Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Räddningstjänst blev attackerad vid olycka

Bilden är en genrebild. Foto: Pontus Lundahl / TT Nyhetsbyrån
Bilden är en genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

När räddningstjänsten arbetade på en olycksplats i Filipstad valde en bil att köra rakt igenom avspärrningarna.

När en person i räddningsstyrkan konfronterade bilisten blev han attackerad av föraren.

– Han var fly förbannad och försökte slänga honom i backen, säger Jörgen Kjellberg som var insatsledare på olycksplatsen.

Det var vid 14.30-tiden under tisdagen som en motorcykel krockade med en personbil i Filipstad.

Två personer färdades på motorcykeln och båda två fick föras till sjukhus. Skadeläget för duon är oklart.

– Bilisten klarade sig utan skador men en av personerna på motorcykeln fick föras till CSK och den andre till vårdcentralen, säger Jörgen Kjellberg, insatsledare på räddningstjänsten i Filipstad.

Vägen var avspärrad under räddningsarbetet och det hade bildats köer vid olycksplatsen. När ambulanserna hade lastat patienterna och räddningstjänsten höll på att städa upp vägen från glas och plast efter olyckan var det en bilist som inte ville vänta längre, som P4 Värmland tidigare rapporterat om.

– Då kom det en bil och åkte förbi kön där och trängde sig före och åkte förbi avspärrningen, säger Jörgen Kjellberg som var insatsledare på olycksplatsen.

Föraren gick till attack

Han berättar att en person i räddningsstyrkan sprang ifatt bilen för att påpeka för föraren att det var ett olämpligt beteende. Han slog på sidorutan för att få mannen att stanna bilen.

– Då stannade han bilen och gick ur och var fly förbannad och hoppade på honom och skulle försöka att slänga honom i backen. Men han fick ner mannen i backen i stället och fick sätta sig på honom för att han skulle hålla sig lugn.

Mannen, som var i 65-årsåldern, lugnade ner sig efter ett tag och när polisen kom till platsen gjordes en anmälan om våld mot tjänsteman. Räddningspersonalen ska inte ha fått några skador vid attacken.

Jörgen Kjellberg poängterar att det är viktigt att bilister respekterar räddningstjänstens avspärrningar vid olyckor för att personalen ska få en trygg arbetssituation. 

– Att folk inte respekterar avspärrningarna och ska fram till varje pris, så är det nästan jämt. Det gäller att ha ögon i nacken, säger han.

– Men att det går så här långt att de tar till våld det har jag inte varit med om tidigare.