GT:s reporter Evelina och piloten Magnus gör sig redo att flyga 300 meter över Göteborgsvarvet. Foto: Robin AronGT:s reporter Evelina och piloten Magnus gör sig redo att flyga 300 meter över Göteborgsvarvet. Foto: Robin Aron
GT:s reporter Evelina och piloten Magnus gör sig redo att flyga 300 meter över Göteborgsvarvet. Foto: Robin Aron
Piloten Magnus Falck navigerar oss runt Göteborgsvarvet. Foto: Robin AronPiloten Magnus Falck navigerar oss runt Göteborgsvarvet. Foto: Robin Aron
Piloten Magnus Falck navigerar oss runt Göteborgsvarvet. Foto: Robin Aron

Mellan två vingar och 300 meter över varvet

Publicerad

Mellan två vingar och 300 meter upp i luften testade GT:s reporter att ta sig runt Göteborgsvarvet. Med Magnus Falck på Västkustflyg som pilot susade vi fram runt banan på nolltid.

– Tiden det tar att flyga runt är svår att slå när man springer, säger han.

"O-y-o flygplan, upp i luften över stan", ja signaturmelodin till barnprogrammet Luftens hjältar gick passande nog genom huvudet när det var dags för den sista delen i GT:s test att ta sig runt Göteborgsvarvet på alternativa sätt. Tillsammans med piloten Magnus Falck satte sig GT:s reporter och fotograf i ett litet flygplan och gjorde sig redo att flyga över banan.

– Att slå huvudet i vingarna är det farligaste man kan göra under en flygning, säger Magnus samtidigt som han kontrollerar planet.

Vill både springa och flyga runt varvet

Förutom kommersiell flygplanspilot och verksam IT-konsult är han även en före detta långdistans-triatlet och har sprungit Göteborgsvarvet ett tiotal gånger. Han är kluven kring om han hellre skulle springa eller flyga kring banan, men om han får välja så blir det till slut planet.

– Jag gör gärna båda delarna men när man flyger över banan får man en klarare överblick och kan se hela banan på en gång, vilket man inte gör då man springer och sen är det så klart mycket mer behagligt att flyga.

Tusen fot upp i luften

Det tar bara ett ögonblick från det att vi lämnar Göteborg city airport till dess att vi befinner oss ovanför Slottsskogsvallen. Vi ser både Göteborgsvarvets start- och målgång under oss och påbörjar vår färd att ta oss runt den 21 kilometer långa banan.

Vi flyger på 1 000 fot, det vill säga 300 meter upp i luften och utsikten är slående vacker. På bara några sekunder har vi tagit oss från Slottsskogen till Älvsborgsbron. Vidare flyger vi snabbt över Hisingen, Götaälvbron, Avenyn och tillbaka till Slottsskogen.

Flyger 200 kilometer i timmen

Färden går i 200 kilometer i timmen och det tar bara sex minuter att ta oss runt Göteborgsvarvet.

– Det är en tid som är svår att slå när man springer runt, konstaterar Magnus när vi står med fötterna på jorden igen och avslutningsvis ger han ett tips till alla löpare:

– Se till att ha rätt vätskebalans i kroppen och inte ta ut er för hårt. Det gäller att vara ordentligt förberedd inför ett sånt här lopp.

Evelina Lindfors
Evelina Lindfors

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER