Under tisdagen besökte Mehmet Kaplan (MP), bostads- stadsutvecklings- och IT-minister, Göteborg för att delta på en Ledarskapsdag som arrangerades av CMB. Då fick han även en rundtur i Kvillebäcken, där han fick se hur Göteborgs nya stadsdel växt fram.
– Det är ett väldigt spännande stadsutvecklingsarbete där man förtätat ett område, säger han efter den guidade turen.
Men trots de nästan 2 000 nybyggda lägenheterna i Kvillebäcken, både bostadsrätter och hyresrätter, lider Göteborg fortfarande av en stor bostadsbrist. De rödgrönrosa har beslutat om att 7000 lägenheter ska byggas i Göteborg de närmaste sex åren – samtidigt som stan de närmaste tio åren väntas växa med över 80 000 invånare.
– I Göteborg, Stockholm och Malmö är det exceptionella situationer eftersom det finns en problematik som är ackumulerad sedan länge. Det handlar om ett bostadsbyggande som inte alls har varit i paritet med den efterfrågan som finns, framför allt hos unga och studenter, säger Mehmet Kaplan (MP).
Bygga bort segregation
Samtidigt toppar Göteborg rapporter som en av Sveriges mest segregerade städer. Något som Kaplan vill bygga bort, bland annat genom upprustning av miljonprogrammet.
– Segregationen är en del av miljonprogrammens öde också. Det är en viss typ av inkomstgrupp som bor i villaområdena och så har vi miljonprogrammen där vi har en socioekonomiskt svagare grupp. Då måste det till en upprustning som sker i samråd med de boende, säger han.
Han menar att det finns många problem med den segregerade staden.
– Att människor inte möts och den som tror att vi inte hade segregation för 30, 40 år sedan har fel. All forskning visar på att vi alltid har haft segregation. Det finns alltid en gräddhylla, säger han och tillägger:
– En annan problematik är att det blir en negativ spiral där människor flyttar in i ett bostadsområde, vantrivs och flyttar snabbt därifrån. Det här är någonting som skyndar på den negativa spiralen, dessutom så tenderar skolorna i ett område som har den här typen av omflyttning mycket svårare att nå resultat. Den typen av omflyttning skapar en känsla av rotlöshet, det är någonting som jag tror är en utmaning som kommunen och de ideella organisationerna måste ta fasta på. Där ska staten gå in och stötta kommuner som vill stadsutveckla.
Måste ha en stabil grund
Han tar upp skolan som ett exempel där man behöver satsa – och se till att resurserna fördelas över stadens alla olika områden.
– Ett gott samhälle med en stabil grund för värderingsfrågor det är ett samhälle som också håller när det blir skakigt. Och i dag har vi en terrorsekt som sprider död och förödelse i en del av världen där många människor flyr ifrån och då måste vi vara tydliga med två saker. Det ena är att vi är tydliga i vårt fördömande och att allt våld är ont i sig och skapar en grogrund för hat, och i förlängningen en känsla av att det blir två sidor. Det andra att vi fortsätter bygga på det starka samhället där människor kan känna sig inkluderade och behövda. Och det är två bollar i luften samtidigt, så man får inte glömma det ena när vi jobbar med det andra.