Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mc-gängen som sätter skräck i Västsverige

"Det är en kriminell organisation som ser likadan ut i hela världen", säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie och mc-expert i region Väst om Hells Angels.
Foto: Suvad Mrkonjic
Red Devils finns på flera olika platser i Västsverige, bland annat Kungsbacka och Svenljunga.
Foto: Lasse Svensson
Bandidos är ett av de stora mc-gängen som har verksamhet i Västsverige.
Foto: Sean Gallup
Medlemmar ur norska Outlaws bor i Värmland: "Vi samarbetar med den norska polisen under ordnade former", säger polisen Carina Hertzberg.
Foto: Tomas Leprince
Anton, 27, kidnappades och mördades i Askim. "Jag noterar att det finns kopplingar till den här miljön", har åklagaren Peter Larsson sagt angående mc-gäng-spåret.
Peter Larsson, åklagare i Anton-fallet, har berättat att polisen arbetar utifrån flera teorier till mordet. Ett är utpressning.
Foto: Robin Aron
Här, på en pizzeria i Onsala, ska en småbarnspappa ha blivit pressad på flera hundratusen kronor av en Bandidos-medlem tidigare under hösten.
Foto: Robin Aron
1 / 7

GÖTEBORG. Polisen har sedan lång tid tillbaka jobbat aktivt mot mc-gängen – men de är svåra att komma åt.

På senare tid har flera allvarliga brott kunnat kopplas samman med mc-kriminaliteten. Och med hjälp av sina många undergrupperingar kan Hells Angels och Bandidos fortsätta sätta skräck i Västsverige.

– De vaknar och tänker brott och de somnar och tänker brott, säger kriminalkommissarie Sven Lindgren, expert på mc-gäng i region Väst.

Det är Bandidos och Hells Angels som är de två stora mc-gängen i Västsverige.

Båda har förgreningar, i vilka medlemmarna får göra en hel del av grovjobbet. Organisationerna är, enligt polisens mc-expert i region Väst, Sven Lindgren, strängt hierarkiska.

– Det finns regler för hur det är uppbyggt och de följs. Hells Angels och Bandidos är internationella grupperingar. Titta dig om så ser du hur det ser ut i resten av Europa och världen. Där de finns, där finns problemen, säger Sven Lindgren.

Rekryteras från grupperna

Hells Angels har två olika undergrupperingar: Red & White Crew och Red Devils. Det är därifrån moderorganisationerna rekryterar.

– Bandidos har liknande. Där det finns en Bandidos-avdelning finns det alltsomoftast en X-team-avdelning också. Det är multikriminella killar. De vaknar och tänker brott och de somnar och tänker brott, säger Sven Lindgren.

Består gängen mest av unga killar?

– Nja, det kan vara gubbar som en annan. Men när det gäller exempelvis Red & White Crew är medlemmarna inte direkt 50 år, utan de är yngre. För att gå med måste man vara minst 18 år.

En stor del av mc-gängens kriminella verksamhet består av indrivning och utpressning. För några veckor sedan ska en småbarnspappa i Onsala utanför Kungsbacka ha pressats på hundratusentals kronor av två män, varav en är en framträdande Bandidosmedlem.

"Vi jobbar förutsättningslöst"

Utpressning är också ett av de misstänkta motiven till mordet på Anton, 27, i Askim för en dryg månad sedan. En av männen som sitter häktad misstänkt för mord har täta band till Hells Angels-grupperingen Red & White Crew och har tidigare dömts till fängelse för just utpressning och olaga hot.

– Vi jobbar förutsättningslöst för att gå igenom tänkbara orsaker till att de här har hänt och en av dem kan vara att man försöker tillskaffa sig pengar av Anton, säger åklagaren Peter Larsson, som tidigt i utredningen såg kopplingar till mc-kriminalitet.

– Jag noterar att det finns kopplingar till den här miljön, sa Peter Larsson då.

Polisens mc-expert Sven Lindgren:

– På senare tid har det blivit mycket uppmärksammat med indrivningar och utpressningar. Det är en del av det och det gäller både Hells Angels och Bandidos.

Finns det någon rivalitet mellan de båda gängen?

– Nej, för tillfället är det lugnt. Det finns inget som tyder på rivalitet mellan Hells Angels och Bandidos i dagsläget.

Det är inte helt fastslaget exakt hur många som drabbas av brott som kan relateras till mc-gäng. Det kan finnas en rädsla för att anmäla, menar Sven Lindgren.

– Det är klart att det finns ett mörkertal, svar ja. Samtidigt så lever vissa av aktörerna som blir utsatta i samhällets gråzoner.

Hur stor risk är det för gemene man att bli utsatt?

– Man ska aldrig göra affärer med dem eller ha med dem att göra. Då är det en försumbar risk att du ska drabbas. Men blir man utsatt är det bara en sak som gäller: att kontakta polisen.

Sven Lindgren upplever dock att mc-gängens kriminella verksamhet är på samma nivå som tidigare. Han har länge arbetat inom området – och menar att polisen trots allt har situationen under kontroll.

– Det gäller bland annat genom att hela tiden ha det fokuset som vi har här i region Väst. Vi har det under kontroll och det tror jag att de flesta regioner har. Men det gäller att hela tiden jobba aktivt mot dem och att vara medveten om problemet, säger Sven Lindgren.

MC-gängen i Västsverige

GÖTEBORG

Hells Angels

Har tre avdelningar i Göteborg. Två av dem har klubbhus – i Gunnilse och i Askim – medan den tredje saknar ett sådant. Medlemmarna jobbar främst med ekonomisk brottslighet genom att driva in pengar. De skrämmer vittnen och brottsoffer till tystnad.

"Det är en kriminell organisation som ser likadan ut i hela världen", säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie och mc-expert i region Väst.

Red & White Crew

En supportergrupp till Hells Angels. Grupperingen är inte internationell, utan har olika namn i olika länder.

"Det är multikriminella killar där en del sitter inne och någon sitter häktad, bland annat i Anton-mordet (där en av de misstänkta har tydliga Red & White Crew-kopplingar, reds. anm.)", säger Sven Lindgren.

Red Devils

En andra undergrupp till Hells Angels, precis som Red & White Crew.

"Det är en officiell supporterklubb till HA som är internationell. Där Red Devils finns, där finns HA. Här finns en naturlig rekryteringsbas till Hells Angels", säger Sven Lindgren.

Bandidos

Den andra stora mc-organisationen i Göteborg. Har klubbhus vid Marieholm.

"Där huserar både Bandidos MC Hisingen och Bandidos MC Göteborg. Det är två avdelningar som för tillfället har samma lokal sedan Bandidos Hisingen fick lämna sin gamla. De står också för brottslighet som man kan göra pengar på", säger Sven Lindgren.

X-Team

En undergruppering till Bandidos.

"Där det finns en Bandidos-avdelning finns det alltsomoftast en X-team avdelning också. Det är likvärdigt med Red & White Crew och Hells Angels. De är multikriminella, de killarna också. De vaknar och tänker brott och de somnar och tänker brott, det gäller både Red and White Crew och X-team", säger Sven Lindgren.

ÖVRIGA VÄSTRA GÖTALAND

Bandidos MC prospect

Har sitt säte i Vänersborg.

"Bandidos MC prospect är en del i uppbyggnadsfasen för att försöka bli en fullvärdig avdelning. Man har ett antal steg man ska jobba upp sig till innan man blir det. De är i mellansteget nu. Kommunen och polisen i Vänersborg arbetar för att motverka detta", säger Sven Lindgren.

Red Devils Svenljunga

En undergruppering och rekryteringsbas till Hells Angels.

"Antalet medlemmar ligger ungefär på samma antal i varje Red Devils-klubb, en 10-12 stycken. Det är normalfallet, man kan inte vara för många för då blir man inte homogena", säger Sven Lindgren.

HALLAND

Red Devils Kungsbacka

Håller till i en fastighet i Frillesås som köptes för 350 000 kronor för knappt 20 år sedan. Sven Lindgren har tidigare berättat att man ser en ökning av medlemmar i Red Devils Halland.

Bandidos

Också Bandidos har en avdelning i Halland. Lokalen ligger precis utanför Halmstad.

"De har fått en ny lokal som ligger åt Skedala till", säger Sven Lindgren.

VÄRMLAND

Hells Angels

Håller till på gården Hertzöga utanför Karlstad. Sysslar precis som systerorganisationerna bland annat med ekonomisk brottslighet.

"De har sin modell. Vi har också dem som bor i vårt län och tillhör norska Hells Angels. I gränslandet mellan Sverige och Norge bor man lite hur som haver, så det är både svenskar och norrmän", säger Carina Hertzberg vid Värmlandspolisen.

Red & White Crew

Undergrupperingen till Hells Angels finns också den i Karlstad.

"De begår brott och de är de vanliga brotten, som narkotika och utpressning. Allt är relativt beroende på i vilket sammanhang man sätter det, men bara det är att de finns är ett samhällsproblem", säger Carina Hertzberg.

Bandidos

Finns i centrala Karlstad. I våras slog polisen till mot deras lokal. Ett antal personer greps och anhölls misstänkta för bland annat narkotikabrott.

"Vi har gjort insatser, men det är en del i vårt arbete", säger Carina Hertzberg.

X-Team

Undergrupperingen till Bandidos.

"Vi försöker identifiera dem och kartlägga och beivra brott. I undergrupperingarna är medlemmarna unga och det är där man har den största brottsligheten", säger Carina Hertzberg.

Bad Seven

Är en supportergrupp till tyska mc-gänget Gremium MC. Etablerade sig i Värmland under hösten 2014, men är inte så aktiva just nu.

"De har haft liten verksamhet i norra delen av Värmland, men aktiviteten har falnat. Huruvida de finns kvar mer än på papperet är svårt att säga. Deras verksamhet är inte stor", säger Carina Hertzberg.

Outlaws

Har ingen filial i Sverige, men väl på andra sidan gränsen.

"Vi har några personer som tillhör Outlaws i Norge som bor på svenska sidan. Vi samarbetar med den norska polisen under ordnade former. Dels med polisen i Oslo, men också med dem i städerna högre upp som gränsar till Sverige", säger Carina Hertzberg.