Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medborgarförslag: Gör om stadsvapnet till en P-skylt

En göteborgare vill byta ut Göteborgs stadsvapen till en P-skylt.
Foto: Christer El-Mochantaf
På Göteborgs stads hemsida kan alla medborgare lämna ett förslag.
Foto: Lovisa Waldeck

En privatperson har lämnat in ett så kallat Göteborgsförslag, också kallat medborgarförslag, till kommunen.

Personen föreslår att Göteborgs stadsvapen ska bytas ut – till en parkeringsskylt.

Något som bättre sammanfattar Göteborgs karaktär, hävdar personen.

Ett Göteborgsförslag, också kallat för medborgarförslag, är ett sätt för att få medborgare att engagera sig i kommunens projekt. 

Det spelar ingen roll hur gammal man är eller var man är bosatt – alla får vara med och lämna ett förslag, rösta på andras och följa debatten på Göteborgs stads hemsida. För att förslaget ska nå politikerna krävs det minst 200 röster. 

I ett medborgarförslag, inskickat av en privatperson, står det att det byggs i Göteborg som aldrig förr och att staden i många avseenden befinner sig vid ett vägskäl, eller rättare sagt håller på att bli ett vägskäl. 

”I sann göteborgsanda har vi i decennier pumpat in skattepengar i infrastrukturprojekt som matar staden med elbilar och där det finns bilar, där måste det också finnas parkeringar!” skriver privatpersonen i förslaget.

”River innerstäder och ökar massbilismen”

Personen menar att Sverige och världen sedan 60-talet har rivit stora delar av innerstäderna för att göra plats åt de anläggningar som en verklig massbilism kräver. 

”I många städer i Europa hotas detta förhållningssätt till förmån för fordon och transportsätt som man säger är mer yteffektiva. I Göteborg håller vi dock massbilismens fana högt men kanske inte tillräckligt högt?” skriver personen i förslaget.

Enligt medborgarförslaget är alltså städer med kultur, mänskliga möten och mångfald något som tillhör det förflutna – och att parkeringar är framtiden. 

GT har sökt personen bakom medborgarförslaget, men utan lycka.