Medieforskaren: Stampen är mycket lågt värderat

Stefan Melesko är docent i medieekonomi.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Stampenkoncernen är lågt värderad, menar medieforskaren Stefan Melesko.
Foto: HENRIK JANSSON

81 miljoner tillsätter de ny ägarna till den krisande mediejätten Stampen.

En mycket låg summa, menar medieforskaren Stefan Melesko, som betvivlar att det är tillräckligt för att rädda Stampen.

– Min spontana reaktion med tanke på de utbetalningar och påfrestningar som ligger framåt, är att det är lite. Företaget är mycket lågt värderat jämfört med tidigare eftersom 80 miljoner kan ge nästan hälften av ägandet, säger Melesko.

Under onsdagen gick Stampen ut med ett pressmeddelande där man välkomnade de ny delägarna, däribland Stena Finans AB och Provobis Holding. 

Tillsammans tillsätter de drygt 81 miljoner. En summa som visar att Stampen är lågt värderat, menar Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

"Mycket lågt värderat"

– Företaget är mycket lågt värderat jämfört med tidigare eftersom 80 miljoner kan ge nästan hälften av ägandet. Vilket tyder på att man inte ser framför sig några stora vinster.


LÄS MER: Peter Hjörne förlorar majoritetsägande i Stampen


Melesko utvecklar resonemanget:

– Men man får skilja på resultat och kassaflöde. Det stora problemet för Stampengruppen har varit kassaflödet. Man sa att man hade någon principöverenskommelse med bankerna för några veckor sedan. Men det vet vi inte vad den betyder.

Han menar att det kan bli aktuellt med ytterligare nedskärningar inom Stampen. 

– Ja, om man inte får ett starkt resultatlyft, vilket inte verkar så sannolikt. Man kan bättra på kassaflödet som ska hjälpa till att betala räntor och amorteringar och de skulder som måste lösas ut, genom att föra ner det i verksamheten så att man minskar antalet anställda och skär bort andra kostnader. Men det är långsiktigt ingen bra väg för överlevnad, säger Stefan Melesko.

Forskaren: Krävs mer än 81 miljoner

Det ska mycket mer till än 81 miljoner för att kunna säkra Stampens framtid, menar Stefan Melesko. I början av nästa år ska en ackordslikvid om 220 miljoner betalas.

– Jag förstår inte hur de här 81 miljonerna ska lösa det framtida kapitalbehovet. Man behöver säkert, under en inte så avlägsen framtid, generera nya tillskott av pengar. Antingen i form av utökade lån, utökade lånemöjligheter eller ytterligare tillskott av aktieägarna.