Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Merjas kamp för döde sonen: ”Fruktansvärt”

Merja Lundberg vid platsen där hennes son kördes ihjäl. Nu kämpar familjen med att få upprättelse – och för att få vardagen att gå runt mitt i sorgen efter Jonas. Foto: Privat
Många hedrade Jonas med blommor vid vägrenen där han blev påkörd. Foto: Privat

En sommardag i juli kom Jonas Lundberg, 35, aldrig hem från jobbet. 

På vägen blev han ihjälkörd av en bilist.

Nu kämpar hans mamma Merja Lundberg, 62, för att ett åtal ska väckas mot bilisten och för att vägen där olyckan skedde ska bli säkrare.

– Jonas hade inte en chans att hinna hoppa ner i diket, det är så fruktansvärt.

I somras blev Merja Lundbergs son ihjälkörd. I december stod det klart att utredningen inte leder vidare till åtal, skriver Borås tidning. Anledningen är att åklagaren inte ansåg att det går att bevisa att föraren av bilen skulle ha agerat oaktsamt på den nivå som krävs för att det ska ha varit ett brott. Borås Tidning har tidigare rapporterat att föraren har förnekat brott. 

– Det känns som att vi är helt rättslösa. Jag var helt ifrån mig och chockad när jag fick beskedet om att inget åtal skulle väckas. Det är så orättvist – att det inte ska bli några följder om man kör ihjäl en människa, säger Merja Lundberg. 

Hon berättar att hennes son Jonas, var på väg hem från arbetet på en förskola i Borås. När han klev av bussen runt halv fyra på eftermiddagen gick han in till kanten på rätt sida av vägen och påbörjade sin promenad hemåt.

Men han kom aldrig hem. 

Jonas Lundberg, 35, blev ihjälkörd mitt på ljusa dagen när han var på väg hem från jobbet. Foto: Privat

"Jag kommer kämpa"

Efter olyckan inleddes en omfattande polisutredning.

– Polisen såg det som solklart att bilisten inte varit tillräckligt uppmärksam. Jonas hade inte en chans att hinna hoppa ner i diket, det är så fruktansvärt.

Nu har Merja begärt en överprövning av fallet, som då kommer att granskas av en åklagare i högre instans. Överprövningen skickades in för några veckor sedan, men än så länge har inga beslut fattats. Hon hoppas att utredningen ska leda till ett åtal den här gången. 

– Det här är så jobbigt. Jag kan aldrig få gå vidare och bearbeta min sorg. Samtidigt ska jag klara av att både sköta mitt jobb och gå vidare med det här.

– Men jag kommer kämpa. Jag vill bara ha en slags rättvisa för vår egen del, för Jonas och för alla andra som går efter vägen, säger Merja som tillägger att hon får stöttning från sina två andra söner. 

Blommor och ljus vid platsen Jonas blev påkörd. Foto: Privat

Farlig och slingrig väg

Väg 1700 i Målsryd där olyckan skedde har tidigare varit omstridd av de boende i närheten. Merja berättar att många grannar också tycker att vägen är osäker för fotgängare, det finns ingen gångbana och vägrenen är minimal. Merja vill att Trafikverket ska bredda vägen och sänka hastigheten som i dag är 70 kilometer i timmen.

– Alla som bor längs vägen här ute tvingas gå där, även hästar. De flesta bilister som passerar är medvetna om att de måste sänka hastigheten eftersom det är en slingrig väg där fotgängare kan dyka upp vartsomhelst, säger Merja Lundberg och fortsätter:

– Vägen är livsfarlig. Jag är rädd att det kommer inträffa en olycka snart igen.

Inväntar Trafikverkets beslut

I mars kommer Trafikverket ha ett nytt möte där man ska ta upp diskussionen på nytt om vägen ska åtgärdas.

– Vi har redan fört många diskussioner i ärendet, och i mars är tanken att vi ska sätta oss ner med både räddningstjänst och polis för att få ett så bra underlag som möjligt, säger olycksutredaren Joakim Elfving vid Trafikverket, till Borås tidning.

– Det är många faktorer som ska vägas in och det finns också flera tänkbara åtgärder att eventuellt ta beslut om, fortsätter han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!