Meteorologen Johan Storm vid väderinstitutet Storm menar att Helga troligen är den värsta stormen som drabbat Sverige den här säsongen. Foto: Ylwa YngvessonMeteorologen Johan Storm vid väderinstitutet Storm menar att Helga troligen är den värsta stormen som drabbat Sverige den här säsongen. Foto: Ylwa Yngvesson
Meteorologen Johan Storm vid väderinstitutet Storm menar att Helga troligen är den värsta stormen som drabbat Sverige den här säsongen.  Foto: Ylwa Yngvesson
Älvsborgsbron i Göteborg under fredagsförmiddagen. Foto: Adam Ihse/TtÄlvsborgsbron i Göteborg under fredagsförmiddagen. Foto: Adam Ihse/Tt

Älvsborgsbron i Göteborg under fredagsförmiddagen.

 Foto: Adam Ihse/Tt
Stormfälld skog strax norr om Motala. Foto: Jessica Yngve / TtStormfälld skog strax norr om Motala. Foto: Jessica Yngve / Tt

Stormfälld skog strax norr om Motala.

 Foto: Jessica Yngve / Tt
Sundspromenaden i Malmö under stormen Gorm. Foto: Johan Nilsson / TtSundspromenaden i Malmö under stormen Gorm. Foto: Johan Nilsson / Tt
Sundspromenaden i Malmö under stormen Gorm. Foto: Johan Nilsson / Tt

Meteorolog: Stormen Helga värre än Gorm

Publicerad

Helga är den värsta stormen som drabbat Sverige den här vintern.

Det menar meteorologen Johan Storm vid väderinstitutet Storm.

– Med tanke på att den har drabbat så stora områden så är det säsongens värsta storm, säger Johan Groth.

Under natten mot fredagen drog stormen Helga in med full kraft över Västsverige. De kraftiga vindarna skapade snabbt kaos.

Vid Uddevallabron, som tidigt stängdes av i stormen, mättes vindar på 44,8 meter per sekund upp under fredagsmorgonen. Jämför med stormen Gorm som i förra veckan drog in över södra Sverige drabbade Helga hela Västsverige och delar av Värmland. Stormen drog sedan österut där den även skapade massiva problem i Örebros län, Östergötland, Södermanland och Stockholm. Senare under kvällen slog Helga även till över Gotland på sin väg österut.

– Helga har dragit in nordligare än Gorm och är ett mer omfattande lågtryck. Gorm drog in kortare tid och var kanske lite mer intensiv men den drabbade inte lika stora områden, säger Johan Groth.

I Värmland har det också fallit nederbörd i form av regn och blöt snö vilket gjort det glashalt på vägar i området.

Säsongens värsta

Det milda vädret gör enligt Johan Groth att vi troligen kommer att få vänja oss med kraftiga stormar under vintern.

– Man pratar ofta om höstormar. Det är kanske läge att börja prata om vinterstormar i stället. Det är för tidigt att prata om exakt hur stora skadorna har varit i nuläget. Med tanke på att Helga har drabbat så stora områden så måste vi nog ranka denna storm som den värsta under säsongen, säger Johan Groth.

Under inledningen av fredagen blåste det stadigt över 30 meter per sekund i vindbyarna över stora delar av Västsverige. Vid Tjörnbron uppmättes det precis som vid Uddevallabron orkanvindar i byarna på över 44 meter per sekund.

Under hela fredagen har det rapporteras om kaos i trafiken. I Göteborg var Älvsborgsbron avstängd fram till 19-tiden. Även Ödsmålsbron har varit avstängd under stora delar av fredagen i södergående rikting efter att lastbil välte omkull på bron.

Helga har också gjort över 40 00 hushåll strömlösa.

SJ tog under eftermiddagen också beslut om att stänga ner all sin tågtrafik söder om Stockholm på grund av nedfallna träd och kontaktledningar som rivits ner i stormens framfart.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER