Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Volvo sätter medarbetare i karantän

Så ska du gå tillväga om du tror du drabbats av Coronaviruset
Coronavirusets konsekvenser har även nått till industrijättarna i Göteborg.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
AB Volvo och Volvo Cars är två av företagen i Göteborg som försatt medarbetare som varit på tjänsteresa i Kina i karantän. Också Geely, Volvos moderbolag, har vidtagit samma åtgärder.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Även SKF har stoppat sina tjänsteresor till Kina, och försätter medarbetare i karantän.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Utbrottet av coronaviruset i Wuhan i Kina har lett till konsekvenser för Göteborgs industrijättar.

Göteborgsbolagen Volvo Cars, AB Volvo, SKF och Geelyägda Cevt sätter de medarbetare som varit i Kina i karantän, skriver GP.

– De som har återvänt efter resor i Kina ombeds nu att jobba hemifrån i två veckor, säger Malin Willbro, presstalesperson hos Cevt, till tidningen.

Sedan en ny typ av coronaviruset upptäcktes på en fiskemarknad i Wuhan i Kina i början på det nya året har 80 personer dött.

Totalt 2 300 fall av smittan har konstaterats, enligt kinesiska myndigheter. Konsekvenserna av coronaviruset har nu även nått till Göteborg.

De stora industrijättarna AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Geely, Volvos moderbolag, har alla omfattande verksamheter och försäljning i Kina. 

Samtliga företag har stoppat sina tjänsteresor till Kina.

– Internt har vi skärpt reglerna för resor till Kina och endast absolut affärskritiska resor, i samråd med ledningen och rådgivare, godkänns, säger SKF:s presstalesperson Theo Kjellberg till tidningen.

Medarbetare sätts i karantän

Men för att minska utbrottet av viruset har samtliga industrijättar nu tvingats till nya åtgärder. De som har varit på tjänsteresor i Kina försätts i karantän och tvingas jobba hemifrån.

– Är man nyligen hemkommen då har jobbar man hemifrån under en tvåveckorsperiod. Vilket helt enkelt beror på att om man bär på något är detta ett sätt att begränsa spridningsrisken, säger AB Volvos presstalesperson Claes Eliasson till GP.

I Sverige rapporterades de första misstänkta fallen av coronaviruset i Skåne i helgen – men det visade sig att de inte bar på viruset.

Svenska utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen i Kina, där viruset först bröt ut.

Kuslig drönarfilm efter viruset - se stadens spöklika förändring

Allt du behöver veta om coronaviruset

CORONAVIRUSET: Detta har hänt

31 december: Lokala myndigheter i staden Wuhan, Kina, meddelar att 27 personer behandlas för en virusburen lunginflammation. En majoritet av de drabbade jobbar på den lokala fiskmarknaden.

 

1 januari: Fiskmarknaden stängs.

 

9 januari: Världshälsoorganisationen WHO bekräftar att lunginflammationen orsakats av en ny typ av Coronavirus.

 

11 januari: Första dödsfallet, en 61-årig man, i Wuhan.

 

13 januari: Första bekräftade fallet utomlands. En kinesisk kvinna som nyligen besökt Wuhan blir sjuk i Thailand.

 

21 januari: En man i 30-årsåldern som nyligen kommit hem efter att ha rest i Kina insjuknar i Everett, Washington, USA.

 

22 januari: Kinesiska myndigheter bekräftar att 17 personer har dött, en majoritet av de avlidna har varit över 60 år gamla. Flyg och tågtrafik mellan Wuhan och omvärlden stoppas och staden försätts i effektiv karantän.

 

23 januari: Grannstäderna Ezhou och Hounggang isoleras. Minst 25 personer i Kina har dött av viruset.

 

24 januari: Ytterligare tio städer i Kina isoleras. Dödssiffran i sjukdomen ökar till 41. De första fallen i Europa upptäcks i Frankrike.

 

25 januari: Ytterligare 15 dödsfall bekräftas. 56 personer har nu dött i smittan. Samtidigt rapporteras omkring 700 nya fall av smittan, enligt kinesiska regimen. Kanada konstaterar sitt första, nästan säkra, fall.

 

26 januari: Ytterligare 24 dödsfall. Den totala siffran är nu uppe i 80 personer. 2 300 fall av smittan har konstaterats, enligt kinesiska myndigheter.