I tyska Aachen samlades Satudarah och Bandidos kring bordet i ett möte när Satudarah slagit sig ner där. Foto: Satudarah: One Blood/URI tyska Aachen samlades Satudarah och Bandidos kring bordet i ett möte när Satudarah slagit sig ner där. Foto: Satudarah: One Blood/UR
I tyska Aachen samlades Satudarah och Bandidos kring bordet i ett möte när Satudarah slagit sig ner där. Foto: Satudarah: One Blood/UR
Det fruktade mc-gänget Satudarah kan, enligt polisen, vara på väg till Västsverige.Det fruktade mc-gänget Satudarah kan, enligt polisen, vara på väg till Västsverige.
Det fruktade mc-gänget Satudarah kan, enligt polisen, vara på väg till Västsverige.

Mc-gängens metod – för att stoppa rivalen

Publicerad

Fruktade Satudarah kan enligt polisen vara på väg att slå sig ner i Västsverige.

Men Hells Angels och Bandidos har metoder för att försöka stoppa de rivaliserande mc-gängen.

– De kan reagera, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

Mc-gänget Satudarah grundades i Nederländerna av indonesiska invandrare i början av 90-talet och i hemlandet pågår en rättsprocess för att förbjuda dem. Samtidigt fortsätter deras etablering runtom i världen.

I Sverige finns Satudarah i Malmö, men enligt polisen kan de nu vara på väg att röra sig norrut, längsmed kusten.

 

LÄS MER: Satudarah kan slå sig ner i Västsverige – utmanar Hells Angels

 

Det är något som Hells Angels och Bandidos inte uppges ställa sig positivt till.

– De kan reagera på ett sådant sätt att de inte samtycker till detta, säger Sven Lindgren, mc-expert vid polisen i region Väst.

Han menar att det finns en risk för våldsamheter om Saturadahs närvaro blir ett faktum i regionen.

– Det kan man inte utesluta. Vi får se utvecklingen, säger Sven Lindgren.

Medlemmar mellan Hells Angels och Satudarah hamnade i knivslagsmål i Köpenhamn för några år sedan.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Satudarah i konflikter

Genom historien finns flera exempel på när Satudarah drabbat samman med konkurrerande mc-gäng.

– Det finns konflikter både i Europa och i Nordamerika, säger Sven Lindgren.

Ligger Satudarah i fejd med Hells Angels eller Bandidos?

– I Tyskland har de bland annat haft konflikter med Hells Angels. Men konflikter mellan de här grupperingarna kan skilja mellan olika länder och i Sverige har de inte stuckit ut mer än något annat kriminellt gäng.

 

LÄS MER: Fruktade mc-gängets hemliga blodsed

 

Ett av de bråk han syftar på utspelade sig i den danska huvudstaden Köpenhamn i februari år 2014, då ett stort slagsmål uppstod mellan medlemmar i Hells Angels och medlemmar i Satudarah. Det hela startade på en pub och fortsatte sedan utanför densamma. Tre personer blev knivskadade.

Men i Sverige ska det alltså hittills inte ha uppstått några allvarligare konfrontationer mellan Satudarah och Hells Angels eller Bandidos, enligt Sven Lindgren.

– Inte som känns bekant för mig och som jag kan ta här, rakt upp och ner, säger han.

Bandidos finns på flera platser runt om i Västsverige.Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES

Satudarah: "Vi gör som vi vill"

I dokumentären "Satudarah: One Blood" av regissörerna Mags Gavan och Joost van der Valk, som kom ut för två år sedan och som i Sverige går att se på UR Play, ges en unik skildring på hur det kan gå till när Satudarah slår sig ner på en ort där ett etablerat mc-gäng redan huserar.

Filmteamet följer vad som sker när Satudarah för några år sedan startade en avdelning i Aachen, en stad i västra Tyskland som sett till antal invånare är ungefär hälften så stor som Göteborg.

En företrädare för Saturadah säger in i kameran:

– För en vecka sedan öppnade 30 av våra medlemmar en avdelning i Aachen. Men det gillade inte Bandidos, och nu ska vi tala om för dem vad som gäller.

Han fortsätter:

– Vi gör som vi vill. Vi behöver inte fråga någon om lov. Det ska de ha klart för sig.

Bandidos ilska

Därefter slår sig männen från Bandidos och Satudarah ner vid ett stort bord. De diskuterar hetsigt. Bandidos-ledaren är upprörd över att Satudarah inte meddelat dem innan de öppnade en filial i deras stad.

Under mötet gör Satudarah-ledaren tydligt att man finns i Aachen och att det kommer förbli så – och när allt är klart tar mötesdeltagarna varandra i hand.

Mötet mellan Bandidos och Satudarah i tyska Aachen slutar med kramar.Foto: Satudarah: One Blood/UR

Polisen utesluter inte att samtal som liknar det i som ägde rum i Tyskland kommer föras i Västsverige. 

– Man (Hells Angels och Bandidos, reds. anm.) försöker föra en diskussion med organisationen som försöker etablera sig. I normalfallet önskar man inte ha andra internationella, kriminella mc-gäng på samma ställe, säger Sven Lindgren.

– Hells Angels är inte intresserad av det och det är inte Bandidos heller.

Sedan tidigare finns Hells Angels och Bandidos bland annat i Göteborg och Ale, Karlstad och Trestad.

Detta är Satudarah

Satudarah MC är en mc-klubb som grundades i Nederländerna 1990 och som ofta förknippas med organiserad brottslighet. 

 

Orginalmedlemmarna var första eller andra generationens invandrare från den tidigare holländska kolonin Moluckerna, som nu är en del av Indonesien. 

 

Orden satu och darah är indonesiska för "ett blod", vilket ska symbolisera att alla oavsett ras och kultur är lika för gruppen.

 

Gänget har en lång rad avdelningar i Nederländerna men även i Belgien, Spanien, Indonesien, Malaysia, Danmark, Tyskland och Norge. I Sverige öppnade de sin första avdelning i Malmö och enligt polisen kan de vara på väg att öppna en avdelning i Västsverige.

 

Satudarah MC betraktas som ytterst våldsamma och hänsynslösa. Medlemmar har ofta förekommit i samband med narkotikahandel, mord, utpressning och vapensmuggling.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER