Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mejlen avslöjar SD-mannens kontakter

Patrik Ehn har sparkats ut ur SD. Foto: Sven Lindwall

SD-mannen Patrik Ehn sparkades ut från partiet främst på grund av sina kontakter med högerextremister som tyska NPD.

Expressen kan nu avslöja att kontakterna med NPD varit i betydligt större omfattning än tidigare känt.

Han har bland annat bjudits in till fester, studiebesök och fått en ideologisk text spridd till de tyska högerextremisterna.

"Mitt eget parti har till viss del börjat urvattna den nationaldemokratiska ideologin, något som jag ogillar", skriver Ehn till sin NPD-kontakt.

När partisekreteraren Björn Söder efter det extrainsatta partistyrelsemötet i måndags talade till pressen utanför partiets riksdagskansli underströk han att det främst var extremistkontakter som lett fram till att Patrik Ehn, fram till då gruppledare för SD i Göteborg, utesluts ur partiet.

– Han har visat tydliga tendenser att han fortfarande har kontakter med extremistiska partier som NPD i Tyskland, sa Söder.

Omfattande kontakter

Det var Expressen som i december 2010 avslöjade Ehns kontakter med NPD och SD-källor berättar att flera i partiet grämer sig för att de inte sparkade ut Ehn redan då. I kommentarer tonade också Ehn ned sina tyska kontakter:

– Det stämmer att jag får nyhetsbrev, ett annat sätt att hålla sig á jour med europeisk politik är hemsidor. Det är klart man gör om man är politiskt intresserad, sa Ehn till Expressen då om NPD-kontakterna.

Ehns kontaktperson i NPD - svensktyske Per Lennart Aae, som är en veteran inom den nationalistiska rörelsen i Tyskland - tonades också ned:

– Lennart var en kontakt som jag knöt 2003. Det var inte med partiet NPD.

Men Expressen kan nu avslöja att kontakterna varit mer omfattande än vad Patrik Ehn medgett för sina partikamrater inom SD. Vid två tillfällen under 2003 inbjuds han att närvara på partitillställningar hos NPD i Niederbayern. "Ich habe 2 Plätze reserviert", skriver NPD-företrädaren som hälsar Ehn välkommen till en fest.

Patrik Ehn bodde i München i början av 00-talet men han fortsatte att ha återkommande kontakt med NPD även när han flyttat tillbaka till Sverige och engagerat sig i Sverigedemokraterna. I mejl efter mejl gratulerar han NPD till valresult:

"Jag läste att NPD fick 3,3 % i EUP-valet i Sachsen, och det är mycket glädjande. Dessutom ska det tydligen ha gått bra för NPD i kommunalvalen", skriver Ehn till Per Lennart Aae 2004.

Kritiserar egna partiet

Ehn väljer också att flera gånger kritisera sitt eget parti Sverigedemokraterna inför sin NPD-kontakt. I ett mejl från 2007 skriver han: "Mitt eget parti har till viss del börjat urvattna den nationaldemokratiska ideologin, något som jag ogillar. Jag tycker dock att vi i Göteborg ändå håller fanan högt."

Han fortsätter i samma mejl:

"Vad gäller avgränsningen till fria grupper så är den väl i det närmaste total i partiet, men kanske inte i första hand av ideologiska skäl utan för att partiet inte vill förknippas med ´gatuvåld´. Många unga organiserar sig gärna i friare grupper och dessa unga människor går vi nu miste om."

I ett annat mejl från året innan kritiserar han SD:s politik:

"Vår ekonomiska politik saknar dock visioner, och utrikespolitiken decimeras ofta till kritik av muslimska stater. Nåväl, efter valet får jag ta initiativ till en ideologisk debatt inom partiet".

Text översattes

Ehn ber också på nytt om att få göra ett besök hos NPD i det regionala parlamentet, Landtagen. Per Lennart Aae svarar: "Naturligtvis är det möjligt, att du och kanske en eller annan partikamrat till dig (om de vågar) gör ett studiebesök här i Landdagen. Jag skulle glädja mig och gärna överta uppgiften att guida."

Men det ideologiska utbytet stannar inte vid gratulationer och studiebesöksförfrågningar. 2007 låter Per Lennart Aae översätta en text "Bakgrund och Principer" som Patrik Ehn skickat. Den tyska översättningen sprids sedan till "NPD-Lantdagsledamöterna och de parlamentariska rådgivarna här i Lantdagen och fick många positiva kommentarer."

Patrik Ehn svarar: "Vad roligt att du översatte "Bakgrund och principer" till tyska och att den uppskattades av Lantdagsledamöterna."

Tog avstånd från NPD

När Expressen i december 2010 avslöjade Ehns tyska kontakter ville han inför sina partikamrater i SD inte alls erkänna hur omfattande de var. I ett mejl till sina partikamrater i SD Göteborg tog han i stället avstånd från NPD:

"Min syn på NPD är att det är ett parti med stora trovärdighetsproblem. Det är framförallt kopplat till dess syn på Tysklands historia under det förra seklet, och därmed upplevs NPD både som revanschistiskt och demokratiskt tvivelaktigt."

Expressen har förgäves sökt Patrik Ehn.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!