Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MC-klubben måste flytta från sin lokal

Från ett tidigare tillslag som polisen gjorde mot klubblokalen i Hertzöga, i Värmland.
Foto: Lars Hedelin / Scanpix
Hells Angels måste flytta från sin lokal i Hertzöga, efter att kommunen vann tvisten.
Foto: Bobbo Lauhage

Den infekterade striden om Hells Angels-lokalen i Härtsöga har pågått i två och ett halvt år.

Nu ger tingsrätten Karlstad kommun rätt – och mc-klubben sparkas ut.

– De goda krafterna ska vinna i längden och nu var fallet så, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

 – Vi kommer att överklaga. Hells Angels är perfekta hyresgäster och kommer finnas kvar i Karlstad, säger Hells Angels advokat Ismo Salmi.

Kampen handlar om en fastighet i Härtsöga utanför Karlstad och har pågått sedan maj 2013.

Solstadens Motorsport, som drivs av Hells Angels, har länge varit hyresgäster i fastigheten. På våren för två och ett halvt år sedan lades den ut på exekutiv auktion – och köptes av Karlstad kommun.

På rekommendation av polisen.

– Vi köpte den för att polisen ville ha hjälp i arbetet mot organiserad brottslighet i Värmland. Vi vill medverka till ett samhälle som är tryckt för karlstadbor och värmlänningar. Vi arbetar på olika sätt mot både personer och grupper som rör sig i den kriminella världen, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

Ville vräka mc-klubben

Han och kommunen försökte vräka mc-klubben från lokalerna, men uppsägningen gick inte till på rätt sätt och kommunen fälldes i både tingsrätt och hovrätt.

De gav inte upp. Enligt hyresavtalet är det hyresgästen som ska hålla fastigheten försäkrad. När kommunen märkte att försäkringen saknades stämdes Solstadens Motorsport för avtalsbrott.

I går kom domen i Värmlands tingsrätt. Karlstad kommun får rätt: Hells Angels måste flytta. Solstadens Motorsport ska också ersätta kommunen för rättegångskostnaderna på drygt 320 000 kronor.

– Det man kommer fram till i domen är mycket positivt. Hyresgästerna, med de kopplingar de har, får lämna lokalen. Det är det vi har arbetat för under flera år, säger Per-Samuel Nisser.

Enligt domen hade Hells Angels kommit överens med den tidigare ägaren om att man inte behövde försäkra fastigheten, men den överenskommelsen ska ha upphört att gälla när kommunen tog över ägandet.

Försökte försäkra fastigheten

Det framkommer i domen att Hells Angels försökt försäkra fastigheten, utan att lyckas.

– Det beror på att försäkringsbolagen gör en bakgrundskontroll och eftersom både polisen och politikerna har spridit ut ryktet att det är en kriminell organisation är det ingen som vågar sig på att försäkra en fastighet som påstås innehas av en kriminell organisation, säger advokaten Ismo Salmi, som försvarar Hells Angels i målet.

Han tycker att Karlstad kommun missbrukat lagstiftningen för att bli av med en ovälkommen hyresgäst. I sin talan i domen skriver Solstadens Motorsport att:

"Målet handlar om fördomar mot Solstaden och Hells Angels (...) Kommunens enda syfte med köpet av fastigheten har varit att bli av med Solstaden (...) Fastigheten är i mycket dåligt skick. Byggnaderna på fastigheten är renoveringsobjekt och att betrakta som ruckel."

"De struntar fullständigt i det"

Ismo Salmi:

– Vi menar att kommunen struntar fullständigt i huruvida fastigheten är försäkrad, det viktiga för kommunen är att bli av med en som de uppfattar misshaglig hyresgäst. Vi menar att tingsrätten inte har beaktat det i tillräcklig mån, därför kommer vi att överklaga.

Han är starkt kritiskt till att Hells Angels beskrivs som en kriminell organisation.

– Politiker och polis försöker måla upp en bild av Hells Angels som väldigt asociala individer som struntar i samhället. Men det finns inga bevis på att Hells Angels skulle syssla med brott, säger Ismo Salmi och fortsätter:

– Under många års tid har jag sagt till polisen att" jag företräder Hells Angels – visa mig minsta bevis på att organisationen begår brott, så kan jag inte längre företräda dem". Men polisen har aldrig gjort det.

Kostat miljoner

Kommunens strid mot Hells Angels har kostat Karlstads skattebetalare miljontals kronor. Kommunalrådet Per-Samuel Nisser menar att man för pengarna fått en minskad kriminalitet i staden.

– Det är det goda som den här långa processen har medfört. Det andra är signalen, att demokratin är tydlig. De goda krafterna ska vinna i längden och i dag var fallet så, att de här fick lämna lokalen. Om framtiden i livet vet varken du eller jag, men att inte arbeta så här ser inte vi som ett alternativ, säger han.

"Kommer finnas kvar"

Enligt Ismo Salmi finns det dock en sak som är säker när det kommer till framtiden.

Att Hells Angels kommer finnas kvar i Karlstad, även om hovrätten skulle göra samma bedömning som tingsrätten och skicka i väg mc-klubben från Härtsöga.

– Skulle domen stå sig kommer Hells Angels finnas kvar i Karlstad, men i en annan lokal. Hells Angels är perfekta hyresgäster och jag får erbjudanden varje månad som jag förmedlar till dem. Man betalar alltid punktligt, man håller ordning på sin lokal och det sker väldigt sällan inbrott och busliv i grannskapet, säger advokaten.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

3 januari 2011

Då började föreningen Solstadens Motorsport, det vill säga Hells Angels, hyra fastigheten. Hyrestiden i avtalet sträcker sig till första mars 2021 och enligt kontraktet finns en ömsesidig uppsägningstid på nio månader. Enligt avtalet finns det en hyresoption om fem års förlängning.

7 mars 2011

Den tidigare ägaren överlät fastigheten till en man som nu är i 50-årsåldern och som har kopplingar till Hells Angels.

17 januari 2013

Företaget som först ägde fastigheten gick i konkurs. Fastigheten gick då tillbaka till företagets konkursbo efter en dom.

14 maj 2013

Karlstads kommun köpte Härtsöga vid en exekutiv auktion för 3,1 miljoner kronor.

11 juni 2013

Kommunen sade upp hyreskontraktet med Solstadens Motorsport, det vill säga HA. Enligt kontraktet skulle föreningen vara borta inom nio månader. Men det saknades uppgifter om att man kunde vända sig till hyresnämnden för medling om man ville ha ersättning för uppsägningen.

2 september 2013

Kommunen bad Solstadens Motorsport att skickade en kopia på försäkringsbrevet.

4 september 2013

Solstadens Motorsport inkom med en stämningsansökan till Värmlands tingsrätt som rörde Karlstads kommun uppsägning av hyresavtalet. De ansåg att man skulle ogiltigförklara uppsägningen av hyresavtalet.

31 oktober 2013

Kommunen skickade en skrivelse till Solstadens Motorsport där det stod att de inte försäkrat bostaden och att hyresavtalet omedelbart skulle upphöra. De fick fram till den 18 november på sig att komma med besked på om de ville flytta frivilligt, annars skulle kommunen vidta rättsliga åtgärder.

2 januari 2014

Kommunen skickade in en ansökan om stämning. Motparten - Hells Angels. De skriver att gården Härtsöga inte är försäkrad, vilket krävs enligt hyresavtalet. Enligt stämningen finns brännbart material på fastigheten i form av läckande oljefat "vilket innebär både miljöpåverkan och en påtalig brandrisk". Kommunens försök att själva försäkra fastigheten har misslyckats. De vill därför att de omedelbart ska flytta från gården.

4 mars 2014

Värmlands tingsrätt beslutade att Karlstads kommuns uppsägning av hyresavtalet var ogiltigt. De dömdes också till att betala rättegångskostnaderna för HA på drygt 68 000 kronor.

21 mars 2014

Karlstads kommun överklagade tingsrättens dom.

19 maj 2014

Hovrätten meddelade prövningstillstånd.

5 juni 2014

Hells Angels bestred kommunens överklagande och kom med ett yttrande där de skrev att "tingsrättens dom synes välmotiverad, rätt och riktig".

4 juli 2014

Då ska Solstaden Motorsport senast komma med ett yttrande, annars kan hovrätten avgöra målet ändå.

28 augusti

Muntlig förberedelse i tingsrätten gällande striden angående försäkringskonflikten.

15 december

Tingsrättens dom kommer. Solstaden Motorsport måste flytta från lokalen.