Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mc-gängets terror i västsvenska städer

Misstänkt stulen hundvalp. Presidenten i mc-klubben tillsammans med den hund de ska ha stulit från en av målsägarna i utpressningshärvan. Klubblokalen. I en industrilokal på Torpaområdet i Värnersborg, gjorde Chicanos i ordning för att ha sin klubblokal. "En regelrätt svartklubb", säger Örjan Magnusson.
Foto: Polisen

VÄNERSBORG. Bandidos nya undergrupp Chicanos sätter skräck i en rad västsvenska städer.

I dag kommer domen mot fyra medlemmar i det nyetablerade mc-gängets Trestadsavdelning som bland annat åtalats för utpressning.

Rädslan för vad gruppen är kapabla till har gjort att endast två målsägande vågat ställa upp i rätten.

- Men det är bara toppen av ett isberg, säger Örjan Magnusson, chef för spaningsenheten i östra Fyrbodal.

I början av februari kunde GT avslöja att en inofficiell undergrupp till Bandidos, "Chicanos Trestad", försöker etablera sig i Trestadsområdet.

- De är en underavdelning till Bandidos. Det är samma modell som det var med X-team men med ett annat namn, säger Örjan Magnusson, kriminalinspektör och chef för spaningsenheten i östra Fyrbodal.

Polisen är ännu inte villig att kalla det en kriminell gruppering. Men de fick upp ögonen för gruppen vid årsskiftet och har sedan dess iakttagit hur de sysslat med utpressning i form av så kallad bötning.

- Vi fick information om dem på flera ställen och förstod att detta var något de satt i systematik. De sprider oro.

"En skrämselgrej"

Män i 20-25-årsåldern har av gruppen bland annat anklagats för att ha sålt droger i vad Chicanos anser vara deras territorium omkring Trestad - runt Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla.

- Ofta kan bara organisationen de står för vara en skrämselgrej. Det behöver nästan inte vara konkreta hot även om det varit det också. De har uppträtt i klubbfärger och för de utsatta har det inte varit några tvivel om att de hotats, säger Örjan Magnusson.

Chicanos Trestad har även rört sig i hela Dalsland och ner till söder om Trollhättan.

- De har sitt nav i Vänersborg. Deras klubblokal var en industrilokal, en regelrätt svartklubb.

Klubblokalen stängd

Klubblokalen har efter polisens insatser slagit igen - innan någon svartklubb hann etableras. Efter veckor av spaning slog polisen till mot gruppen i början av februari. Fyra medlemmar greps och häktades. Flera medlemmar hämtades också till förhör men släpptes sedan. Vid husrannsakan uppdagades en mängd ytterligare brott. Förutom två fall av utpressning åtalades de därför även för bland annat stöld, häleri och narkotikabrott.

Det första fallet av utpressning ägde rum i Mellerud i slutet av 2012. De två männen i 25-årsåldern i gänget, som pekas ut som ledare i gruppen, ska då ha krävt 5 000 kronor av en jämngammal man. Enligt förundersökningen ska det ha handlat om att målsägaren sålt droger i Mellerud utan Chicanos tillåtelse. I en Facebookkonversation mellan en av männen i 25-årsåldern och målsägande framgår det att han känt sig hotad:

- Seriöst är livrädd, skrev han till Chicanos trestads president.

Två anhöriga till målsägaren har också vittnat om den skräck de upplevt att han känt inför hoten. Den målsägande tvingades låna pengar av sin mamma för att kunna betala skulden. När han sedan lämnade över pengarna krävdes han på ytterligare 5 000 kronor. I samband med detta ska han även ha haft inbrott i sin lägenhet. Mycket var sönderslaget och stulet och på en vägg var två trekanter inristade som enligt förundersökningen betyder: "nu är gränsen nådd".

Krävdes på hundvalp

I det andra utpressningsfallet ska de fyra åtalade i februari ha träffat en 22-årig man i Uddevalla och krävt honom på 5 000 kronor och att få hans hundvalp. Chicanosmedlemmarna ska ha hotat med våld om han inte betalade. Två av Chicanosmedlemmarna åkte sedan hem till 22-åringens flickvän och hämtade hunden. Några dagar senare gav 22-åringen pengarna till gänget. Vittnen har bekräftat att han blivit skrämd av hoten.

Gruppen åtalas för två fall av utpressning - och enligt Örjan Magnusson är detta bara toppen av ett isberg. Men någon exakt siffra har han inte.

- Problemet är att många målsägare är jävligt rädda. Det är inte många som vågar anmäla eller samarbeta med polisen. Det är ett jävla sätt, det de håller på med. De ger sig på personer som inte är så starka. Även om de inte alltid är rättslösa.

För ungefär två veckor sedan hölls den rättegången mot fyra av gängets medlemmar. Efter sista rättegångsdagen släpptes tre av dem fria. Den fjärde medlemmen, en man i 25-årsåldern som enligt Örjan Magnusson är gruppens president, avtjänar ett fängelsestraff på 14 månader för utpressning i ett tidigare fall. Enligt Hovrättens dom ska det ha varit under No Surrenders-färger, ett numera upplöst gäng som var en direkt undergrupp till Bandidos.

FAKTA

Man i 25-årsåldern, Mellerudsbo - Har en ledande roll

Åtalad för åtta brott. Bland annat:

Stöld: I slutet av maj 2012 stal mannen en fyrhjulig mc, värd ungefär 100 000 kronor, i Mellerud.

Grov stöld: I slutet av september 2012 gjorde mannen inbrott i ett garage i Åsensbruk. Han stal två motorcyklar - värda totalt ungefär 500 000 kronor.

Dopingbrott och narkotikabrott: Under en husrannsakan i början av februari hittar polisen ampuller med dopingpreparat, som testosteronantat och trenbolonacetat, samt cannabis och amfetamin i mannens bostad i Vänersborg. Provtagning visade också att han brukat dopingmedel.


Man i 25-årsåldern, Värnersborgare - President

Åtalad för fem brott. Bland annat:

Utpressning samt försök till utpressning: I november och december 2012 ska en målsägande genom hot om våld blivit tvingad att betala 5 000 kronor för en skuld han inte har, så kallad bötning, till de två männen i 25-årsåldern. De ska ha påstått att han sålt narkotika i Mellerud utan deras tilllåtelse. Efter att målsägaren gett dem pengarna blev han återigen "bötad" med 5 000 kronor, men de pengarna betalade han inte.

Dopingbrott och narkotikabrott: Provtagning visar att mannen brukat dopingmedel samt cannabispreparat någon gång i början av februari.


Man i 20-årsåldern, Värnersborgare - Tvingade person att betala fiktiv skuld på 5 000

Åtalad för tre brott. Bland annat:

Utpressning: I slutet av januari ska de fyra gärningsmännen ha träffat målsägaren i Uddevalla. Där ska de ha hotat målsägaren att betala 5 000 kronor för en fiktiv skuld, så kallad bötning, samt att lämna ifrån sig sin hund, värd cirka 4 000 kronor. Två av dem ska sedan ha åkt hem till målsägaren i Vänersborg och hämtat hunden. Några dagar senare träffades de igen och målsägande betalade det krävda beloppet.

Stöld: Tillsammans med den en av de andra männen gjorde han i slutet av december ett inbrott i en personbil på Lärovägen i Vargön. De krossade fönsterrutan på en av bakdörrarna och gjorde ett hål i bakrutan på fordonet. De fick med sig två bashögtalare.

Narkotikabrott: I februari gjorde polisen en husrannsakan i en lägenhet på Lärovägen i Vargön. De hittar polisen 0,51 gram cannabisharts som tillhör mannen.


Man i 25-årsåldern, Värnersborgare - Stal varor för 40 000 kronor från restaurang

Åtalad för fyra brott. Bland annat:

Häleri: I mitten av januari stals alkohol, mat, glas och högtalare för cirka 40 000 kronor från en restaurang i Mellerud. Under en husrannsakan i mannens lägenhet hittade polisen bland annat mat, läsk, alkohol och fyra högtalare, som stals i samband med inbrottet. Enligt åtalet ska mannen ha haft anledning att misstänka att godset var stulet.

Häleri: I mannens lägenhet hittade polisen tre högtalare och en förstärkare som stals i mitten av november 2012 från en träningslokal i Mellerud. Enligt åtalet ska mannen ha haft anledning att misstänka att godset var stulet.

Stöld: Tillsammans med den mannen i 20-årsåldern gjorde han i slutet av december ett inbrott i en personbil på Lärovägen i Vargön. De krossade fönsterrutan på en av bakdörrarna och gjorde ett hål i bakrutan på fordonet. De fick med sig två bashögtalare.

Samtal på Facebook

Facebook-konversationen den 2 december mellan den misstänkte mannen i 25-årsåldern och målsägaren (återgiven ordagrant):

GM - Kom in på Fontana (Reds. anm. pizzeria i Mellerud)

MÄ: Så nu va de klart, men han vill ha de han fick om 2 veckor igen .. Kan inte asså :(

MÄ: Jag betalade för det ni bad om. Så borde inte vara problem nu, eller hur? Vi är ju klara med det här nu

GM: Ta det med han (reds. anm den andra 25-årige gärningsmannen)

MÄ: Har du pratat med han Vad är det ni vill igentligen? Seriöst är livrädd

GM: Ta det med XX (reds. anm den andra 25-årige gärningsmannen)

MÄ: Ok men cashen är de sagt att han ska få på fredag Men tänkte på de andra

...

GM: Ska du ge han pengar nu på fredag?

MÄ: Om jag kan, har inget jobb så tjänar bara så ja klarar mig själv i har fått era pengar vi kom överens om ..

GM: Fattar du inte ta det med XX (reds. anm den andra 25-årige gärningsmannen)

MÄ: Ok Varför letar ni efter mig ?

GM: Fattar du dåligt!! Prata inte med Mig har intern dig å göra