Västsverige.  Det kan bli kraftigt och ihållande. 

Näta vecka kommer vara lite fram och tillbaka men den inledande delen kommer ta vid där söndagen slutar. 

Liten risk för översvämningar 

Nästa vecka kommer vara lite fram och tillbaka men den inledande delen kommer ta vid där söndagen slutar. 

– Åtminstone till onsdag kommer det vara ostadigt väder med regn eller regnskurar till och från. Det kan lokalt komma hyggligt stora mängder i nästa vecka. 

Är det risk för översvämningar?

– Det är svårt att säga men det som lett till översvämningar har varit lokala skyfall. Så det orsakar ju väldiga problem. Nu blir det mer regn överallt. Då är det inte så att källare fylls och vägar kraschar. Det blir ju mer vattendrag som kan höjas. Visst det kan finnas en liten risk om det kommer mycket flera går i rad. Meningen varningsflagga än så länge.

Sommaren är inte över 

Bortsett från när det kommer regn kommer luften fortsatt ligga på omkring 20 grader och vissa dagar även upp emot 23-24 grader. I slutet av nästa vecka ser det ut att komma in ett högtryck, hur länge det stannar är svårt att sia om. 

– Slutet på sommaren är det definitivt inte men jag ser ingen supervärmebölja just nu. 

Johan Groth menar att det är en ovanlig inledning på augusti.

– Sommaren hittills har varit väldigt mycket torrare än normalt, bortsett från skyfallen. Hade det fortsatt hade sommaren varit extremt. Historiskt är första veckan i augusti den varmaste och absoluta piken på värmen i Sverige. Ofta ligger värmerekorden den här veckan. I år kan man säga att det avviker lite.

Se också: