Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Meteorolog: Stormen Helga värre än Gorm

Meteorologen Johan Storm vid väderinstitutet Storm menar att Helga troligen är den värsta stormen som drabbat Sverige den här säsongen.
Foto: Ylwa Yngvesson
Älvsborgsbron i Göteborg under fredagsförmiddagen.
Foto: Adam Ihse/Tt
Stormfälld skog strax norr om Motala.
Foto: Jessica Yngve / Tt
Sundspromenaden i Malmö under stormen Gorm.
Foto: Johan Nilsson / Tt

Helga är den värsta stormen som drabbat Sverige den här vintern.

Det menar meteorologen Johan Storm vid väderinstitutet Storm.

– Med tanke på att den har drabbat så stora områden så är det säsongens värsta storm, säger Johan Groth.

Under natten mot fredagen drog stormen Helga in med full kraft över Västsverige. De kraftiga vindarna skapade snabbt kaos.

Vid Uddevallabron, som tidigt stängdes av i stormen, mättes vindar på 44,8 meter per sekund upp under fredagsmorgonen. Jämför med stormen Gorm som i förra veckan drog in över södra Sverige drabbade Helga hela Västsverige och delar av Värmland. Stormen drog sedan österut där den även skapade massiva problem i Örebros län, Östergötland, Södermanland och Stockholm. Senare under kvällen slog Helga även till över Gotland på sin väg österut.

– Helga har dragit in nordligare än Gorm och är ett mer omfattande lågtryck. Gorm drog in kortare tid och var kanske lite mer intensiv men den drabbade inte lika stora områden, säger Johan Groth.

I Värmland har det också fallit nederbörd i form av regn och blöt snö vilket gjort det glashalt på vägar i området.

Säsongens värsta

Det milda vädret gör enligt Johan Groth att vi troligen kommer att få vänja oss med kraftiga stormar under vintern.

– Man pratar ofta om höstormar. Det är kanske läge att börja prata om vinterstormar i stället. Det är för tidigt att prata om exakt hur stora skadorna har varit i nuläget. Med tanke på att Helga har drabbat så stora områden så måste vi nog ranka denna storm som den värsta under säsongen, säger Johan Groth.

Under inledningen av fredagen blåste det stadigt över 30 meter per sekund i vindbyarna över stora delar av Västsverige. Vid Tjörnbron uppmättes det precis som vid Uddevallabron orkanvindar i byarna på över 44 meter per sekund.

Under hela fredagen har det rapporteras om kaos i trafiken. I Göteborg var Älvsborgsbron avstängd fram till 19-tiden. Även Ödsmålsbron har varit avstängd under stora delar av fredagen i södergående rikting efter att lastbil välte omkull på bron.

Helga har också gjort över 40 00 hushåll strömlösa.

SJ tog under eftermiddagen också beslut om att stänga ner all sin tågtrafik söder om Stockholm på grund av nedfallna träd och kontaktledningar som rivits ner i stormens framfart.