Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mehdi Seyyed skriver bok – med sin advokat

Bandidostoppen Mehdi Seyyed skriver på en bok med sin advokat. Han är bland annat dömd för att ha beställt två bilbomber.
Foto: Richard Ström/Expressen
Arash Raoufi har tidigare inte velat prata om det faktum att han skriver en bok med Bandidosbossen Mehdi Seyyed.
Foto: Pressbild
Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet.
Foto: Pressbild
Anders Segerblom är delägare på den advokatbyrå där Arash Raoufi, Seyyeds medförfattare och advokat, jobbar.
Foto: Pressbild

GÖTEBORG. Mehdi Seyyed, 41, skriver på en roman som ska släppas i mars.

Men Bandidostoppen är inte den enda som ligger bakom boken - hans advokat är medförfattare.

– Det finns många saker som jag kan tycka är olämpliga men som för den saken skull inte ryms inom vår jurisdiktion, så att säga, som vi följer och rättegångsbalken, säger Anne Ramberg, generalsekreterare på advokatsamfundet.

I mars släpps Mehdi Seyyeds bok "Mammas son BANDITEN", som GT tidigare kunnat avslöja. Bandidostoppen har dock inte skrivit boken själv. Medförfattare är hans advokat Arash Raoufi.

– Det stämmer att jag är hans advokat, sa han i samband med att GT berättade om bokprojektet.

Men hur det fungerar att skriva bok tillsammans med en person man företräder juridiskt ville han inte svara på.

– Just nu talar vi inte om det, det tar vi senare, sa han.

Arash Raoufi är anställd hos Hurtig and partners, stjärnadvokaten Björn Hurtigs byrå. Först nu berättar en av delägarna om sin syn på samarbetet.

– Jag har väl inga direkta kommentarer till det. Jag vet inte så mycket om det här. Jag vet att de skriver en bok, i alla fall att det finns ett bokprojekt, säger Anders Segerblom.

Mehdi Seyyed är Sargento de armas på Europanivå inom Bandidos, det vill säga Bandidos nationella och internationella säkerhetsansvarige. Och i juni 2014 släpptes Mehdi Seyyed ut efter att ha avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för anstiftan till försök till grov misshandel i två fall då han beställt bombattentat mot två bilar i Göteborg 2006.

"Inga synpunkter"

Trots detta ser Anders Segerblom inga konstigheter med samarbetet.

– Jag har inte haft anledning att ha några synpunkter på det här utifrån den information jag har.

Vad är det för information du ha, kan du berätta mer om det?

– Nej, det kan jag inte. Eller det kan jag naturligtvis men jag vill inte.

Förankrades idén om boken hos delägarna innan de började skriva?

– Det vill jag inte svara på.

Men när GT frågar om Anders Segerblom har något att tillägga öppnar han för att hans syn på samarbetet kan komma att förändras.

– Det kan ju komma fram saker i fortsättningen som gör att det finns anledning att ha en annan syn på det här från mig som delägare i advokatbyrå, men än så länge gör det inte det i alla fall, säger Anders Segerblom.

Ann Ramberg: "Mindre lämpliga"

Alla advokater har etiska regler att förhålla sig till. Advokatsamfundet har i uppgift att utöva tillsyn över advokaterna. Det berättar Ann Ramberg, generalsekreterare på advokatsamfundet.

– Det finns en hel del saker som är mindre lämpliga, kan man tycka vid en anblick, men som för den sakens skull, inte nödvändigtvis är sådan att de kan föranleda en disciplinär påföljd. Att skriva böcker med sina klienter kan man i och för sig göra men vi har regler som dels säger att man inte får göra affärer med sina klienter.

Räknas detta som affärer?

– Jag vill inte kommentera detta enskilda fall. Jag säger bara... Du får dra de slutsatser du vill utifrån de uppgifter du lämnar. Det finns det vissa regler man måste förhålla sig till, säger Ann Ramberg.

Hon säger att det är viktigt att man som advokat upprätthåller integritet mot sin klient.

– Och det är klart om man inleder affärsuppdrag tillsammans så kan man ifrågasätta om den integriteten... Hur man lyckas med det.

Kan inte utredas

Advokatsamfundet är dock hindrade från att göra något med advokaten när denne håller på med en bok med exempelvis en Bandidostopp på grund av grundlagsskyddet.

Det kommer därför inte att bli någon utredning av Arash Raoufi.

– Vi kan inte utreda något som handlar om att man uttrycker sig i skrift eller är grundlagsskyddad. Då är vi förhindrade att göra det alldeles oavsett om man tycker om det som står i boken eller inte, säger Ann Ramberg och fortsätter.

– Det är givetvis på det sättet att det finns många saker som jag kan tycka är olämpliga men som för den saken skull inte ryms inom vår jurisdiktion, så att säga, som vi följer och rättegångsbalken.

Dessutom konstaterar Ann Ramberg att det inte är brottsligt att vara medlem i en organisation som Bandidos. Men Seyyed har som sagt tidigare dömts till fängelse.

– Han har ett kriminellt förflutet absolut men det är inte... Han har ju suttit av sitt fängelse... Då har han fått sitt straff och suttit av det.

FAKTA

Mehdi Seyyed

• Han grundade Göteborgs första Bandidosavdelning 2002.

• 12 juni 2014 släpps han från ett sjuårigt fängelsestraff för anstiftan till försök till grov misshandel som han avtjänat på anstalterna Kumla och Hall.1998 Fick fängelse i två år för olaga frihetsberövande, försök till olaga tvång, dopingbrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen. Samt fängelse i fyra månader för misshandel vid två tillfällen.

Brottregister i urval:

2001 Dömdes till fängelse i tre månader för misshandel.

2002 Dömdes till fängelse tio månader för grovt vapenbrott, brott mot knivlagen, bilbältesförseelse.

2005 Fick 18 månaders fängelse för utpressning, vapenbrott, dopingbrott bland annat.

2008 Dömdes till två år och sex månaders fängelse för att ha misshandlat en 23-årig medlem i Bandidos supportergrupp X-team.

2009 Den 19 och 20 september 2006 detonerade handgranater under två bilar, en på Hisingen och en på Storgatan i centrala Göteborg. Mehdi Seyyed dömdes efter nästan tre år till sju års fängelse för anstiftan till försök till grov misshandel för att ha beställt bomberna.