Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Medvetslös vaknade – anföll läkare med kniv

Ambulanspersonalen arbetade för att rädda livet på mannen – när han plötsligt vaknade och drog kniv.
Foto: Henrik Jansson
Det framgår ur en avvikelserapport skriven av en sjuksköterska vid akutsjukvården på Sahlgrenska.
Foto: Henrik Jansson

Mannen var medvetslös efter en överdos och skulle transporteras med ambulans till Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Mitt under det akuta omhändertagandet så vaknar mannen upp ur sin medvetslöshet – och drar kniv mot sjukvårdarna, det framgår ur en avvikelserapport skriven av en sjuksköterska vid akutsjukvården på Sahlgrenska.

Det var i mitten av november som ambulansen larmades till en överdos i Göteborgsområdet. Eftersom ambulanspersonalen bedömde läget som extremt akut så gick de upp till patienten utan att först ta kontakt med polisen.

I avvikelserapporten så beskrivs patienten som medvetslös och gråfärgad i ansiktet när ambulanspersonalen anlände. En vän till den medvetslöse befann sig på platsen, denne växlade mellan att vara agiterad och lugn.

Plockade upp en kniv

Men mitt under ambulanspersonalens arbete så tog situationen en farlig vändning. Den medvetslöse mannen vaknade plötsligt upp och blev aggressiv och hotfull gentemot sjukvårdarna. Ambulanspersonalen plockade då ihop sina saker för att snabbt kunna ta skydd – sjuksköterskan som skrivit avvikelserapporten får i det skedet inte med sig sin Rakel, som är kommunikationssystemet som säkerhetsorganisationerna i Sverige använder sig av.

"Detta resulterar i att jag inte kan trycka på överfallslarmet när jag märker att detta inte blir en bra situation då patienten plockar upp en kniv på 15-20 centimeter långt blad", skriver sjuksköterskan i rapporten.

Hot mot tjänsteman

Lyckligtvis uppfattade sjuksköterskans kollega situationen och kunde trycka på sitt överfallslarm.

Händelsen har polisanmälts och enligt avvikelserapporten kommer fallet troligen gå vidare till rättegång om hot mot tjänsteman.


Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.