Bandidostoppen Mehdi Seyyed skriver på en bok med sin advokat. Han är bland annat dömd för att ha beställt två bilbomber. Foto: Richard Ström/ExpressenBandidostoppen Mehdi Seyyed skriver på en bok med sin advokat. Han är bland annat dömd för att ha beställt två bilbomber. Foto: Richard Ström/Expressen
Bandidostoppen Mehdi Seyyed skriver på en bok med sin advokat. Han är bland annat dömd för att ha beställt två bilbomber. Foto: Richard Ström/Expressen
Arash Raoufi har tidigare inte velat prata om det faktum att han skriver en bok med Bandidosbossen Mehdi Seyyed. Foto: PressbildArash Raoufi har tidigare inte velat prata om det faktum att han skriver en bok med Bandidosbossen Mehdi Seyyed. Foto: Pressbild
Arash Raoufi har tidigare inte velat prata om det faktum att han skriver en bok med Bandidosbossen Mehdi Seyyed. Foto: Pressbild
Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet. Foto: PressbildAnne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet. Foto: Pressbild
Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet. Foto: Pressbild
Anders Segerblom är delägare på den advokatbyrå där Arash Raoufi, Seyyeds medförfattare och advokat, jobbar. Foto: PressbildAnders Segerblom är delägare på den advokatbyrå där Arash Raoufi, Seyyeds medförfattare och advokat, jobbar. Foto: Pressbild
Anders Segerblom är delägare på den advokatbyrå där Arash Raoufi, Seyyeds medförfattare och advokat, jobbar.  Foto: Pressbild

Mehdi Seyyed skriver bok – med sin advokat

Publicerad

GÖTEBORG. Mehdi Seyyed, 41, skriver på en roman som ska släppas i mars.

Men Bandidostoppen är inte den enda som ligger bakom boken - hans advokat är medförfattare.

– Det finns många saker som jag kan tycka är olämpliga men som för den saken skull inte ryms inom vår jurisdiktion, så att säga, som vi följer och rättegångsbalken, säger Anne Ramberg, generalsekreterare på advokatsamfundet.

I mars släpps Mehdi Seyyeds bok "Mammas son BANDITEN", som GT tidigare kunnat avslöja. Bandidostoppen har dock inte skrivit boken själv. Medförfattare är hans advokat Arash Raoufi.

– Det stämmer att jag är hans advokat, sa han i samband med att GT berättade om bokprojektet.

Men hur det fungerar att skriva bok tillsammans med en person man företräder juridiskt ville han inte svara på.

– Just nu talar vi inte om det, det tar vi senare, sa han.

Arash Raoufi är anställd hos Hurtig and partners, stjärnadvokaten Björn Hurtigs byrå. Först nu berättar en av delägarna om sin syn på samarbetet.

– Jag har väl inga direkta kommentarer till det. Jag vet inte så mycket om det här. Jag vet att de skriver en bok, i alla fall att det finns ett bokprojekt, säger Anders Segerblom.

Mehdi Seyyed är Sargento de armas på Europanivå inom Bandidos, det vill säga Bandidos nationella och internationella säkerhetsansvarige. Och i juni 2014 släpptes Mehdi Seyyed ut efter att ha avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för anstiftan till försök till grov misshandel i två fall då han beställt bombattentat mot två bilar i Göteborg 2006.

"Inga synpunkter"

Trots detta ser Anders Segerblom inga konstigheter med samarbetet.

– Jag har inte haft anledning att ha några synpunkter på det här utifrån den information jag har.

Vad är det för information du ha, kan du berätta mer om det?

– Nej, det kan jag inte. Eller det kan jag naturligtvis men jag vill inte.

Förankrades idén om boken hos delägarna innan de började skriva?

– Det vill jag inte svara på.

Men när GT frågar om Anders Segerblom har något att tillägga öppnar han för att hans syn på samarbetet kan komma att förändras.

– Det kan ju komma fram saker i fortsättningen som gör att det finns anledning att ha en annan syn på det här från mig som delägare i advokatbyrå, men än så länge gör det inte det i alla fall, säger Anders Segerblom.

Ann Ramberg: "Mindre lämpliga"

Alla advokater har etiska regler att förhålla sig till. Advokatsamfundet har i uppgift att utöva tillsyn över advokaterna. Det berättar Ann Ramberg, generalsekreterare på advokatsamfundet.

– Det finns en hel del saker som är mindre lämpliga, kan man tycka vid en anblick, men som för den sakens skull, inte nödvändigtvis är sådan att de kan föranleda en disciplinär påföljd. Att skriva böcker med sina klienter kan man i och för sig göra men vi har regler som dels säger att man inte får göra affärer med sina klienter.

Räknas detta som affärer?

– Jag vill inte kommentera detta enskilda fall. Jag säger bara... Du får dra de slutsatser du vill utifrån de uppgifter du lämnar. Det finns det vissa regler man måste förhålla sig till, säger Ann Ramberg.

Hon säger att det är viktigt att man som advokat upprätthåller integritet mot sin klient.

– Och det är klart om man inleder affärsuppdrag tillsammans så kan man ifrågasätta om den integriteten... Hur man lyckas med det.

Kan inte utredas

Advokatsamfundet är dock hindrade från att göra något med advokaten när denne håller på med en bok med exempelvis en Bandidostopp på grund av grundlagsskyddet.

Det kommer därför inte att bli någon utredning av Arash Raoufi.

– Vi kan inte utreda något som handlar om att man uttrycker sig i skrift eller är grundlagsskyddad. Då är vi förhindrade att göra det alldeles oavsett om man tycker om det som står i boken eller inte, säger Ann Ramberg och fortsätter.

– Det är givetvis på det sättet att det finns många saker som jag kan tycka är olämpliga men som för den saken skull inte ryms inom vår jurisdiktion, så att säga, som vi följer och rättegångsbalken.

Dessutom konstaterar Ann Ramberg att det inte är brottsligt att vara medlem i en organisation som Bandidos. Men Seyyed har som sagt tidigare dömts till fängelse.

– Han har ett kriminellt förflutet absolut men det är inte... Han har ju suttit av sitt fängelse... Då har han fått sitt straff och suttit av det.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER